Promenera mera!

Det här inlägget är inte mitt, det här inlägget har jag snott, det här inlägget är skrivit av en kvinna som är så där go’ att man bara vill ta med henne hem och rå om henne. Sandra är en kollega och hon brinner för friskvård så det är ju helt naturligt att hon har blivit friskvårdsinspiratör på jobb. Varje fredag skickar Sandra ut ett friskvårdsbrev där hon peppar och informerar sina kollegor till att få bättre hälsa med små medel, enkla tips och sunt förnuft. Så här kommer Sandras fredagsbrev. Jag tycker hon är så klok!

Promenader är en riktig hälsovinst!

Att ta en promenad är en riktig vinstlott för hälsan. Du förbättrar inte bara din kondition utan stärker även ditt hjärta, blir gladare
och minskar risken för benskörhet och diabetes. Det må vara trendigt att ut och springa men det är minst lika trendigt att ta promenera!

Det känns som om alla gör det – tränar längdskidåkning eller ger sig ut och springer. Och långt springer de också. Men man kan faktiskt säga nej till de här trendiga träningsformerna,
utan att känna sig som en förlorare som inte tar hand om sin hälsa. Ett bra alternativ är promenader. Enligt Kerstin Hamrin, lektor på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, finns det
mängder av fördelar med att promenera. Under en promenad tränar du nästan alla muskelgrupper, höjer din konditionsnivå samt förbättrar ditt humör. Fysisk aktivitet förbättrar även vår
förmåga att hantera smärta och stress. Just promenader är dessutom en praktisk aktivitet – det går att göra nästan var som helst och när som helst. Det enda du behöver är ett par stabila skor
med en stötdämpande sula. Och det räcker med 30 min om dagen för att förbättra såväl din fysiska som din psykiska form. Om du tycker att 30 minuter varje dag känns mycket kan du
börja med kortare pass, t.ex. 10 minuter två gånger om dagen. Även kortare promenader har positiv effekt på exempelvis blodtryck och blodsocker!

Kom ihåg – den hälsosammaste träningen är den som blir av och utförs kontinuerligt.

<image001.jpg>

 

 

 Promenader är en riktig hälsovinst 

De senaste årens forskning har visat mängder av fördelar med att börja promenera. Bland annat stärker du ditt hjärta, blir gladare och minskar risken för benskörhet och diabetes. Och det går faktiskt att göra promenader riktigt tuffa om man vill. Du kan exempelvis variera mellan korta och långa steg eller gå omväxlande i maxtakt och i långsammare takt. Ännu mer utmanande blir det om man går i backar, i skogen, på stränder och i snö. Då får bålmuskulaturen jobba hårdare och man lyfter på knäna av bara farten.

Nedan finner du en lista med 10 anledningarna som borde motivera dig att börja promenera regelbundet. Om du redan promenerar – gläd dig åt hälsovinsterna du samlar på dig!

10 hälsovinster med att promenera 

1. Du får starkare hjärta 

Ditt hjärta blir starkare och du får väl fungerande lungor, kärlsystem och muskler. Genom att promenera i 30 minuter varje dag minskar dina odds att utveckla metabolt syndrom. Metabolt syndrom är ett samlingsnamn på riskfaktorerer som är kopplade till högre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och stroke.

Promenader håller ditt hjärta friskt genom att sänka det onda kolesterolet och höja det goda kolesterolet. Genom promenader minskar också risken att utveckla högt blodtryck. Om du redan har högt blodtryck så kan promenader sänka blodtrycket.

2. Håller magen igång 

Promenader hjälper till att hålla tarmarna igång och förebygger därför förstoppning. En studie på 8.000 hawaiianska och japanska män under 21 års tid fann att en ökad fysisk aktivitet kraftigt minskade risken för tjocktarmscancer. Även i Sverige och Kalifornien har forskning visat att män med stillasittande arbeten löper betydligt större risk att drabbas av tjocktarmscancer än dom som har ett rörligt yrke.

3. Reglerar blodsockret 

Regelbundna promenader minskar risken att utveckla typ 2-diabetes. Om du löper hög risk för diabetes så kan promenader förbättra kroppens förmåga att stabilisera blodsockret. Om du redan har typ 2-diabetes kan regelbundna promenader sänka ditt blodsocker, minska risken för hjärtsjukdom och hjälpa dig att leva längre.

4. Minskar risken för bröstcancer 

Att promenera några timmar i veckan kan minska risken för bröstcancer. I en studie följde forskare 74.000 kvinnor mellan 50 och 79 år. Dom normalviktiga sänkte sin risk för bröstcancer med 30 procent och dom överviktiga med 10-20 procent. Anledningen tros vara att promenader minskar halterna av kroppsfett, vilket är en källa till östrogen.

5. Sov bättre 

En rask promenad på eftermiddagen hjälper dig att få en bättre nattsömn. Men undvik att promenera precis innan läggdags, då kan du få motsatt effekt och bli pigg istället.

6. Du blir gladare 

Promenader kan lindra depression, ångest och stress. Det räcker med 30 minuters promenad för att du ska känna en förändring. Förklaringen är att promenader hjälper kroppen att producera endorfiner, kroppens naturliga lyckohormon. Under promenaden gör sig kroppen också av med stresshormonerna och ger dig ny energi.

7. Lättare att hålla vikten 

Genom att börja promenera i 30 minuter om dagen kan fysiskt inaktiva minska risken för att gå upp i vikt. Se till att ta i ordentligt och gå så att du blir varm. Medelålders kvinnor som promenerar mer än 10 000 steg om dagen har lägre nivåer av kroppsfett än kvinnor som är mindre aktiva.

8. Ger skydd mot Alzheimers 

Flera studier på äldre personer visar att promenader, även så lite som 45 minuter i veckan, ger ett skydd mot Alzheimers sjukdom. Men oavsett ålder, så förbättrar promenader din balans och koordination. Det gör att du håller din hjärna aktiv längre. Promenera gärna med vänner och prata under tiden så tränas hjärnan ännu mer.

9. Mindre risk för benskörhet 

30 minuters promenad tre gånger i veckan gör underverk för att förebygga benskörhet. Genom att promenera stärker du skelettet och använder 95 procent av dina muskler. Kvinnor som passerat övergångsåldern och promenerar 45 minuter fyra dagar i veckan stärkte benvävnaden i en studie med tre procent på ett år. Den grupp som inte motionerade förlorade under samma tid 10 procent av sin benvävnad.

10. Håller dig ung längre 

Forskning visar att vuxna som är fysiskt aktiva i 50-60-årsåldern löper 35 procents mindre risk att dö under de närmaste åtta åren än de som är stillasittande. För dem som har diabetes, högt blodtryck och/eller röker är risksänkningen 45 procent.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.