Vi åkte till Varbergs Fästning igår. Barnen ville inte alls följa med, det lät ju jättetråkigt. Sedan googlade jag fram en bild där kanonerna syntes, då blev det fart på grabbarna.
Det är en fantastiskt utsikt från fästningen, det är riktigt högt! Jag förstår varför man valde platsen för fästningen.
Jag älskar svensk historia och jag är så tacksam för att Vincent har det intresset också. Han vill veta allt om hur fästningen har använts, hur kungarna gjorde, hur fienderna gick till attack. Ja det är massa frågor som han ställer och jag önskar innerligt att farfar hade varit kvar i livet och kunnat berätta för honom. Just nu läser han en bok om Sveriges regenter genom tiderna. Jag ska vårda hans intresse så länge som jag bara kan!
Vincent och jag ska skriva ihop en liten text som han kan få ha med sig till skolan så han kan berätta om fästningen. Det sista Vincent sa när vi lämnade fästningen var jag vill gå på museum mamma! Älskade unge!
Alfred är inte så intresserad av historia, bara det är kungar och kanoner så är han lycklig. Alfred är däremot en liten våghals som får oss att svimma av blotta tanken. Idag höll han sig hyfsat lugn men det var tur att inte hans mormor eller moster Anna var med för de hade svimmat!
Det var en bra dag och grabbarna var väldigt nöjda med det blåsiga besöket på Varbergs Fästning. Vincent tog t.o.m. ett glädjeskutt!
Känns som det kanske är dags för ett besök på en annan fästning eller slott en dag. Vi får väl göra en reskarta utifrån slott att besöka i år. haha
Varbergs Fästning
Klippan (Wardberg) som fästningen är belägen på har förhistorisk anor som vaktpost mot fiender från havet. Här tändes eldar för att varna om fara.
I slutet av 1200-talet lät den danska greven Jacob Nielsen bygga en borg på klippan. I borgen skulle han vara säker mot de som anklagade honom på mordet på den danska kungen Erik Klipping.
Under 1300-talet var det många skifte i borgen men 1365 stabiliserade sig läget och danskarna styrde Varberg och borgen i 300 år.
Nordiska sjuårskriget mellan Sverige och Danmark rasade under 1563-1570. Spjut, pilar och stenslunga räckte inte till längre utan nu byggdes stenbeklädda jordvallar upp för att skydda fästningen och kanoner placerades ut.
1618 hade Christian IV byggt upp Europas modernaste fästning. 1645 skrevs Freden i Brömsebro och Danmark fick ge Varberg och Halland till Sverige.
1700-talet var ett fredligt århundrade för Varberg och fästningen undergick många reperationer.
På 1800-talet slutade fästningen att vara en militäranläggning och beslutet togs att det skulle sprängas. Mitten av 1800-talet var dock en tid med många fångar vilket ledde till att fästningen fick fängelseceller, 400-500 interner satt samtidigt i fästningen.
Under 1900-talet gick fästningen över till att bli museum, restauranger och vandrarhem. I 372 år har fästningen varit fri från krigshärjning.
Det är så kul att besöka museer, slott mm ihop med barnen för man för ett nytt perspektiv på det som visas. De ser saker man själv inte ser och ställer frågor man själv inte kommer på.