Julafton 2020

Julafton 2020 blev en bra julafton, lugn och stilla men med allt innehåll som ska vara på en julafton.

Dagen började med att barnen skulle leta upp sina första julklappar, att få en julklapp på morgonen är ju ett måste så är det bara. De fick varsin lapp där det stod att de skulle titta i brevlådan, i brevlådan låg en lapp där det stod att de skulle titta på ett annat ställe och så höll det på tills de hittade just sin julklapp. Det blev mycket uppskattat.

De fick givetvis lego eftersom de helt har snöat in på det igen. Vicce fick Harry Potter och Affe fick Avengers.

I brevlådan låg även varsitt kuvert med ett brev från jultomten. Inte illa! De fick varsitt jättefint brev där tomten pratade om hur året hade varit och hur svårt det är för tomten att klara av pandemin. Pojkarna tror stenhårt på att det är jag som har skrivit breven men det är det inte. Och nej det är inte deras pappa heller. Jättefina brev! Så tack så jättemycket jultomten!

Medan barnen byggde lego så tog jag det lugnt, gröten kokade på spisen, Kärleken gjorde stekte köttbullar och vi bara njöt av morgonen. Det var riktigt mysigt. Jag kunde t.o.m. dricka en halv kopp kaffe, bara det gjorde det ju underbart.

Faten var fyllda till brädden

Som sig bör på julen så var faten fyllda till brädden. Vi började med kallt julbord men gravad lax med gravlaxsås, fyra olika sorters siller, ägghalvor, mors goda sillsallad, mors hemmagjorda julbröd och vörtbröd, skinka och mors hemmagjorda starka skånska senap. Måste bara skryta lite – min julskinka blev perfekt! Jag är så nöjd!

Efter Kalle (som vi fikade till så klart) så delade vi ut julklapparna och sen tog vi fram det varma julbordet med dopp i grytan, revben, prinskorvar, köttbullar, Janssons Frestelse och fars hemmagjorda brunkål. Så gott!

Gottebordet var fyllt av massa gott. En del hemmagjort och en del köpt. Här fanns något för alla. Fast jag glömde att ta fram Toffiee. Lite förvånande så älskade Affe Dumle Caramel Cranberry, han brukar inte gilla när saker inte smakar som det “ska”. Årets smak av Skumtomtar var ingen höjdare men det var lite kul att duka fram blåa Skumtomtar. Har ni smakat blåbärs Skumtomtar?

Blommor, färg och ljus

För mig är julen en magisk tid och jag skapar känslan med hjälp av blommor, färg och ljus. I år har det varit en riktigt röd jul men det måste inte vara rött för att skapa julkänslan. Men blommor och ljus är definitivt ett måste. Därför hade jag köpt en vacker julbukett från Lina, den fick mor & far med sig hem (eller tja de hämtade den ju igår) och jag fick en vacker bukett med röda tulpaner av mor & far. Det blev så fint på julbordet!

Affes omöjliga julklapp

Farmor & Staffan hade hittat en jätterolig julklapp till Affe. En berg- och dalbana som man skulle bygga själv. Problemet var bara att den var helt omöjlig att bygga. Jag begrep inte bruksanvisningen alls, inte Affe heller. Men Affe har ju världens bästa pappa som gillar såna utmaningar så han gav sig i kast. Han svor en hel del över bruksanvisningen och materialet men han fick ihop det till slut. Det tog honom en hel dag att bygga och sen tog det en hel dag att finslipa den så att den inte hackade.

14 kommentarer

 1. Hade inte ens en aning om att det fanns skumtomtar med blåbärssmak! Men det låter som ni har haft en riktigt härlig och lugn jul😊

 2. Oh vilken underbar idé det där om lapparna, det var uppskattat förstår jag som du skrev och så god skinkan såg ut och godisfaten sedan då, nom nom. God Fortsättning <3

  • Ja det blev väldigt uppskattat med lapparna! Det kommer vi definitivt göra igen.
   Jag har aldrig haft så mycket julgodis kvar efter jul som jag har i år. Ingen har ätit så mycket som de brukar göra.
   God fortsättning!

 3. Ha ha, kan tänka mig att det kom en del inte alltför vackra ord när den där banan skulle byggas. Det var ju väldigt smart att dela upp julbordet före och efter Kalle. Om jag någonsin återgår till svenskt julbord så ska jag nog göra på samma sätt. Det blir ju för mycket om att äta både kallt och varmt under samma sittning.

 4. Precis så har jag tänkt vartenda år att man ska göra. Dela upp julbordet så man verkligen orkar äta allt. Då mannen jobbat hemifrån, och jag jobbar kvällar har jag tyvärr inte fått greja så mycket som jag önskat inför julen. Hade velat ha så mycket mer.

 5. Så härligt att få läsa om er jul. Det låter som att ni hade det riktigt mysigt. Det påminner mycket om mina jular som barn med föräldrar som fick sitta och bygga ihop omöjliga leksaker, fast hos oss var det mamma som hade tålamodet 🙂

 6. Omg, det var en komplicerad julklapp!!! Annars låter det som om ni hade en riktigt grym julafton! Gillar inte ens vanliga skumtomtar så jag har inte testat årets smak 🙂 Däremot gillar jag Dumle gingerbread – mums!

 7. Jag gillar skumtomtarna med blåbärssmak, mycket godare än de vanliga. såg ut som ni haft en mysig jul och pynta med blommor är mysigt både till jul och nyår. Ja, en del julklappar kan vara riktigt kluriga att sätta ihop, det krävs stort tålamod ibland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.