Men kan du bara sluta!

Men kan du bara sluta slå dig själv på bröstet och klanka ner på alla andra föräldrar? Vad är det som händer i vårt samhälle? Det verkar som att folk bara kan vara lyckligen och känna sig duktiga genom att klanka ner på andra. 


Jag läste den här artikeln i söndags (klicka på bilden för att komma till artikeln) och jag blev så trött. Alltså den här hetsen mot vad vi äter, jag orkar inte med den längre. Har folk helt tappat sitt sunda förnuft? Det är väl helt okej att äta kaka/tårta/sött någon gång då och då men givetvis är det inte bra att äta det varje dag. De allra flesta föräldrar vet om att ge sina barn go’fika en gång efter skolan kommer resultera i att de kommer fråga varje dag några dagar. Går det en gång kan det gå fler gånger, det är den logiken barnen har. Det är det som är en del av föräldraskapet, att visa att ibland kan man göra något extra gott eller kul. 


Sen i tisdags kom den här artikeln. Men herregud sluta nu! Ytterligare en artikel där en förälder slår för bröstet ock säger se på mig jag är den bästa föräldern. 

Jag är helt övertygad om att de allra flesta föräldrar gör sitt yttersta för att barnen ska ha det bra och för att vardagen ska fungera smidigt. Sen är det på inget sätt en garanti att man är en bra förälder bara för att man spenderar all tid med sina barn. Jag ser inte ner på någon som har barnen 12 timmar på förskolan. Jag kanske funderar på hur deras livssituation ser ut men jag tänker inte på de som dåliga föräldrar. 

Att förskolan går ut med att barnen enligt barnkonvention har rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation tycker jag är väldigt konstigt! Alla branscher tillåter inte lång sommarsemester, det är överhuvudtaget inte ett alternativ om du är timanställd för då får du vackert jobba när tillfällena bjuds om du vill fortsätta att få jobbtillfällen. Kanske är det knapert ekonomiskt och att jobba hela sommaren är enda alternativet. Vi vet aldrig hur en annans människa är förrän vi har levt i deras skor! 

Jag tvivlar starkt på att föräldrar lämnar sina barn på förskolan och har lata dagar hemma. Jag vet att det finns föräldrar som tänker fel men det handlar oftast om att ena föräldern åker på semester med sina vänner medan andra föräldern stannar hemma och jobbar. Fast artikelskrivaren tycker väl förstås inte att man får åka på semester själv när man är förälder. 

Jag har aldrig förstått de människor som tycker man ska ge upp sin identitet eller sitt liv för att man blir förälder! Såklart att man blir förändrad och självklart får man anpassa sitt liv så det passar livssituationen. Men man behöver inte sluta leva för att man får barn. Älskar du att dansa, fine gå ut och dansa men tänk på att orka dagen efter med barnen.  Älskar du träna, fine träna med barnen eller när det funkar i er vardag. Älskar du att gå på konserter/bio/musikaler, fine gör det med barnen eller skaffa barnvakt och gå. Älskar du dina barn så ser du till att rå om dig själv så du orkar med vardagen! Om du tappar bort dig själv helt för att du blev mamma och ser det som hela din identitet, vad gör du då den dagen när barnen är stora och fyller sin egna vardag utan dig? Den dagen barnen flyttar hemifrån kanske flera mil ifrån dig ja kanske till ett annat land?   

Så kan du bara sluta nu! Kan du bara sluta vara så dömande! Försök ha förståelse för att det vi ser är inte allt, vi vet inte varför människor gör de val de gör. 

Måste också lyfta fram Hej Hej Vardag som skrev ett klockrent inlägg! 

8 kommentarer

 1. Ja herregud! Tänk att man måste framhäva allt bra man gör. Och visa hur fel alla andra gör. Min mamma var hemma med mig och min syster hela vår uppväxt och jag tror faktiskt att vi hade mått bättre på förskola. Hon mådde inte bra och orkade inte riktigt med oss. Så bara för att man är hemma med sina barn är man inte bättre än andra. Inte heller för att man inte låter sina barn äta nått socker eller bor i stor villa. Dom flesta föräldrarna gör de absolut bästa för sina barn. Även min mamma. Kram

  • För vissa barn är förskolan och skolan räddningen!
   De allra flesta föräldrar vill sina barn väl, de föräldrarna som inte vill det är dels det mörkertal som vi aldrig ser i barnmisshandelstatistik och de som tydligt framgår.
   Idag tror jag en ny grupp föräldrar finns, de rådvilla som är livrädda för att testa sina föräldrakompetenser för att man döms så hårt överallt.
   Vi måste bli snällare mot varandra, inte döma så hårt.
   Tack för du delade med dig!
   Kram

 2. Att folk orkar.. de måste ha för mycket fritid… Mina barn mår alldeles förträffligt och är både fyiskt aktiva och utomordentligt duktiga i skolan och de får både pasta, bullar, glass och lördagsgodis. Samt har gått på dagis 8-17:30 sedan de var 1,5 år. Att börja med godis- och sockerförbud för små barn tror jag bara skapar en osund matmedvetenhet. Själv tror jag stenhårt på devisen om att lagom är bäst. Men det är min filosofi som jag lever efter, tänker inte prångla på den på någon annan ;).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.