MOD -Mer organdonation

Vad är MOD? Mod är att säga JA till mer organdonation. Mod är att våga säga, om något händer mig så donerar jag allt som jag inte längre behöver. Mod är att säga, JA till att donera sånt som jag kan avvara.
MOD - Mer organdonation

MOD - Mer organdonation
Bilden kommer från MOD:s FB sida.

Det här är min svåger Anders. Anders har levt utan njurar i över 10 år, i över 10 år har en maskin gjort all rening som njurarna egentligen ska göra. I över 10 år har han blivit pepprad med mediciner och varit med om ett antal operationer. I över 10 år har han väntat på en njure att komma. Än har ingen njure kommit iaf inte som han har kunnat ta emot. För även om det kanske har funnits njurar som passat honom så har någon njure inte kommit när Anders har varit frisk nog att göra en sådan operation. Att leva utan njurar är en otrolig påfrestning på kroppen och varje lilla oskyldiga förkylning kan slå ut Anders totalt.
Anders har inte låtit dialysen (den maskinella reningen) stoppa hans liv. Han har jobbat, han har träffat familjen, han har umgåtts med vänner, han har rest (inom Sverige förstås) och han har levt. Jag tycker det är otroligt starkt av honom att inte bara ge upp, det hade inte förvånat mig om jag hade gett upp. Jag hade nog gråtit mig sönder och samman för det orättvisa i att mitt liv hade blivit begränsat, jag hade nog gjort mig till ett offer.

För 2 år sedan körde MOD denna reklamkampanjen, Anders står på plats nr 3 och hade då väntat 1248 dagar.
Det behövs fler som donerar, fler som säger ja till organdonation.
Anders väntar fortfarande och väntandet tar ut sin rätt på hans kropp, snart kommer han stå på två platser på den där listan. Nu har Anders väntat i 1 978 dagar, ettusenniohundrasjuttioåtta dagar. Och vi klagar på att det är 200 före oss i telefonkön till Försäkringskassan eller Skatteupplysningen.
Snart behöver Anders två olika organ, om han finns kvar och om kroppen orkar.
Jag vill bara att vi ska få ha Anders kvar, att Alfred inte ska behöva förlora sin fadder “Annors” och att alla andra med anhöriga på listan ska slippa leva med en knut i magen och tårar brännande bakom ögonlocken.

Så snälla, gå in på merorgandonation.se och säg JA till organdonation!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.