Jag fryser i kropp och hjärta

Igår tittade jag på Nybyggarna med Anders Arga Snickaren Öfvergård. Jag grät och mådde fysiskt illa, jag blev arg. Här har jag beklagat mig över att jag har svårt att hitta stövlar. Här har jag önskat att vi hade högre lön så vi kunde köpa fler prylar. Här har jag beklagat mig över att jag inte får tiden att räcka till förnöjelser. Skäms på dig Emma!
Det den ena tjejen längtade mest efter var att få städa, diska och tvätta. Rå om ett hem helt enkelt. Hon sov på en gräsplätt i Kungsträdgården i Stockholm. En kille var på väg att ta livet sv sig för han orkade inte längre vara hemlös. En annan tjej hade det lite bättre, hon bodde i en husvagn på en illegal campingplats givetvis utan värme. Eller ja värme hade hon för hon satte fyr på koncentrerad spolarvätska i ett litet kärl. Sen en kväll sov hon i någon annans husvagn och tur var väl det för den natten brann hennes husvagn ner.
En tjej hade levt på gatan i många år. Hon berättade brutalt ärligt att när hon var 12 sålde hon sin kropp första gången. Hon sa att hon kände det som hon bar på en hemlighet som skulle få alla att hata henne om den hemligheten kom ut. Hur dövar man den känslan? Med knark, mer knark och sen ännu mer knark.
Det är så fruktansvärt tragiskt alltihop. Att det i Sverige ska behöva finnas människor som lever på detta sätt. I media skrivs det bara en massa gnäll om att vi betalar för mycket skatt, att bensinen kostar för mycket, att det var en skitsommar och att nu solresorna tar slut. Jag blir så arg att jag bara vill skrika och svära men det gör ingen skillnad så därför utmanar jag er alla!

De kläder som ni inte längre vill ha låt inte bara dom ligga kvar i garderoben och släng dom inte. Det är på vårt ansvar att hjälpa till när vi kan. Dela ut kläderna till hemlösa! Vågar ni inte göra det själv så ta kontakt med kyrkan eller någon organisation och skänk till dom. I höst hjälps vi åt att ge de hemlösa lite varma kläder iaf.

Jag ska se om jag kan få ihop en lista på hjälporganisationer runt om i Sverige.

Hjälp mig hjälpa Sverige!

20120920-070504.jpg
Visst är det vackert med snö men vill du sova i det?

8 kommentarer

 1. Jag vet!! Sånt jag tänkte på när jag skrev min status för ett tag sen om att vi ska vara glada för det vu har. Jag skänker gärna kläder till hemlösa. Vill dock veta att det går till dem! Det är sjukt enkelt att hamna utanför samhället. Önskar att folk slutar att se ner på dem som gjort det! Stor kram Emma

 2. I Helsingborg har en ensam kvinna ordnat “hemlösas dag” där frivilliga (som en annan och många till ställer upp) serveras varm soppa med bröd och dricka och lite varmt kaffe/the samt delar ut hygienartiklar, kläder m.m. Stor heder åt henne och alla som ställer upp för alla har nått i gaderoben man inte använder själv. Håller just på att sortera ut mina och min storas vinterkläder som ska skänkas.
  Kram annette och ps…alla behöver sig en tankeställare ibland för att vakna

 3. Bra där Emma! Jag missade första avsnittet igår, men ska titta på det idag tänkte jag. Ska också se över en hög med kläder som jag kan lämna in till någon organisation. Har gjort så med barnkläder tidigare, lämnat in till en lokal organisation som delar ut kläder till familjer som har det mindre bra ställt i samhället.

  Kram Victoria

 4. Det är så sorgligt så man blir tårögd! Bra Emma. Visa här på bloggen hur man gör för att hjälpa, det är inte alltid så enkelt att veta hur. Jag brukar skänka kläder till tex Myrorna. Men jag skulle gärna skänka mer än kläder. Vi med små barn har ju massor med leksaker att ge till familjer som har det sämre ställt. ´Det skulle värma mitt hjärta om mina barns avlagda leksaker kunde göra ett annat barn glatt :O)
  Puss hjärtat!

 5. Vad bra om du kan göra en lista! Brukar skänka våra kläder (vuxen) till Röda korset. Barnkläderna lånas ut och sparas. Men sen kan ju de också skänkas.

  Man får perspektiv ibland! Gnällde själv över vattkoppor förra veckan medans en bekants barn kämpar för att överleva och ska opereras för andra gången för ett hål i hjärtat på fredag. Pojken är knappt 4 månader gammal så de borde ju bara vara hemma o mysa inte på sjukhus! Och den mamman är glad att han inte är sjukare…

 6. Helt rätt Emma! I Malmö vet jag att det finns soppkök som delar ut mat och kläder till hemlösa, såg reklam för detta på stationen idag. Annars kan du kolla med exempelvis möllevången-sofielunds församling som har klädförråd där man skänker kläder till hemlösa och ensamstående föräldrar som har det svårt. Bara ett tips. Jag tycker verkligen du har en underbar inställning till dina medmänniskor!

 7. Håller helt med dig helt Emma! Det finns så mkt man kan göra för att hjälpa, enkla grejer som att lämna gamla kläder och husgeråd till de hemlösa. Om man vill göra mer så vet jag att alla ställen som tar emot hemlösa alltid välkomnar volentärer som kan hjälpa till att dela ut mat och annat. Du är allt bra fin du! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.