Sekretess

Det här med sekretess och myndigheter är en spännande värld. Vissa saker är belagt med sekretess och det finns olika grader av sekretessen. Det förstår jag och jag tycker det är bra med sekretess. Men så kommer man till det där med service, telefon och sekretess, då blir det genast mkt svårare. Om man vill ge god service så känner man ibland att viss sekretess är idiotisk och oförklarlig. Sekretessbelagda uppgifter får alltid lämnas ut till den berörda personen. Tycker det är helt ok att uppgifter inte lämnas ut över telefon eftersom man inte vet vem det är som ringer. Vi arbetar så på SKV och jag tar många diskussioner kring det här. Jag har tidigare inte förstått att folk har så svårt att förstå varför jag inte kan lämna ut informationen trots att dom hävdar att dom är just den personen det gäller. Idag har jag fått svaret. Försäkringskassan!

Ante jobbar numera förskjuten arbetstid vilket gör att han är hemma strax efter två ena veckan och går hemifrån vid åtta (på morgon så vi hinner äta frukost tillsammans) den andra veckan. Det gör att vi får mkt tid tillsammans som familj. Därför ansåg vi att vi kunde spara lite föräldradagar så Ante inte skulle vara pappaledig om onsdagseftermiddagarna längre. Eftersom Ante jobbar (och det alltid är jag som ringer sådana samtal) så ringde jag till FK för att ta bort ledigheten alternativt höra om man kunde göra det elektroniskt. Jag kunde inte göra det åt Ante, okej det köper jag att dom inte kan ta emot. Men döm om min förvåning när jag får till svar att det går inte att göra elektroniskt men om Ante ringer in så kan dom ta bort ledigheten. Ehh va? Så det är så pass sekretess att jag inte kan göra det (jag är ju uppenbarligen inte Ante) men det är inte högre sekretess än att vilken man som helst som presenterar sig som Ante kan göra det? Okej men det var ju logiskt eller? Sen kan man dessutom inte avsluta sin föräldraledighet via den elektroniska tjänsten för då måste man skicka in en ny ansökan (?) och man kan ju inte skicka in en tom ansökan för det tar inte deras system emot. Hmm hur tänkte ni nu FK?

Jag vet att många har problem med Försäkringskassan men jag är inte en av dom. Jag har ju dessutom ett myndighetstänkande i.o.m. mitt jobb så jag vet hur jag ska gå till väga på ett annat sätt men det här ja det här är sådant som gör mig ilsken. Det här handlar om hur personer tolkar sekretesslagen och hur tokigt det då blir.

Jag kanske skulle ändra inriktning på jobbet och börja grott i det här med myndighetssekretess? *s*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.