Cowspiracy

Igår såg jag dokumentären Cowspiracy och nu mår jag illa. Jag trodde att jag gjorde något bra för miljön när jag cyklar vart jag än ska, när jag källsorterar och när jag handlar ekologiskt kött. Men ack nej! 51% av världens koldioxidutsläpp kommer beror på boskap och det som rör dem medan endast 13% av världens koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn. 13%? Ja jag trodde att det kanske var tvärtom att 13% kom från köttindustrin och att alla överdrev när de sa att köttet var det farliga för miljön.IMG_0912.JPG

Djurhållning på bästa sätt (ekologiskt och frigående) har jag ju alltid sett som ett friskhetstecken, att vi värnar om miljön och inte bara äter mat som är skapad i ett laboratorium. Så fel jag har haft!
En liten hamburgare på 100 gram ger ett vattenfotavtryck på 2500 liter. Det betyder att lika mycket vatten som går åt om du skulle duscha i två månader, alltså varenda minut av två månader i duschen. För en hamburgare! Är det värt det liksom?
Man skövlar ytor stora som två fotbollsplaner i regnskogen varje sekund, V A R J E sekund, för att ge plats åt att odla mat åt boskapen.
Förstår ni hur vi fördärvar vår jord? Vad i hela världen sysslar vi med? Vi köper kläder som om de var livsnödvändigheter för att ta sig igenom dagarna, vi fiskar upp mängder med fisk varje dag, vi utarmar jorden på allt fossilt vi kan hitta, vi har ihjäl varandra eller driver varandra på flykt, allt medan vi tuggar i oss så mycket kött att vi snart inte själva får plats på jorden.
Vet ni, om vi slutade föda upp djur och odlade mat till människor istället för mat till djur så skulle ingen i världen behöva svälta. Fattar ni, vi hade kunnat utrota svälten! Inte ett enda barn till i världen hade behövt gå hungrigt någonsin igen! Men hej det är viktigt att få äta kött, eller?
0902ef2333984fd19066738cb36a756c
cowspiracy3

Ni måste se Cowspiracy! Den är sjukt bra och man får sig en räls tankeställare! In på Netflix kära ni så hittar ni den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.