På allmän begäran

Återvinning på blogginlägg.

Alltså jag är ingen mästare på Lussekatter. Jag har provat så många recept att jag snudd på måste ha provat två varje år sedan jag föddes. Dessutom ser ut de ut som kom och hjälp mig att dö. Jag kan inte göra Lussekatter punkt slut.
Tills nu! Det finns en grupp på Facebook som heter Kakburken och där hittade jag inte bara ett suveränt recept utan även ett suveränt tips på hur man fixar snygga Lussekatter! Perfekt grupp!

DSC_0018
Jag har väl då aldrig gjort så jämna och fina Lussekatter förr!

Ingredienser

Deg 1
50 gram smör

5 dl mjölk

50 gram torrjäst för söta degar

1 tsk salt

1 msk strösocker

1, 25 liter vetemjöl

Deg 2
1 gram saffran, gärna trådsaffran

1 st sockerbit

125 gram smör, rumsvarmt

1,5 dl strösocker

1 st ägg

5 dl vetemjöl

Gör så här

Deg 1
1, Smält smöret och häll i mjölken, varm tills fingervarmt.

2, Blanda ihop alla torra ingredienserna och tillsätt degvätskan. Blanda till en smidig deg.

3, Låt jäsa under handduk i ca 1 timme.

Deg 2
4, Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel

5, Rör smör och socerk vitt och poröst.

6, Tillsätt ägget och saffran

7, Blanda ihop de två degarna och tillsätt mjölet lite i taget.

8, Arbeta degen i 15 minuter

9, Kavla ut degen, på samma sätt som man kavlar ut till kanelbullar.

10, Rulla ihop halva degen, vänd på degen så att du rullar ihop resten av degen åt andra hållet. Tillsammans ska de bilda ett S. 

11, Dela rullen i lagom stora Lussekatter.

DSC_0015

12, Lägg Lussekatterna på en plåt och låt jäsa under handduk i 20 minuter

13, Grädda Lussekatterna i ca 7-9 minuter i 225-250 grader.

Om man vill fördärva Lussekatterna så kan man ju placera små skrynkliga svarta saker i dom.

DSC_0021

Galet goda Lussekatter! 
 

6 kommentarer

    • Ja men visst är det ett bra tips! Nu kan jag äntligen servera fina lussekatter, ja och goda för som jag skriver i inlägget så har jag aldrig lyckats bra med lussekatter förr.

  1. Älskar den sista meningen om de små svarta skrynkliga sakerna. Dessa läbbiga onödiga tillbehören kan stanna i affären 😉
    Ska absolut testa att baka på det här sättet nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.