Att ta tillvara på vad som finns i naturen har blivit viktigt för mig!
I alla år som vi har bott här så har ingen tagit hand om sommarhallonen och äpplena som växer på kommunens mark. Varje år har hallonen fallit av och möglat. Äppelträdet har mått dåligt och äpplena har ruttnat på grenarna. I år klarar jag inte av att se det mer så i år har jag tagit vad som har bjudits. Jag har inte varit ensam om att ta del av kommunens bär och frukt, det känns skönt att flera tycker att vi inte får låta ätbart bara ruttna iväg till ingen nytta!
Idag plockade jag in några äpple, äppelkaka stod på schemat men det kommer även bli äppelmos i år!
Det är inte vilken äppelkaka som helst utan det är Pias mormors äppelkaka och den gudomligt god!
Receptet är så enkelt att komma ihåg för det är bara 2 och 50 som jag behöver lägga på minnet.
2 kaffekoppar socker
2 kaffekoppar vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
50 gram smält smör
Sen gillar jag att röra ihop smeten för den ska röras ihop med en slickepott och inte någon elvisp eller maskin, bara kavla upp ärmarna och jobba ihop smeten.
Äpplena skivas och blandas med kanel och socker för att sedan stickas ner i smeten.
Sen kan det vara bra om man lägger graderna på minnet och inte gissar för då kan det lätt bli så att den blir lite väl hårt gräddad i kanterna. Graderna är 175-200 grader (inte varmluft!) i ca 40 minuter.
Nåja den blev riktigt god ändå, lite knäckig blev ytan. Galet god äppelkaka och enkel att göra.
Vi hade inte någon vaniljsås hemma så jag tog turkisk yoghurt och vispade ihop med vaniljsocker, passade galet bra till nästan bättre än vaniljsås faktiskt.
Ska ni göra en riktigt god kaka i helgen så gör Pias mormors äppelkaka!
Här hemma blir det också äppelfokus till helgen. Vi har sex äppelträd på tomten och i år ger de lite lagom mycket frukt = vi kommer att kunna ta hand om allting. Så både mos, must och pajer planeras 🙂
Gör ni egen must? Va kul! Alfred vill att jag ska göra äppledricka, får se om jag hittar något bra recept.
Så härligt att ha fruktträd på tomten!