Nakenhet

Igår i omklädningsrummet så slogs jag av en tanke, hur kommer det sig att folk är så rädda för nakenhet? Kvinnorna i omklädningsrummet stod vid sina skåp och tryckte, smög av sig kläderna för att kasta på sig träningskläderna. Jag går och träna på simhallen så där är ju både de som ska träna och de som ska simma. Reglerna är sådana, för de som ska simma, att man ska tvätta sig först och sen ta på sig baddräkten. Det är inte många som följer den regeln och jag tror det bottnar i rädslan för att vara naken. Kan det verkligen handla om att 99% av kvinnorna skäms för sin kropp eller är det nakenheten som är “ful”? Själv är jag sådan att jag inte orkar bry mig, jag vet att jag inte har särskilt snygg kropp men om jag skulle ha komplex för allt på min kropp som inte är som det ska enligt samhällets normer så hade jag inte haft tid till något annat än att må dåligt över det och det är livet alldeles på tok för kort för! När jag går till simhallen så byter jag om utan någon större stress, jag följer reglerna, jag bastar med handduken halvt om mig, jag smörjer in mig efter duschen och är orken liten så tar jag det väldigt lugnt när jag klär på mig. Jag tycker inte det är konstigt att jag gör så, har ju gjort så sen jag började med gymnastik i skolan. *s* Men jag börjar mer och mer känna hur andra nog tycker det är jobbigt att jag är så avslappnad i min nakenhet. Där var en tjej igår som verkade riktigt förlägen över hur länge jag duschade, hur jag satt i bastun (jag har handduk om mig men inte uppdragen till tänderna), att jag smörjde in mig, gick och borstade håret innan jag var helt på klädd osv. Varför är det så genant med en som vågar vara naken?

Hemma lärde mor oss att vi fick gå runt i Eva-dräkten och det tyckte vi var härligt. Hos våra vänner heter det att dom är nakenfisar (mest barnen men ändå). Jag tycker det är ledsamt att man har förvandlat nakenhet till något fult. Varför inte lära barn att vara naken är störtskönt och naturligt men att man inte gör det överallt?
Läste i en bok för föräldrar att man inte ska sova naken eller låta barn sova nakna för då finns det en risk för att dom lär sig att det är naturligt och då inte berättar om dom råkar ut för sexuella övergrepp. Jag blev så irriterad när jag läste det här. Är det meningen att vi ska lära våra barn att skämmas över sig själva bara för att det finns sjuka människor i vår värld som utnyttjar andra människor? Återigen, är det inte bättre att lära barnen att det är helt OK att vara naken men inte överallt och inte med alla. I.s.f. så ska man inte låta barnen springa nakna i trädgården på sommaren heller för det kan ju råka gå en pedofil förbi. Ja det är fruktansvärt med alla typer av sexuella övergrepp och pedofiler är hemskt släkte men jag vill inte lära mina barn att dom inte ska få leva fullt ut bara för att det finns risker. Jag tänker lära våra barn att vara rädd om sig utan att vara rädda! Sunt förnuft helt enkelt!

Go’ morron på er! Ha en ljuvlig dag och våga vara naken! 😉

5 kommentarer

 1. Hm det är svårt det där. Jag är väl inte heller den som kan sitta bredbent och föna håret naken i simhallen, men det beror väl mer på att det inte känns… bekvämt. Hemma går det bra (när jag bodde i lägenhet och inte hade samma insyn som man har i hus) men jag vet inte. Bland andra? Jag tror att det mer är en vanesak. Jag är inte van vid att vara naken med andra, alltså blir det obekvämt.

  • Hahahaha ja att sitta bredbent och flasha hela härligheten är jag inte heller bekväm med, sitter inte på det viset här hemma heller. Tänker ofta på Malin Wollins blogginlägg, om att flasha sig på badhus, nr jag är i omklädningsrum. Hon skrev om hur otrevligt hon tyckte det var att se andra kvinnors underliv när de smörjde in sig så jag brukar försöka göra det lite snyggt så de andra kvinnorna slipper se mitt underliv. Men gamla tanter bryr sig inte om det kan jag säga! *s* Där smörjs det in både här och där och omsorgsfullt utan minsta lilla genans.
   Vad jag tänkte på var mer de kvinnor som springer genom duschen, står och håller i handduken med ena handen och tråcklar på sig underkläderna under handduken med andra handen.

 2. Som yngre var jag oerhört blyg när jag var naken, numera -not so much..På gymet så ser jag ofta dom lite äldre tanterna titta på mig för at jag slänger handuken lite nonchalant runt mig när jag ska duscha. Här hemma så är fri nakenhet som gäller – haha!! Mycket beronde på at jag inte har en granne som ser hit.. bara skog runt mitt hus..Sitter ofta ute och äter naken frulle som vi säger på sommaren i klädda morgon rockar -bästa frullen ever !

 3. Här hemma har jag alltid kunnat gå omkring i bara trosorna, nja kanske inte gå omkring för jag är så frusen, men utan vidare till och från toa iaf. Men sen vi fick en inneboende så känns det inte så rätt längre. På gymmet/badhuset har jag inga problem med att byta om och duscha länge även om jag inte är helt bekväm med det.

  Om man nu ska inte ska sova naken eller låta ens barn göra det för att dom kan bli utsatta för sexuella övergrepp, så borde vi ju inte låta dom tex åka bil heller, det kan ju hända en olycka!

  Nä, det är bättre att lära barnen lite “sunt förnuft”, dvs man kan mycket väl vara naken om man vill det, men inte alltid och inte överallt! Samt att lära dom att “jag och ingen annan bestämmer över min kropp”

 4. Jag tycker det är mer uppfostrande att VARA naken hemma, att lära barnen att det är okej och att man inte går och pillar på varandra för det. Om nakenheten är ngt som man ska hålla för sig själv så vet vi ju hur det går med att det förbjudna är mer intressant.
  För det är ju just det där med att jag får vara som jag är, att jag inte ska skämmas och jag ska inte heller behöva vara rädd att någon retas, petar eller på annat sätt får mig att känna mig obekväm.

  Vad gäller min egen nakenhet så har vi fritt val i vårt hus 😀 Barnen har fått gå som Gud skapt dem MEN jag accepterar inte att man går och leker med sig själv… Jag kan gå genom huset naken utan betänkligheter vilket kan ställa till det när man har nattgäster *lol*, då kanske det är snällare att ta på sig ett par trosor och en tröja. Jag bryr mig dock mindre om ifall jag har bh och trosor för som jag sa till granntanten för 13 år sedan så “vad är skillnaden på bikini och underkläder – bara materialet”
  På badhus och gym är jag inte bekväm för fem öre! Den gamla mobbingen från skoltiden sitter hårt när jag kommer in på sådana ställen 🙁 Jag försöker att duscha och klä mig så fort det går utan att göra några större rabalder av det. Kommer ihåg far när vi var vid havet och badade för sisådär en miljon år sedan “det drar mer uppmärksamhet om du står och trixar med ett badlakan när du klär dig än om du bara helt sonika klär dig” Så sant så sant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.