dags att deklarera inkomstdeklaration 1 deklarationen deklarationsblankett

Dags att deklarera, del 1

Nu är det dags att deklarera igen och då tänkte jag att jag skulle passa på att komma med lite tips.
dags att deklarera

Mitt första och största tips är att ni ska deklarera elektroniskt, det är enda gången som ni får ett kvitto på att deklarationen är inkommen till Skatteverket. Och nej att lämna en pappersdeklaration på servicekontoret eller i brevlådan på Skatteverket är inte lika säkert för papper försvinner, även deklarationer!
Läs gärna igenom broschyren Dags att deklarera

Det du behöver för att lämna deklarationen elektroniskt är att du;
1, får en deklaration hemskickad per automatik, om du själv begär att få en deklaration hemskickad så är du inte inne i det elektroniska systemet så då kan du inte lämna deklarationen elektroniskt.
2, har en kod på din deklaration, om du inte förväntas lämna några bilagor så får du en engångskod på din deklaration som bara fungerar tillsammans med ditt personnummer. Denna koden kan inte tas fram igen utan då måste du ha en e-legitmation för att kunna deklarera elektroniskt.
3, har en e-legitimation. Jag rekommenderar alla att ha ett mobilt bank-id för då har man alltid sin e-legitimation med sig och då kan man logga in vart än man är och det gäller på så många fler sidor än bara Skatteverket.
Det är kraven för att kunna deklarera elektroniskt.

För att vara med i det första skatteuttaget dv.s. det som är i juni så krävs att;
1, du har deklarerat elektroniskt
2, du har anmält ett mottagarkonto
3, du ska få pengar tillbaka eller har betalt hela kvarskatten till den 2 maj.
4, din deklaration inte tagits ut för granskning så att utredning fortfarande pågår.
Om du inte uppfyller detta så är du som tidigast med i uttaget som är i augusti.

Första steget – kontrollera
Det första du ska göra är inte att räkna ut eventuella avdrag för resor till och från arbete utan det är att kontrollera din deklaration.

Tjänst
Snälla var inte så naiv att du tror att din arbetsgivare alltid gör rätt, Skatteverkets lönekontor drog fel skatt på mig under flera månader på mig under min föräldraledighet. Om fel skatt har dragits så är det ju precis det man rättar till i deklarationen men det är viktigt att du vet om varför det har blivit fel så du kan rätta till det.

Vad är fel skatt? Jo all skatt som inte dragits enligt de regler som finns är fel skatt, enkelt va? Det kan vara att utbetalaren inte har använt sig av skattetabellen eller fel skattetabell. Det är enkelt att åtgärda för då lämnar du en A-skattsedel till din utbetalare och säger åt utbetalaren att det är den som ska gällas. Det kan också vara så att din utbetalare har använt skattetabellen men inte borde göra det. När ska inte en skattetabell användas då? Jo t.ex. om du har flera utbetalare. Om du t.ex. har flera arbetsgivare så är det den som betalar ut mest lön till dig som är din huvudarbetsgivare. Det är alltid huvudarbetsgivaren som ska dra skatt enligt skattetabellen, alla andra utbetalare ska göra ett skatteavdrag på 30%. Det du behöver göra då är att säga till de utbetalare, som inte är huvudarbetsgivare, att de ska göra ett skatteavdrag på 30% just för att de inte är din huvudarbetsgivare för det är de skyldiga enligt lag att göra.

Du ska inte bara kontrollera att skatten har dragits utan du ska givetvis kontrollera din inkomst. Är alla dina inkomster med? Är det rätt belopp?
Det händer att arbetsgivare inte skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket, det händer att arbetsgivare skickar in kontrolluppgifter men att dom inte stämmer, det blir fel helt enkelt. Det är ju därför vi skickar in deklarationerna för att det ska bli rätt.
Så kontrollera att det är rätt belopp, ta din månadslön (innan skatt) och gånga med 12 (om du har jobbat hela året vill säga) och då har du en ungefärlig summa på vad du tjänat, den ska på ett ungefär stämma överens med vad arbetsgivaren har skickat in. Anledningen till att den inte stämmer överens till 100% är för att du har säkert varit sjuk någon dag, kanske VABat någon dag och kanske fått löneförhöjning under året.

Kapital
Alla räntor som du fått under året, alla räntor som du betalat under året och försäljningar som du gjort under året ska vara med.
Det handlar alltså om räntor som du har betalningsansvar för d.v.s. där långivaren har ett papper på att du är betalningsansvarig. Räntor betalar du till bankerna men också till alla de ställe där du handlar på någon form av kredit t.ex. Klarna. Om du har ett privatlån som du betalar ränta på så har du rätt att göra avdrag för det men mer om det i avsnittet ändring.
Om du har sålt vissa värdepapper som t.ex. aktier finns inte med förtryckta eftersom du själv måste räkna ut om det blivit en vinst eller en förlust. Fonder däremot förtrycks eftersom banken har uppgifter om både inköp och försäljning, under innehavet av fonder så förändras inte på samma sätt på med aktier och därför kan det förtryckas.

Fastighet
Här ska du bara kontrollera så att taxeringsvärdet som är i fyllt är ditt värde. Den som är lagfaren ägare per den 1/1-15 är den som ska betala fastighetsavgiften i deklarationen därför kan det vara så att du har köpt en fastighet under året men ska inte betala fastighetsavgiften eller att du har sålt en fastighet under 2015 men ska betala fastighetsavgiften. Fastighetsavgiften betalas av den som är lagfaren ägare d.v.s står du inte med på lagfarten så äger du inte fastigheten och då ska du inte heller betala fastighetsavgift.

När du har kontrollerat allt så är det dags att göra ändringar men det tar vi i ett annat inlägg för annars blir ni helt matta och orkar inte ta in vad jag skriver.

Och ni, var inte rädda för deklarationen! Det är bara skatter och skatter går alltid att ordna till, visst det kan svida i plånboken för att det blivit fel men det går att ordna så det blir rätt och det finns hjälp att få om man inte kan betala på ett bräde.

Deklarationen ska vara inne den 2 maj 2016 vilket betyder att eventuell kvarskatt också ska vara betald den 2 maj för att ränta inte ska påföras, har ni hög kvarskatt så beräknas dock räntan fr.o.m. den 12 februari. Om man inte kan betala hela sin kvarskatt nu så rekommenderar jag att man börjar dela upp det så man betalar lite varje månad och på det viset får ner eventuell ränta. Förfallodatum för kvarskatten får du alltid 90 dagar efter slutskattsedeln tagits ut.

dags att deklarera inkomstdeklaration 1 deklarationen deklarationsblankett
Bilden är från Skatteverkets pressmaterial och fotot är taget av Ivan Arvsäter

Har ni frågor så kan ni skriva de i en kommentar så ska jag försöka besvara frågorna i kommande deklarationsinlägg.
Annars kan ni alltid anlita min käre make som inte bara bygger hemsidor/bloggar, driver bloggportal utan även arbetar med bokföring och deklarationer.  info@byemschen.se eller 0725-448883

Detta inlägget är på inget sätt i samarbete med Skatteverket och jag är inte heller längre anställd på Skatteverket.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.