Fokustimman

Med ny vardag måste nya rutiner komma. Nya rutiner som för mig framåt. Det låter så himla duktigt och drivande men det är inte konstigare än att jag ser arbetslösheten som ett jobb, min arbetsuppgift är att dra in pengar precis som mina tidigare arbetsuppgifter gav mig min lön. Jag har inga planer överhuvudtaget att bli en soffpotatis, en nidbild av en arbetslös. Jag har varit arbetslös en gång tidigare i mitt liv och då städade jag sönder min lägenhet, knäskurade de gamla plastgolven bl.a.  Denna gången ska jag ha samma tankesätt (skapa rutiner) men andra verktyg att ta till. 

  
I somras skrev jag ett gästinlägg på dorro.se och som tack fick jag Doroteas bok 5am är ingen tidpunkt, det är en livsstil.  Jag har tänkt att jag ska läsa den, jag har tänkt att jag ska ta tag i det här och hitta fokustimman. Inget har hänt, jag har skyllt det på fibromyalgin men nu när jag läser boken förstår jsg vad det handlat om.  

 

  • När du är konstant tillgänglig på e-post och sms minskas din IQ lika mycket som om du missat en hel natts sömn eller tre gånger mer än om du rökt cannabis
  • Varje gång du avbryts, krävs stora mängder energi av prefrontalcortex (pannloben) för att återgå till det du höll på med. Samma energi som du behöver för att fatta beslut, planera och tänka. 

Så skriver Kristina Bähr om fakta om fokus. Jag inser direkt varför jag har mått så dåligt och inte längre kunnat utföra jobbet som jag faktiskt älskade och var grym på. Hela Skatteverkets upplägg om hur man arbetar och hur medarbetarna förväntas vara motarbetar möjligheten att behålla fokus! När värken ständigt finns där som ett störande för fokusen och arbetsminnet ja då är det extra noga att ha en omgivning som är fri från störande ljud och moment. Nu vet jag varför jag plötsligt inte kunde hantera sjukdomen som jag faktiskt haft sedan jag var 17 år. Kontorslandskap, chat, telefonen, hjälpa kollegor, mail och att aldrig har möjlighet att gå tillbaka till en “surrfri” miljö har givetvis gjort att arbetsminnet brakat ihop och inte längre kan stå emot det eviga störtandet dvs värken. Vilken aha-upplevelse jag fick, en förståelse för mig själv och min kropp.  

 

Det känns som att jag kommer utvecklas mycket detta året. 

  

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.