Igår var det utflykt som stod på schemat. Grabbarna hade ingen aning om vad vi skulle trots att vi hade diskuterat det förra mammaveckan. Som vanligt när vi åker iväg om sommaren så ska badkläderna med så det var ingen ledtråd. När vi kom närmre Kristianstad kom Vicce på det. Artillerimuseet i Norra Åsum utanför Kristianstad med moster och morbror.
Vi hade hundarna med oss, alla tre. Syrran hade alltså med sig sin rottis Atlas också. Vi blev mötta av en äldre man som var så trevlig och kunnig. Han tyckte dock att det var lite över hans kapacitet att hålla tre hundar medan vi gick in i den enda byggnaden där hundarna inte var välkomna. Men vi lugnade honom genom att säga att vi tog det huset till sist och att vi då kunde turas om att gå in.
Museet är belagt på A3 Wende artilleriregement så det är både utomhus och inomhus. Det består av 8 olika byggnader men två är stängda för annat än guidade turer. Där var mycket att se, många uppbyggda scenario och mycket olika fordon av olika åldrar.
Jag tyckte att här var mycket fokus på hur hästar har använts inom försvaret. Jag hade ingen aning om att man använde hästar aktivt inom försvaret fram till 1950-talet. Det känns ändå som att hästar användes väldigt länge innan maskinerna tog över helt. Stackars hästar som behövde vara mitt o övningarna där det smäller och har sig.
När vi hade gått igenom alla husen och både hundarna och svågern var trötta så beslutade vi oss för att ta en fika innan vi körde vidare.
Så artillerimuseet i Kristianstad kan vi varmt rekommendera. Och har ni tur så får ni också lite guidning trots att ni inte bokat det. Mannen som mötte oss när vi kom letade senare upp oss och följde med oss genom två hus. Han är nog deras guide för han visste hur mycket som helst och ville gärna engagera oss i besöket. Riktigt trevligt och uppskattat. Helt klart väl värt ett besök!
Mot Landön
Efter museet så åkte vi till Landön för att mysa hos systeryster och svågern. Det är alltid lite lättare att andas på Landön. Det har varit mitt andningshål i närmre 30 år nu. Herregud så snabbt tiden gått.
Hos systeryster så tog vi det lugnt, satt och pratade. Vi bara var och det var så skönt! Hundarna kunde springa av sig, systeryster och Affe tittade på handboll och jag njöt av solen. Vicce och svågern pratade om Berlin och livet i stort och smått. Ju större grabbarna blir ju annorlunda blir det att umgås med dem och jag älskar det.
Langos
Systeryster bjöd på middag (mat är hennes kärleksspråk) och det var langos som stod på menyn.
Langos är så galet gott! Systeryster har alltid vitlökssås, skinka, rödlök och riven ost till sina langos. Jag och svågern konstaterade att nästa gång ska vi ha kräftstjärtar till men det kommer bara bli till oss två för de andra är team-systeryster.
Systerysters langos
Ingredienser
- 2st potatis, mjölig sort
- 25gr jäst färsk (jag använder torrjäst och får räkna om)
- 3dl mjölk
- 3msk socker
- 5,5dl vetemjöl
- 3msk smörsmält
- salt
- oljaatt fritera i
Portioner: 6 st
Instruktioner
- Riv eller pressa den ljumma kokta potatisen.
- Värm mjölk och smör till fingervarmt.
- Lös upp jäst (torrjäst blandas med lite mjöl istället) och socker i den ljumma mjölken.
- Häll upp 5 dl av vetemjölet i en bunke och gör en liten grop.
- Häll degvätskan i gropen tillsammans med potatisen och saltet.
- Knåda ihop till en slät deg.
- Strö över lite mjöl och låt degen jäsa i cirka en timme, gärna på en varm plats.
- Använd resterande mjöl till att forma tunna kakor. (Mina brukar bli som en assiett i storlek)
- Låt degkakorna vila medan du hettar upp olja i en panna med höga kanter alternativt en fritös. Se till att ha ett lock bredvid! Skulle det ta fyr ska elden kvävas.
- Ta en tumstor-degklump och prova om oljan har rätt temperatur.
- Fritera brödet gyllenbrunt på båda sidor.
- Lägg ett dubbelvikt aluminiumfolie i din närhet. Rulla långsidorna så det blir en ficka.
- Låt varje friterat bröd rinna av en kort stund på ett papper och därefter in i foliefickan.
- Servera med tex gräddfil, finhackad lök, strimlad skinka, räkor, rom, riven ost. Det går även att servera frukter i olika sort och strö lite florsocker över. Detta har vi ännu inte provat för vi älskar dem som just en middag.
Nu har jag fått receptet och kanske vågar jag prova på att själv göra langos en dag. Är lite sugen på att testa göra det i min airfryer. Kanske kan jag börja med att göra en laddning med söta langos. Langos med strösocker på smakar som farmors pannkakor. Barndomssmaker!
Systeryster hade dynor på vinden till en hammock som inte lever längre. Vi fick dynorna med oss hem. Nu kan ni tro att det är mjukt och skönt att sitta i soffan på balkongen. Det kanske inte är de snyggaste dynorna men det bryr jag mig inte om. Jag har dynor och det är det viktigaste.
Väl hemma hamnade jag så klart på balkongen och där stannade jag längre än jag borde men som jag njöt.
Tack systeryster och svågern för en underbar dag!
Vilken härlig dag! Tycker det är så spännande att gå och titta i sådana museum. Och jag håller med, huvudsaken är att man har dynor sedan behöver inte de vara de snyggaste.
Vilken härlig dag ni fick. De där små dagsturerna är så roligt att göra, och kanske som bäst om det blir spontant.
Härlig dag du fick som innehöll det mesta.
Langos är så gott åt faktiskt det på Streetfoodfestivalen.
Ha en fin fin fredag
https://kamillaskamera.com/
Så mysig dag och härligt att komma ut dit du känner du kan andas ut och ha det gott. Samt trevligt att gå på museeeum där kan man ha det gott en stund. Dynorna vart ju finfina där och ser jättesköna ut att sitta på