Kvinnodagen

DSC_0270 DSC_0279

Idag är det internationella kvinnodagen och jag blir lika galen varje år! Det behövs inte en mansdag, dels för att det redan finns en (19/11) och dels för att hela vårt samhälle är uppbyggt utifrån att mannen är normen. Vet ni om att vi kvinnor jobbar gratis fr.om. 15:57 varje dag (räknat på en arbetsdag mellan 8-17)? Så stor är skillnaden i lönen. Är det verkligen rätt? Tycker du verkligen att en kvinna ska ha mindre i lön bara just för att hon är kvinna? Kan du se mig i ögonen och säga att jag är värd mindre än dig i lön för att jag har en snippa och du har en snopp? CbQ4nyZWwAENpTC
Det är självklart för män att de kan ta på sig vad de vill utan att mötas av syndande blickar och de “omtänksamma” kommentarerna ska du verkligen ha det där på dig? Jag har aldrig hört en man få kommentaren i en rättegång att tja du får ju tänka dig för när du går ut i märkeskläder och bjuder laget runt på krogen, det är ju som att be om att bli rånad 
Vi behöver en kvinnodag för att varje dag så får vi kvinnor höra kommentarer om hur vi är och hur vi ser ut. Bara som idag så avsminkade Peter Jidhe Tilde de Paula i Nymo på 4:an, jag förstår att tanken kanske var god men seriöst! Vi har väl iaf kommit längre i diskussion än huruvida vi ska vara sminkade eller ej! Och varför skulle Peter tvunget sminka av Tilde? Det kunde hon väl gjort själv eller var det ett sånt där omedvetet sätt att mannen visar hur kvinnan ska vara? Förr kunde jag bli idiot på sådana här diskussioner för jag tyckte att kvinnor överdrev men sen öppnade jag ögonen och nej tyvärr, kvinnorna överdrev inte. Det finns så otroligt många sådana saker som vi gör och säger utan att ens tänka på hur mansdominerande och kvinnonedtryckande de är. Har du hört någon äldre kvinna i din generation kommentera att du ska tänka dig för hur du för dig, du måste föra dig rätt så att du fångar en man. Jag har fått höra det men inte så mycket från min mor men jag har fått höra liknande från mormor men framförallt från äldre kvinnliga kollegor och det gör mig så arg så det ryker ur öronen. 1, om en kille inte gillar mig för den jag är eller hur jag för mig så är han inte rätt man för mig. 2, en man blir inte fångad en man blir kär i en person precis som vi kvinnor blir. 3, håll käften om mitt liv kärring!
Som tur är så har mina kära föräldrar (som i mina ögonen är mycket jämställda särskilt för sin generation) uppfostrat mig till att vara en person som är sann mot sig själv och som inte behöver en man för att fullgöra mitt liv. Sen träffade jag Kärleken och då blev livet annorlunda, bättre på vissa punkter men det var inte så att jag plötsligt kände att mitt liv hade fått en mening och åren innan var helt bortkastade. Jag kan inte förstå att kvinnor förr (och fortfarande vissa) verkligen nedvärderade sig själva så mycket att allt var meningslöst om inte en man fanns vid deras sida.
Att man saknar kärlek i sitt liv kan jag förstå, det gjorde jag med, men att säga att livet är meningslös för att man inte har en partner tycker jag är till att förkasta sig själv och inte känna värdet i sig själv.
DSC_0277

Så vad ni än gör idag, säg för gudskull inte grattis till oss kvinnor idag för även om det är internationella kvinnodagen så är det inte en hyllningsdag utan en dag som vi ska ha kvar och lyfta så länge som orättvisorna finns kvar! Än idag finns inte ens kvinnlig rösträtt i alla länder i världen, det är skamligt. Så dela inte ut några rosor, Sossarna! Köp inga blommor till era partners! Och säg för fan inte grattis för orättvisor är inget att fira!
Vad jag tycker ni ska göra istället är att lyfta blicken från er själva och titta över vad du gör och säger som är en följd av det patriarkaliska samhället vi lever i!
Den här bilden har jag lånat från Länsstyrelsen i Skåne’s FB-sida för vår landshövding visar en mycket viktig sak. En sådan enkel sak som hur män fotograferas jämfört med kvinnor.
12670775_243390092664928_434622181216738173_n (kopia)

Så säg inte grattis till mig på internationella kvinnodagen – säg jag kämpar för din rätt att vara mig jämbördig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.