17 dagar kvar – förbered dig!

Jag brukar inte diskutera politik här för även om jag tycker det är kul att diskutera politik så är detta inte en politisk blogg. I år kommer jag dock att göra politiska inlägg. Inte för att jag får pengar för det. Inte för att säga åt er vad ni ska rösta på. Inte för att locka läsare. Jag kommer göra det för att påminna er alla om att detta valet är viktigare än alla de val som iaf. jag har fått rösta i. Vi måste alla delta i valet och stå upp för mänsklighet, lika värde och mot rasism.
Jag tänker inte starta en diskussion om huruvida du ska rösta på de rödgröna eller alliansen. Det viktiga för mig är att du väljer att lägga din röst, att använda den väl och inte stödja rasism. Rasism är hat och hat är alltid skadligt.
Jag kommer försöka ta fram det jag tycker om i de olika partierna. Jag tillhör den skaran som har en partitillhörighet men tycker att alla parti har något gott att komma med. Vad jag vill att ni ska göra är att ta tag i politiken, sätta er in i den och göra er samhällsplikt – gå och rösta!

Detta är mina åsikter om partierna med utdrag och bilder från deras webbplatser.

Centerpartiet

IMG_5687.JPG
Sverige behöver närodlad politik
Centerpartiet står för en närodlade politik. Vi är övertygade om att människor kan och vill bestämma mer själva. Och vi vill ha ett rättvist och öppet samhälle som ger lika möjligheter i hela landet.

Jag gillar det här med närodlad politik, vikten av att hela Sverige får leva och inte bara fokus på storstäderna. Jag gillar miljötänkande och djurtänkandet.
Dessutom så har Centern den i mitt tycke bästa partiledaren. En ung kvinna som är trygg i sin roll och visar att politik inte bara är för äldre och tråkigt klädda personer. Tyvärr så är Centern fullt av gamla stofiler som inte tycker att en ung kvinna med HBQT-vänliga tankar är bra som partiledare.

F!

IMG_5689.JPG
Vi vill att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet.
Oj vad jag gillar många av F!:s tankar. Tyvärr så tror jag inte på det är ekonomiskt genomförbart utan att vi får en sämre hushållsekonomin i Sverige.
Sen måste jag ju erkänna att politiken blir lite roligare när Gudrun är med för hon är underhållande. Hon har ju gjort fantastiska räddningar som t.ex när Skatteverket i Simrishamn granskade hennes deklaration och hittade avdrag för taxiresor för hennes handväska och hon tycker att ja men det var väl bra för nu har jag gett de sysselsättning i Simrishamn. Haha Vilken rolig tant!

Folkpartiet
bildFP

Mindre snack.
Mer verkstad.
Fler lärlingar.

Folkpartiet har väl alltid stått för skolpolitiken så även i år. Jag tycker det är bra för skolan är otroligt viktig och vi måste ha kompetenta lärare som får lov att lära ut, se till att eleverna är med på lektionerna. Tyvärr så tycker jag att Folkpartiet försöker lösa det på fel sätt med betyg ännu längre ner i åldrarna. Dessutom så tycker jag att Folkpartiet är alldeles för beiga och når inte ut ordentligt.

Kristdemokraterna

IMG_5697.JPG
Vårt mål är ett samhälle där frihet förenas med omsorg om de svaga. Ett samhälle som stödjer familjen och skapar förutsättningar för ett blomstrande närings- och föreningsliv.
Jag gillar Kristdemokraternas tanke om att öka familjernas valfrihet och möjlighet att vara mer med barnen. Det låter fint, det låter härligt men det för mig ledsen att familj för Kristdemokraterna är kärnfamilj (avskyr det ordet) mamma, pappa och barn. Dvs alla som faller utanför den normen är inte familj för Kristdemokraterna och det skrämmer mig. Om jag förstår deras webbplats rätt så vill de att adoption ska bara vara tillåtet i heterosexuella förhållande dvs inga homoadoptioner eller ensamstående. För mig är det oförståeligt för det viktigaste måste ju vara att barnen ska komma från den situation de är i och till ett hem, ett kärleksfullt hem.

