Regementets dag

Igår var vi i Revinge på Regementets dag. Jag hade sett information om det på Facebook och tänkte att grabbarna nog skulle gilla det. Så vi bestämde oss för att åka dit och vi tog med mormor & morfar.

Grabbarna har alltid varit glada för sin mormor och morfar men det är allt lite extra roligt nu när de har växt om mormor. Ja det är inte så långt bort att växa om morfar heller.

Vi packade matsäck, regnjacka och ett stort tålamod. Jag packade dock för lite tålamod. Det här med människor i grupp, inte min grej. Människor i allmänhet och föräldrar i synnerhet. Jag blir så irriterad på vissa människor att jag vill läxa upp dem och banka respekt i dem. Tydligen är inte det så uppskattat så det bör man inte göra. Men jag skulle vilja göra det, ibland mer än andra gånger och igår var det definitivt mer.

Prova på

Där var en hel del att prova på och ja Affe klättrade på i princip allt man fick klättra på.

Affe är ju inte rädd för att prata med någon heller så han fick lära sig lite om de olika fordonen. Visste ni om att det finns sjukvårdstanks som rymmer fem bårar och fyra personal så totalt nio personer. Det hade jag inte en aning om.

Affe valde att inte prova på att åka bandvagn för då skulle han ha missat JAS 39 Gripen och det ville han verkligen inte. Men han hann med att prova en liten del av en hinderbana, det gillade han.

Öppningsceremoni

Det var väl kanske inte det roligaste att titta eller lyssna på öppningsceremonin. Skånes landshövding Anneli Hulthén var där och höll ett ganska oinspirerande tal för att vara hon. Men annars så var det någon officerare som höll ett tal och han nämnde kriget i Europa på ett bra sätt utan att skrämma upp eller förringa det som händer. Sen marscherade inte militärerna, tyckte mor. Jag var mest imponerad över att de lyckades gå över fältet utan att trilla, det hade inte jag lyckats med om jag inte fick titta ner på marken. haha Lite långdraget var det men det var ändå bra.

Hästarna var väldigt fina men en av dem var inte helt glad över att få vara på ett sånt stort fält utan att få galoppera. Eller så ville hästen bara visa upp sina fina steg. haha

En hel del väntan blev det men vi hade matsäcken med oss (ja kaffet var det viktigaste för mig), solen sken och vi hade ju perfekta sittplatser. Till och från blev det lite kallt men det kan även ha berott på att vi stod stilla så mycket.

Krig som underhållning?

Det slog mig när vi stod där att står vi här och har krig som underhållning? Att höra det vi hörde igår, att se det vi såg igår fast på riktigt är ju faktiskt många personers vardag. Mina tankar gick direkt till alla de som har flytt hit från just det här och igår hördes det över södra Skåne. Vi pratade om det och nä det är inte underhållning, det är för att visa militärerna vår uppskattning för det arbete som de är villiga att göra för vårt land. För att jag ska kunna sitta bekvämt i soffan och inte behöva bry mig om huruvida jag kan sova tryggt om natten så krävs det att andra är villiga att offra sitt liv för min trygghet. Det är banne mig stort och helt klart värt min uppskattning!

Så kom den då äntligen

Äntligen var det dags! Äntligen kom det efterlängtade JAS 39 Gripen. Det var dagens höjdpunkt, sa grabbarna och det får jag nog hålla med om. Jag blev väldigt tagen av hur det känns när ett stridsflygplan flyger över en så pass nära. Vilken effekt när ljudet kommer, att det kommer så pass långt efter. Men visst det var ju hyfsat många meter mellan oss och flygplanet.

Jag kom givetvis osökt att tänka på TopGun och Girls Just Wanna Have Fun.
Finns ett citat från Girls Just Wanna Have Fun som var så passande igår. haha

Jeff: So I tried to call you yesterday… to see if you wanted to reherse, I mean. 

Janey: Oh, ummm… well my dad made us all go to the airshow. 

Jeff: Was it fun? 

Janey: 200 people standing around like this 

[looks up at the sky and sarcastically says]

Janey: It was a blast!

Hämtat från IMDB

Ha överseende med filmen, jag är ingen filmskapare! Men det är kul att försöka iaf!

Tack älskade familj och föräldrar för en riktigt härlig dag igår! Vad blir nästa utflykt?

10 kommentarer

 1. Jag är så dubbel till allt militärt. Jag hatar verkligen krig, ändå har jag en militär utbildning. Är så fascinerad av både vapen, och all annan utrustning, men ändå så skrämmande.

  • Det är fascinerande med det militära men jag önskar så att det inte behövdes. Vicce är ju otroligt intresserad av världskrigen och det förstår jag för de har verkligen satt spår i vår historia men samtidigt så är det något väldigt mörkt att grotta ner sig i. Fast jag å andra sidan har ju alltid älskat franska revolutionen och den är ju också väldigt blodig och mörk.

 2. Va spännande att komma iväg på sånt! Måste varit intressant att få stå under ett stridsflygplan. Tyckte du fick till videon bra ☺️ Hade varit intressant att se men jag har nog alldeles för lite tålamod tyvärr.

 3. Tråkigt att det blev lite sent och långdraget, det kan ju lätt bli det på sådana uppvisningar men det är ofta häftigt att se fordonen och flygplanen. De där jaktplanen låter ju något oerhört när de flyger nära en.

 4. Det måste varit lite Topgun feeling på flyguppvisningen. Minns att jag varit på den uppvisningen i samband med någon crosstävling i Skåne på 90-talet tror jag. Kul att mor och far ville följa med

  • Haha du har så rätt så, jag tänkte på Top Gun när jag stod där.
   Förr var det nog mer vanligt med uppvisningar för jag har för mig att jag har varit på någon när jag var liten.
   Mor och far är inte sena på att följa med på utflykter men det är alltid lite av ett under när de är lediga att följa med. Dagens pensionärer… Haha

 5. Låter som dina söner hade en bra dag, själv hade jag nog fryst ganska mycket då det ser ganska kallt ut. Men det är både intressant och viktigt med historia 🙂

  • Det hade de! Jag kunde nog varit varmare klädd men det gick bra och det var ju solsken stundvis.
   Historia är oerhört viktigt för vår framtid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.