När Kärleken står för maten

Jag har världens tur, jag är gift med en man som gillar att baka bröd och laga mat. Han experimenterar en del, vi lagar middag ihopa ibland men baka bröd får han allt stå för helt själv! Jag använder bakmaskinen, iaf om bröden ska bli bra. Tekakor är jag dock grym på att baka.

Han lagade lasagne till middag en dag i veckan för att jag var så sugen på det. Mitt bidrag var kålsalladen, en hittepåsallad med paprika, olja, fransk dragon-vinäger, kryddor och den var handstampad. Handstampad vitkål var något jag fick lära mig när jag gick turismutbildningen i Ystad för typ 100 år. Vi besökte Ottsjökocken och han lärde oss handstampa vitkålen. Jag gjorde inte riktigt rätt men det blev bra ändå.

Kärleken fick en receptbok i julklapp av mig och barnen. Och igår serverade han hemmagjorda vetetortilla, recept från boken. De var jättegoda men han skulle justera lite till nästa gång.

Det blev panerad fisk men fisksås á la Nellan och isbergssallad till. Som ni ser så är fisken inte så himla vackert panerad. Det var min uppgift och jag sög på det. Jag måste helt enkelt lära mig att panera fisk. Hur gör man? Jag vill ju att paneringen ska vara god och krispig. Och var nu inte snabb och svara man köper den färdigpanerad för det är ingen sport. Haha

Fisksås á la Nellan

Gräddfil eller Creme fraiche, vilket du föredrar
Majonäs
Dill
Ättiksgurka
Salt
Peppar

Ta så mycket du vill av vad du vill, smaka dig fram. Bra recept va? haha Nä men jag tar väl kanske 3-4 dl gräddfil, 1-2 msk majonäs, ca 10 ättiksgurkor som hackas, dill och kryddor efter smak och tycke. Jag har inga direkta mått för Nellan har lärt mig så tar du lite sånt och sen lite sånt och det är oftast de bästa recepten!

Om ni vill ha god och krispig isbergssallad så ska ni skiva den tunt och förvara den i kallt vatten i kylen. Då håller sig salladen mycket längre och fräschare. Det tipset har jag fått av min fd svåger.

Affe som säger att han inte gillar fisk eller sallad åt med god aptit. Alltid roligt när maten går hem! Men sen är det ju som barnen säger pappas mat är bäst!

10 kommentarer

 1. Vi har lite gemensamt du och jag 🙂
  Min man älskar också att laga mat, så jag slipper! Och jag har också gått turismutbildning, Turism och Reseliv, 87-88.

  • Jag slipper inte laga mat men vi delar på ansvaret eller mannen lagar nog lite oftare än mig.
   Jag gick en turismutbildning i Ystad -97/98 så 10 år efter dig.

 2. Men vilken lyx… min man gör inget i köket om jag inte har köpt in och förberett. Steka eller grilla kött som jag bestämt… thats it!!

  Själv är jag mer som du skrev lite sånt och lite sånt och det där byter vi ut mot det där. Alla som försöker lära sig genom att titta på blir snurriga 😂😂😂

  Jag föredrar som oftast creme fraiche framför gräddfil

  • Ja det är skönt att ha någon att dela matlagningen med.
   Det är kul att gå på känn i köket!
   Jag tar vad jag har hemma, gräddfil eller créme fraîches.

 3. Min karl bakar helst gärna inte, men lagar mat det gör han och han är jätteduktig på det. Samt så gott det där såg ut, perfekt att ge honom en kokbok då =D

  • Det är kul att kunna hjälpas åt i köket så inte allt ansvar ligger på en. Ja om inte man vill ha det så. Jag har haft två kollegor som båda kör ut sina respektive ur köket, den ene är utbildad kock men han kunde inte jobba kvar med det så han bytte till Arbetsförmedlinge och den andra hon har inte kulinariskutbildning men hon är fantastisk i köket.
   Själv är jag inte fantastisk i köket och lämnar mer än gärna över ansvaret för bröd och middag till maken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.