Vi måste diskutera det här

Alltså vi måste diskutera det här med att bära samma kläder mer än en gång. Alltså det är inte hållbart att bära kläder en gång och sen tvätta dom, inte hållbart för miljön och inte hållbart för kläderna.Förr vägrade jag bära samma kläder mer än en gång per vecka på jobbet, det var som om jag var ofräsch och omedvetet om mode. Nu vet jag bättre! Jag har inte ett jobb som gör mig svettig, jag har inte ett jobb som gör mig smutsig och eftersom jag sköter min hygien så blir inte heller kläderna ofräscha. När jag kommer hem tar jag hand om kläderna, byter oftas om och hänger upp kläderna.Dels byter jag om för att det är skönt att komma i andra kläder och dels för att jag tycker om att gå mer lättklädd här hemma. HahaNär man tvättar kläderna trots att dom inte är smutsig och i behov av tvätt så sliter man sönder kläderna i förtid och dessutom så tvättar man helt i onödan. Att tvätta i onödan är idioti för miljön och för vårt vatten, alltså folk har inte ens rent vatten att dricka och vi tvättar rena kläder.För något år sedan gjorde jag som Maria och gick med i utmaningen att bara bära fyra plagg på en vecka (underkläder räknades inte). Det var en stor utmaning för mig för det var under den tiden då jag var en av dem som tvättade rena kläder och skämdes över att bära samma top i två dagar.

T.o.m. min bröllopsklänning var en klänning som jag hade burit innan. Jag köpte den för den var fin och såg skön ut men den kändes fel den gången jag bar den så den hängde i garderoben tills den där dagen för fem år sedan då jag kände mig uppgiven efter allt letande efter den rätta brudklänningen.

Jeansjackan har varit med mig i 19 år, ibland kan jag knäppa den och ibland kan jag inte men jag har använt den flitigt.

Så om vi vårdar våra kläder kan vi ha dom i många många år vilket är skonsamt mot miljön men också roligt. Min jeansjacka bär så många minnen, helgen i Göteborg då jag köpte den (och piercade naveln), festivaler som vi varit på, partyn som jag varit på och glömt jackan men alltid fått tillbaka den, känslan när jag fick på mig den igen efter att jag hade gått ner över 30 kg. Så många minnen, så mycket mer än bara en jeansjacka.

Med tanke på att overshoot day inträffade ännu tidigare i år än tidigare så måste vi vårda våra kläder och sluta köpa nytt hela tiden. Shopping kan inte vara en hobby!

Hållbara kläder är inte dyra märkeskläder utan de kläderna som du vårdar och har kvar, givetvis använder också, tills dom inte går att rädda längre.

Vilket är det äldsta plagget du har och använder? Hur många år har du haft det?

2 kommentarer

  1. Jag har en kjol som är 18 år och som jag fortfarande använder. Inköpt i Washington 2001.

    Eftersom jag är fullständigt ointresserad av kläder så köper jag så gott som uteslutande väldigt klassiska och enkla plagg som alla passar ihop och som jag kan ha länge. Sen använder jag dem tills de är utslitna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.