Barn som läser

Jag blir glad när jag ser barn som läser! Jag läste inte frivilligt som barn förrän sommaren mellan sexan och sjuan. Då upptäckte jag och min vän Johanna Harlequinböcker. Det var spännande och kändes en smula förbjudet fast det var det inte. Mor var nog mest glad att jag läste något utan att hon behövde tvinga mig.

Bild hämtad från Boktugg

Mor tvingade mig att läsa böcker, jag hittade inte riktigt någon som jag fastnade för innan mor gick med i någon bokklubb för min skull. Denna boken kommer jag fortfarande ihåg nästan in i detalj. Oh så bra den var! Denna boken, Tvillingböckerna och Barnsittarklubben var böcker som nog fick mig att verkligen läsa. Ja jag gillade Kittyböckerna också. Gerda däremot herregud hon hade alltid näsan i en bok, tråkiga böcker också. Kulla-Gulla minns jag att hon läste överallt och det fanns en uppsjö med böcker om Kulla-Gulla. Tänk er Bell i Skönheten och Odjuret när hon går i byn i början av filmen. Så var Gerda fast hon sjöng och dansade inte lika mycket. Haha Gud så tråkig jag tyckte att hon var!

Jag är övertygad om att alla egentligen gillar att läsa men att man måste hitta böcker som tilltalar en. Jag menar inte att man måste bli en bokmal men att man kan uppskatta en bok. Man måste våga ge böcker en chans och hålla i och läsa klart boken. En bok kan vara fruktansvärt seg i början för att sedan utvecklas till en av de allra bästa böcker du läst.

Vicce rekommenderar

Som jag har berättat förr så har Vicce dyslexi men det svåra sitter inte längre i läsningen. När lässpärren släppte så blev han en bokslukare. Här är några av de böcker han har läst, de flesta mer än en gång. Just nu läser han dock Napoleon av Herman Lindqvist, han hittade den på Hörbymarknad för 50kr eller vad det var. Vill han ha en bok så brukar jag försöka ge honom den för jag vill fortsätta uppmuntra honom till läsning.

Harry Potter

Det är nog ingen som inte har hört talas om Harry Potter men det jag vill lyfta fram är att man kan läsa dem tillsammans med sina barn. Kanske börja med första boken när barnet börjar i först klass. Den illustrerade utgåvan är jättefin. Vicce har första boken illustrerad de andra har han i första utgåvan, det finns en annan utgåva som jag inte tycker är lika fin.

Woodwalkers

Den här serien är det farmor som köper till Vicce. Woodwalkers handlar om Carag som är hälften puma och hälften människa. Han har växt upp i skogen men nu är det dags att börja på internatskolan Clearwater High. På skolan finner Carag två vänner, bisonkillen Brandon och ekorren Holly. Tillsammans går de igenom en värld full av Woodwalkers och där lurar faror och fasansfulla hemligheter.

Vicce har sex stycken i Woodwalkersserien. Han tycker att de är spännande och bra.

Nevermoor

De här böckerna köper mormor till Vicce.

Nevermoor handlar om Morrigan Crow som är född med en förbannelse. Hon får skulden för allt dåligt som händer för hon för otur med sig. Hon beskylls för att vara ansvarig för allt från hagelstormar till hjärtattacker och misslyckad sylt. Men det värsta med förbannelsen är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag. Men Morrigan blir räddad av Jupiter som tar henne till staden Nevermoor. I Nevermoor måste Morrigan tävla mot hundratals andra barn som alla har en speciell talang men har Morrigan någon speciell talang? Hur ska hon klara av att tävla? Om hon inte klarar av de olika testerna så blir hon utkastad från Nevermoor.

Dessa böckerna har Vicce fullkomligt slukat. Han gillar dem väldigt mycket. De har allt, säger han. Det finns tre böcker i serien än så länge men tydligen ska bok nummer fyra släppas nästa år. Han väntar tålmodigt på den.

Percy Jackson

Percy Jackson är en pojke som upptäcker att han är son till Poseidon och att de grekiska gudarna verkligen finns. Man får följa hans äventyr när han lär sig leva som halvgud. Han förs till ett halvblodsläger där han får träna sig tillsammans med andra halvblod.

De två första böckerna i serien har det även gjorts film på. De finns på Disney+ om någon vill se dem men Vicce hälsar att de inte är bra. Jag tänker att det är som alltid, boken överträffar filmen.

