Jag har gjort blandsaft idag! Jag hade två liter jordgubbar i kylen som blivit lite tråkiga som jag ville göra något med, jag ville göra något med hylle (fläder för er oskåningar) och jag hade lite rabarber i växthuset så det blev blandsaft. Jag fick plocka hylle hos svärmor igår så det löste sig himla bra, i frysen hade jag lite svarta vinbär och granatäpplekärnor så det blev en rejäl blandning på min blandsaft.
Om ni inte har gjort saft någon gång så var inte rädda för att testa, det är hur enkelt som helst och hela hemmet luktar ljuvligt. Jag visste på ett ungefär hur jag skulle göra saft, har ju varit med både mor och mormor flera gånger, men jag ville ha ett recept. Google is your friend!
Jag hittade ett recept på Coop
2 liter bär
3 dl vatten
Koka upp och låt koka i ca 10 minuter
Häll av bärmassan i en solställning och låt självrinna i 20-30 minuter. Krama ur det sista.
Koka upp saften tillsammans med 6 dl socker per liter saft, häll dock inte i allt socker på en gång. Tillsätt 1 krm natriumbensoat per liter saft.
När det kokat upp rejält så låt det stå och vila i 4-5 minuter så att eventuellt skum lägger sig på ytan så du kan ta bort det.
Häll saften på flaskor, fyll hela vägen upp till toppen. Förvara flaskorna svalt. Saften var lite mörk i början men när den hade svalnat så ljusnade den något.
Glöm inte ta dig ett glas saft direkt, njut!
Frida fick provsmaka ett glas när hon var här ikväll och hon sa att det jag hade rätt, den var jättegod! Hemmagjord saft är godaste saften, nu är sommarens kommande picknicks räddade!
Mmmm, gottigt och jag blev så sugen. 🙂
Tack för idag fina du.
kram!
Jag skulle ju tagit med en liten flaska till dig! Varför tänkte jag inte på det?
Tack själva, kära du!
Kram