Jag är tjock men jag vill vara smal

Jag är tjock men jag vill vara smal! Jag vill vara smal för att kläder görs utifrån att vi alla ser likadana ut. Jag vill vara smal för då tar vården min värk på allvar. Jag vill vara smal för att jag orkar inte dömas längre! 

Däremot behöver jag inte vara smal för att trivas med mig själv. Jag behöver inte vara smal för att känna mig vacker. Jag behöver inte vara smal för att vara stark. Och jag behöver verkligen inte vara smal för att vara smidig. Jag behöver inte vara smal, samhället behöver sluta vara dömande! 

Sociala medier översvämmas med tips om hur man kommer i form på bästa sätt och snabbaste sätt. Inte en enda av dessa reklamer och tips visar en tjock människa som är stark och smidig nejdå var enda en visar en människa som är smal och har magmuskler som man kan knäcka ägg på. Jag känner väldigt många människor som är i bra form men ytterst få av de är så där smala med såna där välslipade magmuskler. Varför måste alltid i form vara samma sak som att vara smal? Jag är inte i så bra form som jag önskar för jag har inte gjort min yoga på länge, jag har inte skött kosten de sista månaderna och jag har inte gjort mina mindfulnessövningar. Att vara i form är att ha balans på alla intag och uttag, fysiska så väl som psykiska, inte att nå en viss siffra på vågen. Balans är viktigt! Att vara i form är inte automatiskt att ha balans men att ha balans är att vara i form. 

Att ha balans betyder att kroppen orkar med vardagen och utmaningar som du utsätter den för men också att må väl mentalt. Många tränar sin kropp och når sina mål men ändå mår de inte bra. Jag har pratat med en hel del Gastric Bypass opererade, läst en hel del intervjuer och sett många dokumentärer om drastisk viktnedgång. Det genomgående är att även om kilona har fullständigt rasat av dem så har de inte mått väl förrän de har accepterat förändringen och förstått vem de är. Det visar tydligt vikten av balans! Om de hade fokuserat lika mycket på hur den mentala hälsan är som de fokuserar på kcal, BMI och fysisk aktivitet så hade de fått balans och kommit i form snabbare. 

Detta är en favoritbild på mig själv, inte för att fotot är exceptionellt bra utan för att jag vet hur jag mådde då. Men hur gör man då för att få god mental hälsa? Ja precis som med all träning så finns det olika metoder och du måste hitta den metod som passar dig bäst. Det allra första som du dock ska börja med är att vara snäll mot dig själv. Säg inget till eller om dig själv som du inte skulle sagt till eller om någon annan. Inte skulle du väl gå fram till någon annan och bara typ slängs ur dig 

Fan va tjock och ful du är!

Så varför säger du så till dig själv i spegeln? Samma sak gäller med saker som du gör tex så skulle du inte guida någon som var vilse till att köra runt i sina egna spår för att komma vidare. Alltså måste du förändra hur du tänker och hur du gör saker. Om du vet att du, likt mig, försöker vara tidseffektivt vilket alltid slutar med att du inte får gjort något alls så måste du stoppa tanken när den kommer. Tex om jag behöver ta hand om disken och tvätten så kan jag tänka att om jag sätter en maskin tvätt först så kan den gå medan jag tömmer diskmaskinen och på det viset så jobbar tvättmaskinen samtidigt som jag jobbar dvs jag nyttjar tiden effektivt. Det är bara det att när jag stoppar in tvätten i maskinen så kommer jag på att det är något annat jag borde göra en hårinpackning för då kan den verka medan tvättmaskinen går och jag plockar ur diskmaskinen så jag avbryter jobbet med tvätten för att fixa hårinpackningen och väl på toaletter kommer jag på att jag borde städa duschen så om jag sprayar rengöringsmedel i duschen så kan det jobba medan jag har hårinpackningen i håret medan tvättmaskinen jobbar och jag tömmer diskmaskinen. Fast jag borde rensa avloppet först… Ja ni förstår att vara tidseffektivt leder till att inget blir gjort och plötsligt har dagen gått, jag är helt slut för jag har hållit på hela dagen men inget har blivit gjort och jag mår dåligt. Alltså måste jag aktivt välja att säga nej till min egen tanke när den dyker upp. Jag borde ta hand om disken för det var det jag började på. Att vara tidseffektivt är väldigt vanligt bland de som lever med daglig värk och bland de som har utmattningssyndrom. Här kan du äta rätt och träna perfekt men om du inte får rätt på tankespår så kommer du inte få balans och utan balans kan du aldrig komma i form. 

