En trevlig jul

Att kallas till ett lägenhetsbråk på julafton.
Trapphus med fyra lägenhetsdörrar. Bakom en dörr hörs barnskrik. En titt på brevinkastet säger att det är den lägenheten som grannarna ringt om. Namnet stämmer.

Du ringer på.

Mannen som öppnar ser inte direkt förvånad ut. Du och din kollega står där i era polisuniformer. Båtmössan på huvudet och de svarta handskarna på händerna. Tjänsteminen påkopplad.
Mannen tar ett steg tilbaka och med en berusad persons yviga gest vinkar han in er.

Ni kliver in i en liten hall. Ni kan se in i vardagsrummet och ser teven som visar något tecknat. Bredvid teven står en gran, klädd och fin med ljus som glimmar och guldstjärna i toppen. Bakom teven ser ni barnet som skriker. Det är en två-åring som tröstas av en femåring. Femåringen ser med stora ögon på er samtidigt som han försöker trösta lillebror som nu hulkar fram sin oro och besvikenhet.

Mannen sätter sig i soffan och slänger ut med armarna. På bordet framför honom står både vin och spritflaskor blandat med skålar med hemmagjord knäck och choklad. Under soffbordet ligger upprivet julpapper och färgglada omslagssnören huller om buller. En radiostyrd bil och en förpackning med ett tågset ligger öppnat framför en fåtölj.
I fönstren lyser adventsljusstakarna.

Du ser dig omkring. Ser en gång som leder bort mot ett kök. Du ber din kollega stanna kvar med mannen samtidigt som du går gången bort.
Köket är välstädat. Julpyntat med röda tomtar och röd julgardin. Adventsljus även här i fönstret.
Det luktar glögg.

Kvinnan ligger på golvet. Hennes panna är spräckt och blodet täcker hela spisen som hennes huvud har dunkats mot, upprepade gånger. En stark hand om hennes nacke och den hårda kraften då pannan med full fart slår i plattorna har fått henne att till slut bli medvetslös.
Du får upp din radio. Ambulans tillkallas. Du böjer dig ner. Får blod på dina uniformsbyxor. Dina handskklädda händer kontrollerar pulsen på den blodiga halsen. Hon lever. Pulsen är svag. Du är orolig för att röra henne, orolig att skada hennes nacke. Du känner dig osäker. Vad är rätt och vad är fel att göra?
Du hör hur det lilla barnet börjar att gråta inne från vardagsrummet igen. Femåringen som fortsätter att trösta. I skydd av teven och julgranen.

Vad har de sett, vad har de fått höra?

Det du just har läst har hänt i verkligheten.

Det här inlägget är direkt kopierat från Martin Melins blogg

Så för barnens allas skull, drick inte sprit om du inte klarar av det! Om man vill så kan man ta ställning till en vit jul och inte dricka något som innehåller mer än 2,25 volymprocent under julafton, juldagen och annandagen. Jag tänker inte säga åt er att inte dricka sprit, jag tänker inte säga åt er att inte bråka, jag tänker däremot säga åt er att prioritera rätt! INGEN förtjänar en jul med fylla och bråk!

DSC_9284

5 kommentarer

  1. Jag har tagit ställning för VitJul. Lika mycket pga att jag ska köra som att jag tycker att man kan ha mycket trevligt utan alkohol.

  2. Det är så fruktansvärt att man inte finner ord. Att det händer i Sverige och jag får en känsla av att det händer mer än vad man tror : ( .

    Önskar iallafall dig och din familj en riktigt god jul!

  3. Jag ryser, får tårar. Sånt här ska inte hända. Ingen ska behöva uppleva en jul med fylla och bråk.

    Kram från Lotta som önskar dig och fin familj en fin jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.