Fibromyalgi

Tänkte jag skulle berätta vilken diagnos det är jag har fått och varför jag gnäller mest hela tiden på att jag har ont och är trött. Jag har blivit diagnosticerad med Fibromyalgi. Kärringasjukan, lathetssjukan, inbillningssjuk ja kärt barn har många (elaka) namn. Fibromyalgi blev inte godkänd av WHO som sjukdom förrän 2007 trots att man kan spåra sjukdomen tillbaka till 1800-talet.

Vad är då fibromyalgi? Tja det är konstant värk, som om du har varit på gymmet i 8 timmar och dagen efter vill du helst inte röra dig eller ens vara vid medvetande för du göra ont i hela kroppen. Så är det att ha fibromyalgi bara det att det enda jag har gjort för att få det är att få ut med soporna eller att vädret slår om eller att jag blir förkyld. Så jag kan inte känna glädjen av att jag iaf gjorde en bra fettbränning dagen innan. 6e73def60a64e82fc73b46fccf8f8c61

Denna bilden hittade jag på Pinterest (klicka på bilden så kommer ni dit) och den visar hur min kropp skulle se ut om min Fibromyalgi syntes på mig. Men det gör den ju inte. När jag ler är det ingen som ser smärtan i bröstkorgen, när jag skrattar är det ingen som ser smärtan i mina fötter, här jag pratar är det ingen som ser smärtan i mina armar, när jag fotograferar är det ingen som ser smärtan i mina händer, när jag bara är är det ingen som ser smärtan i min rygg. Men så här skulle jag sett ut om jag burit min fibro utanpå min kropp.

Eftersom det inte är någon inflammation så hjälper inte inflammationshämmande medicin, eftersom det inte är i lederna det sitter så kan jag inte få medicin mot lederna. Det finns ingen bra medicin just nu. Jag kan välja att ‘droga’ mig fri dvs välja opiater som medicin men det vill jag inte så i dagsläget har jag valt att få muskelavslappnande medicin så att mina muskler iaf slappnar av när jag sover för annars slappnar jag aldrig helt av. Ni vet när man går till sjukgymnasten eller läkare och de ska känna på ens arm/ben/what ever och man ska vara avslappnad, det kan inte jag. Jag kan inte slappna av i min muskler utan hjälp.

Vad kan jag då göra? Jo jag kan lära mig leva med min sjukdom och inte låta sjukdomen diktera livet men utan att jag ska köra över den och låtsas som att jag inte har den för jag har ju faktiskt fibromyalgi.

Vissa dagar kommer mina blogginlägg vara svartare och negativa, jag vill inte ha det så men vissa dagar kan jag inte acceptera värken och då blir det bara fel. Idag t.ex. grät jag hela vägen hem när jag hade lämnat barnen. Inte för att jag hade ont, inte för att jag hade fibro utan för att jag kände mig som att jag bara var lat, att jag hade sovit fel, att jag bara var gnällig men så är det ju faktiskt inte. Jag har fibro och jag måste acceptera det. Det ser jag framemot att kunna lära mig under de 6 veckorna jag ska gå på smärtrehab i Simrishamn. Jag ska lära mig hur jag kan leva mitt liv som jag vill tillsammans med fibron, inte kämpa emot fibron utan kämpa med fibron.

Hej! Jag är Emma och jag har fibro.

14 kommentarer

 1. Ett mkt tråkigt besked . S årt att ha smärta som inte syns … man får höra att man hittar på – jomen så är det . Jag har inte fibro men kronisk smärta så jag vet . Glöm aldrig att göra din hjärna lycklig ! Det är viktigt . Därför gör jag många saker som straffar sig nästa dag men är lite lyckligare ändå.
  Stor kram från rumpchocken i norr !

 2. Usch vilken hemsk bild. Och med det menar jag, usch vad hemskt att det är så där det känns, och att inget syns. Det är så svårt att få andra att inse hur man har det när det inte syns. Kan inte ens föreställa mig att gå omkring med konstant smärta jämt.
  Det låter väldigt bra att åka på smärtrehab dock. Hoppas du får många bra tips och råd som gör att du kan leva livet så nära som det du vill utan att smärtan ska sätta gränser!
  Många kramar!!

  • Ja det är hemskt och jobbigt men jag ska lära mig att leva med det utan att vara en gnällkärring! Kan andra lära sig att leva med sina åkommor så ska jag lära mig att leva med FM. Men jag kan nog behöva en hel del pepp emellanåt.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.