Miljöpartiet

IMG_5695.JPG
Miljöpartiet vill modernisera Sverige. Vi vill skapa ett hållbart samhälle där vi möter klimatutmaningen, ger alla barn en ärlig chans i skolan och skapar nya jobb.
Det här gillar jag! Bra miljö, bra skola, nya jobb precis allt vi alla vill ha i Sverige men varför har vi inte det då? Varför har inte fler röstat på Miljöpartiet? Miljöpartiet har visserligen blivit Sveriges tredje största parti och gjorde ett bra EU-val men varför är det inte fler som röstar på Miljöpartiet när de vill det alla vill, enligt deras hemsida. Hur skulle de genomföra det? Vem går betala? Vill de verkligen att hela Sverige ska leva när de vill ta i bruk en kilometerskatt? Tänk i Norrland där du får pendla milvis bara för att ta dig inom din kommun. Är det de i Norrland som ska betala priset för att vi ska ha en god miljö i Sverige? Jag hade förstått om man ville stänga trafik i storstäderna mer än yrkestrafik men de där det inte finns något resealternativ är det rätt att de betalar?
Sen stör jag mig blå på att de inte kan ha partiledare utan språkrör, inte ett språkrör kan de hålla sig till utan två måste de ha också. Vad händer om Miljöpartiet vinner valet? Ska vi ha två statsministrar då?

Moderaterna

IMG_5696.JPG
Välstånd byggs med jobb. Inte med bidrag.
Ja det håller jag med om. Jag tror också att man mår bättre av att ha ett arbete än av att år efter år gå på bidrag. Problemet här är ju att de som mår dåligt och verkligen behöver vara arbetsbefriade ska ju givetvis vara det. Det blev ju lite fel när de ändrade reglerna. Jag är övertygad om att det var menat väl och bra (jag är emot elakhet) men det blev inte så bra som de hade tänkt, det slog fel helt enkelt. Det ska inte vara enkelt att gå på bidrag men det ska ju förstås vara det självklara alternativet för de som behöver det. Jag tycker det är lite kaxigt av Moderaterna att gå på val med något som de har fått ta otroligt mycket skit för.
Sen gillar jag Anders Borg och hade nog kunnat rösta på honom bara för att han är en sjukt bra politiker.

Socialdemokraterna

IMG_5698.JPG
Vi har en vision för framtiden. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Därför investerar vi i fler jobb och en bättre skola.
Jag tycker väldigt mycket om Socialdemokraternas grund att det ska vara lika för alla i samhället, att alla ska hjälpas åt för att ta oss framåt och vidare. Jag tycker om den tanken så mycket att jag blir varm i själen av den tanken. Sen kommer vaknar mina funderingar och tankar in. Är det möjligt med en sådan politik? Är det så jag vill ha det att en som inte arbetar ska ha samma ekonomiska nivå som mig som jobbar? Ja hade jag varit 100% säker på att det bidrag bara fick till de som verkligen behöver det, sjuka och äldre, så hade det varit okej men så fort en enda krona av mina skattepengar som jag har slitit hårt för med tid bort från mina barn går till en som inte ids jobba, inte vill ta vilket jobb som helst eller ens vill ta ansvar för sitt eget liv ja då blir jag kinkig och snål. Men i en perfekt värld med ansvarstagande och utan bidragsfusk hade jag med glädje slitit för att andra ska må väl.

Sverigedemokraterna

IMG_5699.JPG
Vi är ett Sverigevänligt parti som eftersträvar en hög grad av gemenskap och samhörighet i samhället. Vi önskar oss ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra. En förutsättning för en gemensamt finansierad välfärdspolitik, låg brottslighet och en fungerande arbetsmarknad är den gemenskapen.
Det här är ett parti som skrämmer mig. Det här partiet gör att jag räds mina barns framtid. Men det är ett riksdagsparti och de är med i valet 2014 oavsett om jag vill eller ej. Det finns bra tankar i partiet, saker som jag håller med om men deras lösningar på problemen och deras åtgärder visar alltid tydligt på ett grovt rasistisk och kvinnoförnedrande seende. Jag kan inte för mitt liv begripa hur man kan vara kvinna och invandrare i Sverigedemokraterna. Det är ju som att skära av sig i tummen och säga skyll dig medan blodet sipprar. Om man försöker bortse från det rasistiska och kvinnoförnedrande seendet så är där en annan skrämmande sak med partiet och det är intelligensen eller rättare sagt brist på intelligens. Om en person ska representera mig och ha bestämmande rätt över mitt liv så vill jag nä jag kräver att den människa iaf har tillräckligt med intelligens för att upptäcka när man säger emot sig själv. Som t.ex Anna Hagwall som vill förbjuda anhöriginvandring men som själv har invandrar till Sverige för att hon gifte sig med en svensk man.
Jag förstår inte hur man kan vilja att dessa människor ska sitta med och bestämma över hur vårt samhälle, vår skola ska se ut när de inte ens kan förstå vad de själva säger.

Det finns bra och dåliga saker i alla parti det viktiga nu är att vi alla hjälps åt att låta det bra vinna över det dåliga. Att likavärde och tolerans får vinna över förtryck och rasism.

