Vad är folk rädda för?

Häromdagen hörde jag en mamma säga till sin son att han inte fick leka med dockor. Varför säger man så? Varför får inte en pojke leka med dockor?
En av mina väninnor satt och tittade på våra söner, hon frågade dom då om de skulle växa upp och bli bästisar, med ett skratt, men sen tillägger hon men ni får inte pussas. Varför får inte kompisar ge varandra en puss? Varför är det helt ok för två tvååringar att pussas då den ena är en flicka och den andra en pojke?
På Träffpunkten så jag en flicka som hade en jättefin body på sig. Jag var bara tvungen att fråga var den var köpt. (Vit botten med mönster i orange, rött och och någon konstig beige/rosaaktig färg. Till detta hade flickan mjukisbyxor i en härlig orange färg. Mamman svarar och förstår min tanke (jag har ju två pojkar) utan att reagera men en mamma som satt bredvid tyckte att tja man kanske kunde ha den bodyn på en pojke om man hade blåa byxor till. Men vad i hela friden är det i de färgerna som är farliga för en pojke?

Jag tycker det är fint med färger. Min sambon hade en lila skjorta på Alfreds dop och han äger en orange t-shirt. Vincent har två rosa tröjor, en orange jacka, en grön mössa med röda bilar på och hans älskar sin rosa Mimmi Pigg. Alfred har en röd overall, grön mössa, en munkjacka med en flickrobot på, ett par byxor med hjärtan på. Sen har mina barn tallrikar, bestick och glas i regnbågens alla färger. Tror ni det kommer gå illa för dom för att dom får ha alla dessa färger? Tror ni dom kommer bli homosexuella för att mina pojkar får pussa varandra? Jag tycker det är så otroligt fånigt med denna rädsla men det är väl för att jag inte förstår den. Är det någon där ute som kan förklara rädslan för mig?

Och ja. Skulle Vicce hemskt gärna velat ha en klänning så hade han fått det.

5 kommentarer

  1. Sån färghysteri gör mig galen!! Min svåger (systers kille) är inte tillräckligt stark i sin manlighet så han känner att han kan bära rosa och tycker därför inte att pojkar/män ska bära tex rosa – då blev jag knas och letade därför som en idiot efter tex en rosa piké till systersonen! Syrran låter ungen bära den med glädje men svågern skulle aldrig ta den på honom. Barnet i detta fallet har själv fått välja 2 år i rad vad han ville gå som i luciatåget på sin förskola, och har valt att vara just lucia till min o syrrans glädje. Men han fick ju höra från de större barnen att det var bara flickor som skulle vara lucia. Syrran sa att bland äldre barn brukar det vara flickor, men du som är liten får välja vad du vill -och han gick stolt med sin krona och rött band på den vita särken! 😀 *stolt moster* Om han skulle bli gay så kommer inte färger, intryck eller lussetåg ha spelat nån som helst roll i det! Jag älskar och accepterar honom vad han än väljer! <3

  2. Håller helt med dig Jenny-Penny – färger gör INTE någon gay! Likt dig kommer även jag vara en stolt moster om så skulle visa sig vara fallet. 🙂

    Prinsungen äääälskade lila när han var liten. Allt skulle vara lila (ganska svårt att hitta bilar i den färgen kan jag säga!) Jag stickade till och med en lila tröja till honom som han hade 24/7…iaf fram till femårsverksamheten. En vacker dag kom han hem och talade om att han inte gillade lila längre. (Vilken tur att jag INTE tillåtit honom få sin vilja fram med lila väggar och golv i nya rummet!). Det visade sig att han blivit mobbad på skolan för lila var en tjejfärg. *grrrr*
    Det är inte färgerna som är fel – det är fördomar, förutfattade meningar och regelrätt mobbing och inget annat. Barn lär sig färgerna efter trångsynta vuxna. Fortsätt du att klä gossarna i vad som KLÄR dem och inte efter knäppa sociala koder. Vår mor är ett föredöme – Jag hade grönt och rött, Gerda blått i alla de nyanser och du Emma….ups, du hade rosa redan på den tiden *asg* Nåja, det blidde nog lite grönt och blått på dig med som du fick ärva efter oss.
    Varför får tjejer bära blått (min sötaste Fjäril gör ju det) men pojkar får inte ha rosa? Dööööööhhhh…. *bankar min panna mot väggen*

  3. Skulle det hänga på färgerna så får jag nog börja fundera lite mer på mig själv! För isf skulle jag ju varit lesbisk eftersom jag alltid har haft ljusblåa kläder…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.