Homework

Alfred had his first homework in English today. Ten vocabulary that he should able to spell correctly and make five sentences out of one of the words.

Alltså han är 10 år gammal och har precis börjat fyran. Är det bara jag som är överkänslig eller är serven lite väl maffig läxa? Han fick dessutom läxan i tisdags och har den tills imorgon.

Dessutom är jag inte helt nöjd med lärarens översättning. Wash my face blir tvätta ansiktet. Tekniskt sett så är det tvätta mitt ansikte. Och är det så rättvist att ha med neighbours? Det är inte ett enkelt ord att lära sig stava.

Vincent, som går i sexan, har inte alls såna här läxa i engelskan. Han har läsläxa och sedan väljer de ut svåra ord som de behöver träna på. Det känns mer pedagogiskt men jag kanske är färgad av min egna skolgång och Vincents lärare.

Så om det finns någon mellanstadielärare som läser min blogg så får ni gärna berätta för mig hur jag ska tänka kring detta. Vi har utvecklingssamtal på måndag så ja jag tänker ta upp det då men det är bra med lite kött på benen.

Tillägg – jag är inte ute efter att ”sätta dit” läraren utan enbart att förstå hur läroplanen ser ut för engelska i fjärde klass!

16 kommentarer

  • Språk är bra och viktigt! Just därför tycker jag att det är viktigt att man gör barnen nyfikna och sugna på språk. Om det är för svårt från början så kanske det blir motstånd mot att lära sig språket.
   Jo jag förstår att man glömmer hur det var.
   Kram

 1. Alltså, dottern som gick i sjuan förra terminen hade ibland konstiga glosor. Det finns liksom ingen logik. Jag minns det som om vi lärde oss tex olika klädesplagg en gång, mat en annan osv. Här är det helt random. Högt och lågt. Nu är hon visserligen väldigt duktig i just engelska, men för mig är det ologiskt.
  Ska bli spännande att se om du får någon input från lärare kring detta.

  • Jag minns hur svårt jag hade för engelskan i grundskolan. Det blev inte lätt för mig förrän i gymnasiet efter att jag hade varit på språkresa till England.
   Jag önskar bara att det finns någon pedagogik i denna svåra första engelska läxan som jag inte förstår så inte Affe får en uppförsbacke när han ska lära sig språket.

  • Jag kan tycka att vi föräldrar borde få information om vilken nivå barnen förväntas ligga på i fjärde klass för hur ska jag annars veta om det är rätt nivå. Eftersom vi har barnen på olika skolor så märker jag att det är stor skillnad.

 2. Hm jag fick inte ens lära mig sånna ord i 9 an .inte vad jag minns. Det var mest grammatik he she it has o have . Hur man skulle placera detta . Annars kan jag själv flytande eng då min mor är från USA. Kan nog tycka att de e svåra ord ja.

  • Ja herregud vad vi tragglade det och böjningar i högstadiet!
   Ah du kan amerikanska inte engelska, det var min högstadielärare otroligt noga med. Vi lärde oss engelska inte amerikanska. Haha
   Ska bli intressant att se hur det gick i skolan idag.

 3. Jag vet inte hur pass svåra ord det är nu för tiden. Jag gillade aldrig engelskaglosorna. Tyckte det var så svårt att lära sig.

  • Det kanske är det som är problemet, jag har inte hängt med i skolans utveckling.
   Tack, så har jag inte tänkt på det.
   Jag gillade inte heller glosor.

 4. Jag tycker inte det är något fel med översättningen wash my face – tvätta ansiktet. I engelskan så säger man “I’m gonna go wash my face”. Man kan inte säga “wash face”. I svenskan kan man däremot säga både “Jag ska gå och tvätta mitt ansikte” och “Jag ska gå och tvätta ansiktet”. Ibland behöver man sätta det i ett sammanhang för att man ska förstå. 🙂

 5. Jag älskar språk och engelska och svenska det var mina favorit ämnen i skolan det. Tyvärr minns jag inte hur vi hade det men tror det var mer som din son som går i 6:an 🙂

  • Nu älskar jag språk men det gjorde jag inte förrän jag kom upp i gymnasiet. Jag hade svårt för språk vilket kanske är anledningen till att jag reagerar på Alfreds läxa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.