Vad än du gör den 14 september 2014 så gör det inte utan att du har röstat! Använd din rättighet som andra kämpat för och gå och rösta! Gör din samhällsplikt och gå och rösta!
Din röst gör skillnad!

Var snälla och kom ihåg två saker;
detta inlägget är lagt för att uppmuntra till valdeltagande
jag har rätt till min åsikt precis som du har rätt till din, vi behöver inte vara överens och det är just det som är så fint med demokrati – olikheter är välkomna!

6 kommentarer

 1. Bra inlägg, Emma!!
  Och precis som du skriver, det finns bra och mindre bra saker med alla partierna (även om ett specifikt håller liiite monopol på idioti…)
  Problemet är väl att många suttit med för länge, partierna över huvudtaget borde föryngras lite.

  Men upp till kamp! Detta är en valvaka jag sent kommer glömma! Jag älskar min rösträtt!!
  Kram

  • Tack! Det är svårt att sammanfatta partierna, de vill ju så mkt så jag har bara skrapat på ytan för det jag har reagerat på.

 2. Sen när finns, eller kommer det finnas, någon som inte arbetar som tjänar detsamma som en som arbetar!? Vi ska ha ett skyddsnät för den som blir sjuk. I dagsläget har det skyddsnätet urholkats så att den som är kronisk sjuk blir utförsäkrad efter ett visst antal dagar, inte för att sjukdomen är över utan för att sjukdagarna är förbrukade. Om någon lyckas fuska sig till en sjukskrivning trots att den inte är sjuk så är det den ansvarige läkaren som måste ha koll på detta. Ingen har samma inkomst som sjukskriven som i arbete.
  A-kassa är inte bidrag. Det är en försäkring och för att få ut den måste du vara med i a-kassan och ha betalat in till den när du arbetat för att kunna använda i tider då du av någon anledning står utan arbete. A-kassa är tidsbegränsad.
  Bidrag för försörjning vi har utöver det är socialbidrag (jag tar inte ens upp föräldraledighet eftersom jag antar att det inte är någon som är emot den typen av “bidrag”). Min svägerska som precis är nyutexaminerad med en universitetsexamen i våras har under hela våren sökt alla jobb hon kan hitta. Hon sökte även sommarkurser för att kunna förlänga studielånet men de blev inställda eller så kom hon inte med. Eftersom hon studerat i fyra år sedan gymnasiet har hon inte tjänat ihop till någon a-kassa. Till slut var hennes pengar slut och det fanns inga fler alternativ till försörjning än att vända sig till socialen. Hon har fått 56 kronor per dag under sommaren. Vem lever någon lyxtillvaro på en sådan inkomst? Jag skulle då aldrig få ihop mina dagliga måltider på 56 kronor! Hon har verkligen fått vara kreativ och familjen har också hjälpt till under tiden. Tack och lov verkar det nu löst sig för henne med jobb. Sorgligt att moderaterna lyckats bygga upp bilden att socialdemokraterna bara vill ha folk som lever på bidrag, att alla som gör det är fuskare och att man lever lika gott utan jobb som med, så att till och med socialdemokraternas egna tidigare väljare går på den illusionen.

  • För det första så vet jag skillnad på bidrag och försäkringar så den diskussionen behöver vi inte ta. För det andra så är detta bara en lätt sammandragning av partierna och mina åsikter kring de. För det tredje så måste jag säga att huruvida någon lever på samma nivå ekonomiskt handlar ju in inkomster. När jag som 21-åring började på Skatteverket hade jag en ingångslön på 13 000kr brutto, jag fick ut mindre än en del bidragstagare som jag kände. Personer son är sjuka ska absolut få stödet från samhället men jag anser att det ska vara målet att man ska tillbaka till arbetslivet, kan man inte det så ska det bli förtidspension.
   Jag stöter dagligen på arbetslösa personer, personer som kämpar för att hitta ett jobb men tyvärr stöter jag lika mkt på de som tycker att de inte ska behöva ta ansvar för sina handlingar eller liv, de som väntar på att just det jobbet de egentligen vill ha ska komma knackandes på dörren. Att leva på socialbidrag är inte kul, det har jag gjort men nja leva gjorde jag inte för jag fick till hyran men inget mer.
   Bidragsfusk ser jag tyvärr ofta. De med deltidsjukskrivning men som jobbar svart, de som VAB:ar för att de inte har fler semesterdagar osv. Sånt gör mig förbannad och JA jag tar diskussionen när jag ser den och märker den. Jag har förlorat bekanta pga att jag har sagt rakt ut vad jag tycker om sånt svineri.
   Ingen är perfekt, alla gör fel någon gång men att medvetet utnyttja systemet gör mig förbannad för det drabbar de som behöver hjälpen.
   Kul att du la en kommentar, diskussioner är viktiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.