Affe rekommenderar

Affe är inte glad för att läsa. Han tycker det är tråkigt och tar tid. Jag känner så väl igen mig i det. Affe är däremot glad för att lyssna på ljudböcker. Eftersom Affe ska utredas för dyslexi har han fått tillgång till Legimus via biblioteket. Där finns allt, säger han. Just nu läser dock Affe del tre i Kung Pow serien.

Sune

Vi har försökt med många olika böcker men inga har riktigt varit hans typ av böcker. Berts Dagbok har han lyssnat på och tycker väl att de är så där. Sune böckerna läste han aldrig riktigt. Jag trodde att Sune böckerna skulle funka men Nope de bara står där i bokhyllan.

Karma & Jonar

Den första boken om Karma & Jonar gillad Affe. Han läste ur den en stund varje kväll. Glad i hågen köpte jag del två i serien men nä så bra är den tydligen inte.

Böckerna om Karma & Jonar handlar om staden Glimeria som har varit sagolikt vacker i tusen år. Sen landar en drake där och draken har ett klipptroll. Klipptrollet kommer ner till staden och stjälper magisk stjärnglöd för att ge till draken. Karma & Jonar måste samarbeta för att hitta ett sätt att överlista klipptrollet.

Kung Pow

Kung Pow är en bokserie som Affe faktiskt har fastnat för. Han har tre av fyra böcker. Kung Pow läser han utan att gnälla.

Kung Pow handlar om Sam som tränats upp för att bli en av världens skickligaste och starkaste agenter. Tillsammans med Kung Pow mästaren Ju och datageniet Aisha ska de förstöra för världens onda krafter. Det är spännande och det är action. Precis sånt som Affe gillar.

Handbok för superhjältar

Handbok för superhjältar handlar om Lisa som hittar en bok om hur man blir en superhjälte. Lisa bor hos sin mormor några månader för att hennes mamma jobbar på en annan ort. Lisa vantrivs i den nya skolan men när hon hittar boken blir allting annorlunda. Lisa börjar sin väg mot att bli superhjälten Röda Masken.

Böckerna är fint illustrerade och där är inte jättemycket text så dessa har passat Affe. Nu har dock Affe växt ifrån dem och tycker inte att de är så bra längre.

Det var grabbarnas boktips. Hoppas att det kan komma någon till nytta.

22 kommentarer

 1. Det gäller verkligen att de hittar något som är intressant för att komma igång och läsa. Jag kommer själv ihåg första gången jag tog en Sidney Sheldon bok hemma i mammas bokhylla och bara älskade den. Sedan ville jag bara fortsätta läsa.

  • Oh Sidney Sheldon det minns jag när mor och syrrorna läste. Tror dock inte att jag läste någon av böckerna.
   Nu när barnen läser så ska jag bara lyckas hitta något som Kärleken kan börja läsa igen. Haha

 2. Filmatiseringen av Percy Jackson är usel. Men det kommer en ny till hösten. Min yngsta har slukat allt som Rick Riordan har skrivit, det tar tack och lov inte slut med sista boken om Percy.

 3. Det är ju evigheter sedan jag köpte Handbok för superhjältar (fick hjälp av anställd på bokhandeln)! 😂

 4. Visst är det härligt med barn som läser! Eller… det är väl härligt med alla som läser egentligen?

  Jag började med tjocka romaner väldigt tidigt. Mina barn läste också mycket när de var små, men nu som vuxna ingenting. Så himla tråkigt.

  • Vi hade en i klassen när jag gick på mellanstadiet som läste tjock böcker från vuxenavdelningen, som vi retades med henne.

 5. Jag blir så otroligt glad när jag ser och hör om barn som läser! Jag var en riktig bokslukare som yngre, jag läser fortfarande en hel det men nu finns det mycket annat som tar tid så det blir tyvärr inte lika mycket som jag egentligen skulle vilja. Men jag försöker “smitta” av mig men kärlek till böcker till barnen genom mysiga lässtunder varje dag.

 6. Jag läste mycket böcker som barn och den första boken om Jennie den har jag läst =D. Jag läste Virgina Andrews böckerna, dem har jag allihoppa =D

 7. Ja att som barn läser är ju super bra. Jag läste mkt i tonåren men sen vet jag inte vad som hände. Tappade väl lusten och ville göra andra saker.

 8. Håller med dig om att det är roligt när barn och unga läser. Tyvärr så har nog de sociala medierna en fot med i att det är så få unga och tonåringar som läser böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.