Så hitta ett sätt att få balans så kommer du komma i ditt livs form! I en form som innebär att du orkar och kan stå emot samhällets skeva norm. 

Jag är tjock men vill vara i balans

10 kommentarer

 1. Vilket superbra inlägg!! Det är verkligen huvudet på spiken! Jag tränar 4-5 pass i veckan men har ca 20 kg övervikt och det är INGEN som tror mig när jag säger hur mkt jag tränar… För tränar man så mkt så kan man inte vara en tjockis som jag är…t om min sjukgymnast ställde sig frågande när jag var där sist.
  Då frågade han vad jag tränar…han trodde nog att jag typ dansade lite eller något sådant och blev förvånad (igen) när jag sa att jag styrketränar, springer och kör tabata pass.

  • Tack!
   Det är precis det jag menar! Folk tittar på andra och dömer utan att ha fakta. Att vara i form = vara smal. Och detta jävla BMI… jag kan förstå att det är en bra riktlinje för vården men att blint förlita sig på det. Nä det köper jag inte. Mitt BMI är åt skogen för att jag är tjock det fattar jag men om man tränar som du gör så skapar man muskler och ja muskler väger mer än fett, ditt BMI borde därför vara samma även om fettet på kroppen blir mindre då muskelmassan ökar. Det betyder ju dock inte att du inte är i bra fysisk form.
   Kul att du har hittat en träningsform som du trivs med, jag hittar inte riktigt rätt tyvärr.

   • Nej det är mkt knepigt det där att det bara är smala personer som kan anses vara vältränade!
    Jag har haft problem med värk i rygg och axlar i många år och varit livrädd för att hålla på med fria vikter och skivstänger, men så vågade jag prova på för ett par år sedan med hjälp av en god vän och nu så älskar jag det! Som en bonus så har jag nästan aldrig ont i ryggen eller axlarna heller.
    BMI tycker jag för den delen är rent bullshit då det klassar alla som håller på med bodybuilding t ex som tjocka. Det tar ju ingen som helst hänsyn till om vikten består av fett eller muskler vilket gör det helt skevt!
    Håller tummarna för att du hittar din balans och vill bara tala om att du har en jättefin blogg!

 2. Ja medierna har verkligen satt en bild på “hur man SKA/Bör se ut” att den bilden många gånger är skev är verkligen tråkigt.
  jag själv har “enligt media och Bmi” en övervikt, men jag mår bra – även om samvetet är där och gnager på vad jag borde göra…
  nåväl
  tack för en fin blogg rara du, det ska bli trevligt att följa dig 🙂

  • Tack ?? och hjärtligt välkommen!
   Jag vill säga till dig att du inte ska låta samvetet gnaga på dig men jag vet att det är svårt att ta till sig. Försök fokusera på att du mår bra, hitta balansen!

 3. Heja heja du! Samhället borde över lag vara mycket mycket mer välkomnande till allas olikheter. Hur kul hade det varit om alla agerat lika, sett lika ut eller tänkt lika. Acceptera allas olikheter och se det som en tillgång.
  Kram Anette

 4. Jag håller fullkomligt med, fokusen är fel i samhället i stort och sjukvårdspersonal i synnerhet.
  Men det som mest fastnade av texten var om ägget… Borde man inte kunna knäcka ett ägg mot en mjukare mage oxå..? Kan du inte vara snäll o testa nästa gång du ska använda ägg?! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.