Tulpanernas tid

Visst är det väl tulpanernas tid nu? Det är vackert när man ser tulpanerna blomma i rabatterna men första tulpanbuketten efter jul är speciell.

Idag, på jobbet, kom vi till att diskutera krig. Det är inte så konstigt med tanke på att många av våra kunder kommer från krigsdrabbade länder men det vi diskuterade idag var Auschwitz dvs andra världskriget. Vi googlade bilder från Birkenau och fick se foto på barn som gick mot gaskammaren, skor efter de som gick till gaskammaren, proteser och käppar efter alla de som inte sågs arbetsföra utan bara sållades bort. Så fruktansvärt och helt ofattbart.

Tror ni någonsin att de som överlevde kunde känna glädje, innerlig glädje igen? Tror ni de kunde känna glädje över t.ex. en tulpan i en rabatt? Eller tror ni att de valde att se det vackra i allt och glädjas över varje dag som innebar livet? Ja kan inte för mitt liv förstår hur man överlever allt det hemska man ser i krig, oavsett om det var krig förr eller krig nu.

Här går vi i vår trygga vardag, gläds åt att det är tulpanernas tid och köper fredagsbuketter. Himlar med ögonen över hur andra kör eller vad andra tycker. Det är en lyx, en lyx vi inte är medvetna om. Må vi aldrig behöva känna att vi förlorat den lyx. Må vi aldrig förlora glädjen över att det är tulpanernas tid!

Må vi aldrig förlora lyxen att kalla en tid för tulpanernas tid! Må vi aldrig förlora lyxen att sitta trygga i våra hem. Må vi aldrig förlora lyxen av att leva i fred. Det må vara tulpanernas tid men jag önskar så att det vore fredens tid.

Ikväll går mina tankar till alla de som dött pga ondskan i en annan människa. Till alla de som mist sitt liv för att någon annan har sagt att makt är viktigare än människoliv. Till alla de som inte somnar tryggt ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.