Studieteknik

Att lära ut studieteknik är inte enkelt, särskilt när man inte riktigt har någon studieteknik själv. Har du en uttalad studieteknik? Min studieteknik innebär att jag sätter mig ner och studerar helt enkelt.

Min födelsedagsros blommar!

Alfred har lätt för skolan, han pluggar dagen innan och ändå gör han bra ifrån sig på läxförhör. Det är inte okej att han pluggar på det viset, han måste lära sig en bra studieteknik.
Vincent försöker plugga men har svårt för vissa läxor pga dyslexin. Det är verkligen svårt för honom i vissa ämnen. Han har inte heller någon bra studieteknik för hans studieteknik är väldigt känslostyrd.

Men hur ska jag lära dem en bra studieteknik när jag inte kan förklara min egna? Min studieteknik har alltid bara bestått av att ta tag i det och sätta sig ner. Jag önskar ju att jag hade haft en bra studieteknik, inte bara för att lära ut till barnen utan för min egna skull. Tänk om jag hade haft en bra studieteknik när jag pluggade körkortsteorin, då hade jag tagit körkortet bra mycket tidigare! När jag har pluggat på jobbet så har jag ju suttit hel dagar och bara malt igenom det. Då har jag ju haft en begränsad tid för att klara utbildningarna på, det har ju mest varit frågan om att läsa in och göra övningsuppgifter. Nja när jag pluggade bokföring på SKV så var det förstås med inlämningsuppgifter och en slutuppgift och det gick bra. Fast då satt jag ju med det hela dagen istället för att vara på jobb. Jag tycker det är skillnad för barnen för de går först hela dagen i skolan och sen ska de ändå fortsätta när plugga när de kommer hem. Jag förstår att motivationen dalar.

Jag har sett på Pinterest hur några peppar sig själv genom att lägga godis på vissa ställe i böckerna. En belöning för att man har tagit sig så långt. Jag förstår idén men jag tycker inte att det är en bra idé till pojkarna. Vi har provat att förbjuda tv-spel och mobiler så länge läxan inte är gjort, jag gillar inte det heller. Det är ju inte alltid jag orkar ta hand om hemmet när jag kommer hem från jobbet utan jag behöver en paus först, en paus med tvn eller mobilen.

Den Nihlénska studietekniken

Idag så försökte jag på nytt lära barnen en bra studieteknik. Det blev Den Nihlénska studietekniken det innebär att vi diskuterade vikten av att planera sina studier så det inte blir övermäktigt, att inte sitta dagen innan. Men hur gör man då, frågade Alfred. Så vi började med att gå igenom vad som skulle läras men det tyckte han var konstigt för han hade ju inte fått det i läxa av sin lärare. Tack och lov för InforMentor (trodde aldrig jag skulle säga det) men där har läraren lagt upp det som de förväntas kunna till nästa prov och inte bara veckans läxor. Jag kunde visa Alfred vad han skulle kunna och efter lite tjafs så förstod han att ja ha måste läsa detta innan provet.

Med Vincent blir det lite svårare för hans skola använder sig inte av InfoMentor utan där får vi informationen i ett veckomail. Jag måste fundera lite mer på hur jag ska lägga upp det för honom. För honom så är det ju inte bara läxan i sig utan även att brottas med dyslexin. Han har hjälpmedel, vi (skolan och vi) försöker hitta vägar som gör det lättare för honom men vissa saker måste han bara kämpa sig förbi. Han kan, han är duktigt, han är en kämpe men ibland så ger han upp. Det är så klart helt naturligt att han gör det men det är ju då vi föräldrar måste vara där och visa att han ska lite på studietekniken. Så ja då var vi tillbaka igen på vilken studieteknik som passar bäst för honom.

Så hur gör du när du ska plugga? Har du någon bra studieteknik att dela med dig av?

16 kommentarer

  1. Lärde mig min studieteknik på högskolan så är inte så mycket för att lära in fakta men bra när man ska kunna diskutera och argumentera om något. Jag läser och har ett block brevid mig där jag skriver ner sånt jag fastnar för, ibland med en kommentar om vad det väcker för tankar hos mig, ibland skriver jag bara ner citatet/meningen rakt av. Sen skriver jag ner vilken bok och vilken sida jag hittade det på så jag kan gå och läsa det igen om jag behöver.

  2. Jag tror att det viktigaste är att inse att en och samma studieteknik inte passar alla. Vi är olika individer och måste hitta vår egen teknik…kanske med stöd och pep hemifrån precis som du gör. Min son har också dyslexi och det gick åt otroligt många timmar åt hans läxor…men då var det viktigt med pauser, kanske med lite data/telefonspel emellan. Hjärnan behövde sina vilopauser och fick han dem fungerade det bättre.
    tycker dock det är bra när skolan i god tid informerar om vad de ska kunna och läsa så att de kan planera sina studier.
    jag gjorde som du, satte mig ner och pluggade…på rena fakta grejor, skrev jag alltid ner egna frågor med svar så då övade jag på de frågorna och det var absolut bäst för mig.

    • Hmm smart med pauserna, jag är ju inte så mycket för pauser utan jag bara maler på tills det är gjort. Tack för tipset!

      Jag tror inte heller att en och samma studieteknik fungerar för alla! Jag märker ju det väldigt tydligt eftersom barnen är så olika.

      Alfred har ju InfoMentor där läraren lägger ut materialet i god tid så han har all chans att planera sitt upplägg men det gör han inte så bra ännu. Men det är ju alldeles nytt för honom så det får ta lite tid.

    • Vad har du för studieteknik nu då?

      Visst är det lättare att studera som vuxen än som barn. När man studerar som vuxen är det ju för att man vill lära sig, när man är barn är det ett tvång vilket gör studierna till en uppförsbacke.

  3. Längesen jag gick i skolan, och har nog aldrig haft en bra studieteknik. Önskar däremot att jag hade det, och har jag ångrat något är det att inte läsa vidare.

    • Det är inte för sent! Jag har en kollega vars vän började studera när hen var över 50 år och då var det en stor utbildning som tog ca 5-6 år. Det är fan häftigt!

  4. Alla har vi olika sätt vi lär bäst på. Det gäller att hitta sin form för hur man ska lägga upp sina studier och få en struktur på det. Kul att plugga tycker som läst mkt på högskola och universitet

    • Visst är det så men problemet är att barnen inte har hittat sin studieteknik ännu utan nu är det vi som måste ge dem olika tekniker att testa.

  5. Jag hittade aldrig någon bra studieteknik under mina år i skolan. Bara läste igenom typ och det gav inga bra resultat. Tyvärr pekade jag inte bry mig så mycket.

    • Det är lite där jag är orolig för att mina barn ska hamna. Jag vill ju så klart ge dem den bästa grunden, bästa förutsättningarna.

  6. Jag har tyvärr ingen bra teknik att dela med mig av. Försöker tipsa dottern (14 år) ibland att skriva ner saker. Kanske på kort, med förklaring/svar på baksidan. Men det funkar ju bara för vissa saker. Jag har själv mest bara läst och gjort lite anteckningar. Önskar att jag hade haft en bra mindmaping teknik eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.