Kondenserad mjölk

Alltså det där med kondenserad mjölk. Varför har jag aldrig provat det tidigare? Igår var jag på bloggträff hos Fridala med Fru Stjernholm och då bjöd Frida på hemmagjord kolasås. Ni kan ju tro att jag tänkte mhm när Frida öppnar en konservburk, så mycket för hemmagjord. Men det var ju faktiskt hemmagjord kolasås på burk! Frida hade kokat en burk med kondenserad mjölk i två timmar och det mina vänner, det var den godaste kolasåsen jag någonsin smakat.

Vi kom till att tala om vad man kunde göra med den här kolasåsen och någon av oss förde kolapaj på tal. Mina tankar vandrade genast iväg till en paj som är värd en resa till Stockholm. Chokladkoppens kolapaj. Oh my, oh my.

Jag tänkte att jag skulle testa göra en kolapaj så hallå Google. Jag hittade massa recept men fastnade för det här. Givetvis modifierade jag det lite.

Pajdeg;
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
125 gram margarin
2 msk vatten

Ös ner allt i en matberedare och låt den jobba tills allt är blandat och ser lagom degigt ut. Sen knådar man ihop degen liten och trycker ut den i en pajform, ställ kallt i 20 minuter. In i ugnen på 175 grader i 30 minuter.

Kolasåsen;
1 burk kondenserad mjölk ca 400 gram
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
125 gram margarin

Ner med allt i en gryta och RÖR, rör hela tiden! Ha inte plattan på mer än medelvärme. Efter ungefär 20 minuter kommer smeten mörkna lite och bli fastare, då är den klar. Häll kolasåsen över den varma pajformen och låt allt svalna. Strö över lite hackade lättsaltade cashewnötter. Vänta ett tag och skär sedan upp och NJUT! Förhoppningsvis har du gjort allting rätt och har en paj och inte ett pajskal med kolasås.

Gud så gott! 

8 kommentarer

    • Sötare än söt och sambon gillade inte den. Nötterna var fel och pajdegen var smulig tyckte han. Man kanske inte skulle fibblat på receptet. *s*
      Tack själv!
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.