När man äter lax

När man äter lax så ska den vara från Norrland, det har jag lärt mig nu!När man äter lax När man äter lax

Ann, en kompis som jag lärt känna faktiskt tack vare Fibromyalgin, har svärföräldrar i Norrland och varje år fångar de lax i Ångermanlandsälven. Eftersom Ann och hennes man bor här nere så blev det så att det kom lite norrländskt lax hem till oss. Det är vildfångad lax (syns på färgen och känns på smaken) och Anns svärföräldrar har själva rensat och förpackat laxen vilket märktes för där var inga ben i laxen, eller jo mor fann två stycken. Den är så galet god så att jag som inte är någon laxälskare börjar fundera ut hur många middagar laxen i frysen räcker till.

Hur gjorde vi laxen då?

Lax är nog bland det enklaste sakerna att grilla, tror jag. Jag la laxen i folie, kryddade med salt och vitpeppar. Jag la lite skivade citron över och skulle även haft smör och färsk dill men jag glömde smöret och dillen hade sett sina bästa dagar. Sen gjorde jag allt till ett foliepaket som Kärleken slängde på grillen. Eftersom vi har en gasolgrill med tre brännare så fick laxen ligga i mitten och den mittersta brännaren var inte igång. Sen låg laxen på ca 40 minuter. Lagom tid för att man ska hinna göra tillbehör. Denna laxen kom i skivor om ca 500 gram men det går precis lika bra att göra så här med hel lax (eller röding för den delen) men då lägger man kryddor och annat gott inuti laxen och laxen behöver något längre tid. Godast blir det också om man har kolgrill och lägger ner foliepaketet med kolen runt om.

Jag gjorde en rödlöksås med rödlök, gräddfil, citron, majonäs och kryddade av med peppar. Jag har inga mått till er då jag alltid gör sås på känn. Jag tycker det är det bästa sättet att laga mat och det roligaste sättet. Jag kan ta fram en kokbok för att få inspiration men det är sällan som jag följer receptet till punkt och pricka, iaf när det gäller mat.

Jag serverade laxen med sallad, potatis, såsen och citronbåtar. Det var väldigt gott, vildfångad lax har en helt annan smak.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.