Jag går i terapi

Jag går i terapi nu, det gör jag alltid så här års. Varje år, och kommer nog alltid behöva den terapin. Ja givetvis pratar jag om min trädgård, om blommor och grönska. Så hon som sa att hon aldrig skulle ha en rabatt har nu sin trädgård med rabatter och blommor som sin terapi.

Varje morgon går jag ut i trädgården för att se så att blommorna har klarat av natten bra. Jag brukar inte behöva bry mig om minusgrader i mitten av maj men detta året är helt off på så många sätt.

Min farmor pratade alltid med sina blommor, frågade om de hade det bra, om de var törstiga eller så tackade hon dem för att de blommade. Jag är inte riktigt där men jag kan mycket väl stryka handen över blommorna. Lavendeln för dess doft, allium för deras runda form, rosorna för deras skönhet osv. Jag kan inte låta bli att röra vid dem.

Terapi

Det är inget trams att jag kallar min trädgård för min terapi, det är känt sedan länge att vi människor mår väl när vi arbetar med kroppen men framförallt när vi får arbeta med trädgårdsarbete.

Det finns en rehabliteringsträdgård i Alnarp i Skåne. Där pågår forskning kring människors välmående i naturen, utbildning för diverse trädgårdsrelaterade yrken samt NUR. NUR står för Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd. Det är Region Skåne som erbjuder människor med stressrelaterad psykisk ohälsa rehabilitering i landsbygdsmiljö. Det finns alltså forskning som visar på att våra stressnivåer minskar när vi är i naturen. Detta fick jag prova på när jag gick på smärtrehab i Simrishamn. Vi hade en dag där vi var på Haven i Gärsnäs och fick lära oss om blommor framförallt hur man tar skott av pelargoner. Det var en helt fantastisk dag som jag njöt så mycket av.

Behöver jag terapi? Ja det behöver jag och jag tror att alla människor behöver terapi på ett eller annat sätt. Jag tror att alla människor borde gå till en psykolog lika regelbundet som man går till en tandläkare. Vi måste värna om själen lika mycket, om inte mer, som vi värnar om kroppen. Jag vet att jag alltid kommer behöva terapi, jag kommer behöva påminnas om att jag inte är min sjukdom även om den styr mig. Jag kommer behöva hjälp med att ta mig ur de gamla vanliga in-nötta spåren som min hjärna hamnar i. Än så länge är trädgården tillräcklig terapi för mig men jag får remiss till en psykolog så fort jag så önskar.

Jag har kvar mina anteckningar från psykologmötena jag hade i Simrishamn och mitt minne är en fantastisk funktion för jag minns nästan allt som vi pratade om. Även det jag pratade om hon den första psykologen som jag gick till i början av 2000-talet. Det handlar egentligen inte om något stort och omvälvande, det handlar om att sunt förnuft och att lära sig bromsa när tankarna skenar oavsett hur de skenar. Som när jag får klåda över att någon har satt både gafflar och knivar i samma fack i bestickkorgen i diskmaskinen, då vet jag att det är dags att ta en stund och sortera tankar. Världen går inte under för att knivar och gafflar står tillsammans, det finns till och med människor som alltid gör så. Jag vet det är helt knasigt att det finns människor som gör så men det finns det. haha

Jag trodde att jag hade mest rosa blommor i trädgården men det är frågan om jag inte har mest lila blommor. Syrénen slår snart ut helt, doften kommer bli fantastisk på altanen. Aklejan verkar inte heller vara långt ifrån att slå ut. Tulpanen går dock åt andra hållet. Min vackra fina mörka tulpan.

Jag förgrodde en dahlia inomhus, jag tror jag var för tidig. Den har växt så otroligt mycket och behöver komma ut. Men jag vet inte om jag vågar sätta ut den. Tänk om det är för kallt så den står och huttrar och dör av kyla.
Vad tror ni? Kan jag sätta ut den eller? Jag borde kanske rent av plantera den i en rabatt? Jag hade ju tänkt att ha den i denna krukan men den börjar kännas för liten. Nä jag får nog allt läsa på lite om dahlior och sen får jag ta med den till terapin.

10 kommentarer

 1. Min nioåring pratar med gurkplantorna han har i sitt fönster. Han säger att det är bra för dem och han verkar ha rätt 🙂 Men jag tror faktiskt att det är bra för både växten och oss, terapi som du skriver!

  Jag vill gärna ha en syrénbuske eller träd på tomten vid sommarhuset. Älskar doften och gillar att det är så mycket gröna blad även när blommorna blommat över.

  Just nu funderar jag på om jag ska toppa mina ganska stora palettblad för att få dem att “stamma” till sig lite. Det är ju eg bara att testa, för det är så lätt att fixa nya om det inte skulle gå vägen.

  • Din son har helt rätt, det är bra för dem och honom!

   Gör’t! Jag har äppleträd, Schersmin och syrén på min lilla tomt.

   Om du toppar dom så blir dom buskigare. Tror att du måste ta skotten från undersidan för att stamma upp dom.

 2. Det är så sant att trädgårdsterapi funkar mot utmattning och psykisk ohälsa. Jag blev erbjuden en rehab med sånt men den låg i Uppsala och på tok för långt att åka varje dag. Jag pratar också med mina växter och brukar gå varvet som jag kalalr det i trädgården varje dag. MAgi är vad det är.

  • Oh så underbart det hade varit att få gå den rehaben.
   Härligt att höra att jag inte är ensam med att “gå varvet”!

 3. Det man tycker om att syssla med kan vara bra för kropp ovh själ och terapi och slippa tänka mkt. Jag brukar baka . Det är min terapi 🙂

  • Det finns en bakterie i jorden som ökar vår serotoninproduktion och det gör att vi känner välbefinnande så det handlar inte bara om vad vi tycker om att göra.
   Baka är också avkoppling

 4. Jag tycker det är klokt sagt. Vi behöver nog alla gå till en psykolog ibland och få hjälp. Även insidan är ju viktigt som du säger. Jag älskar färgen lila den är så fin 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.