Att se småbarnslivet från den andra sidan

Att jobba på förskolan är att se småbarnslivet från den andra sidan! 

När man är mitt i det så är det lätt att glömma vad de små faktiskt kan. Det är lätt att tänka det går fortare och det blir inte så mycket kladd om jag gör det men nu när jag jobbar på en småbarnsavdelning så ser jag hur otroligt duktiga de små är. Precis som mina var när de var i den åldern, även om jag inte alltid såg det. 

Det kanske tar längre tid när de små vill gå istället för att sitta i vagnen. Tänk istället vilken glädje det är för barnen, de har lärt sig att gå och hela världen öppnar sig! Det kanske blir kladdigt när de äter själva men att fiska upp en ärta ur en soppa och ha den kvar på skeden hela vägen till munnen är minsann en bedrift! Det kanske är bökigt med nattningen men på förskolan går de små in och somnar sig själva med bara lite lugn musik och stillheten från en vuxen som är närvarande. Hur vill du själv ha det när du ska somna? Vill du somna till tvn ja då är det stor sannolikhet på att även ditt barn vill det. Vill du läsa några sidor innan du somnar? Ja då vill nog ditt barn också höra några sidor. Att komma till ro är viktigt och det kan de små barnen även om det ibland inte känns så när man hyssjar, vaggar, läser och lugnar i timmar. Var lyhörd och låt barnet visa vad hen vill. 


Det man gör som personal på förskolor som jag tror att man lätt glömmer, jag vet att jag gjort det och fortfarande gör, är att vara närvarande. Låt barnen leka, pyssla, spela, pussla men sitt med i rummet och ta in vad barnen gör, hur de gör. Hoppa inte in och bryt alla konflikter utan ha lite is i magen och se om de kan lösa det själva. Var närvarande men sitt inte och bara stirra på barnen utan gör något liknande själv också. Vi behöver alla det lugnet av att bara sitta ner och pussla, lösa korsord, handarbeta, pyssla, teckna eller bläddra i en tidning. Hemmet hjälps man åt att städa för på förskolan lär sig alla barn att man städar undan innan man äter, går ut eller går hemifrån och det kan barnen hemma också om du bara visar att hemma gör man likadant. Ha inte din ettåring på armen hela tiden utan låt ettåringen visa dig vad hen kan. 

Var med ditt barn på förskolan (eller skolan) en dag och se allt som de kan och har lärt sig!


När barn är sjuka så låt de få vara sjuka och få krya på sig i hemmets trygga vrå. Förskolan är inte en kul plats att vara på när man är hängig. När man är hängig så vill man sitta i ett knä och ha det lugnt. Det är inte lugnt på en förskola och där finns kompisar som man vill leka med men man orkar inte och då blir livet jobbigt. Sen är det bara några få år som småbarnslivet pågår, låt barnen få den omsorg de behöver. För din skull lika väl som för barnens skull. Plötsligt är barnen stora och du får tid till dig själv igen. 

Ta vara på småbarnstiden när livet ibland känns motigt och stressigt för en dag står du där och har bara minnet av knubbigare armar om din hals. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.