Svenska kyrkor, vår historia

I våra svenska kyrkor vilar vår historia.

Detta är Stehags kyrka, en kyrka som byggdes under mitten av 1100-talet. Det var under den tiden som kristendomen spreds i Sverige. Kyrkor byggdes upp och runt dom växte socken upp vilket sedan knöt ihop en by. Kyrkan var centrum i socken och byborna var tvingade till att sköta om kyrkan och att ge kyrkan en tiondel av sin skörd. För mig låter det som början till staten och det skattesystem vi har idag.

De flesta kyrkorna som byggdes i Sverige under den tiden var stavkyrkor gjorda av trä men i Skåne var det ont om trä och därför byggdes kyrkorna i sten istället.

När jag är nära gamla historiska saker, byggnader och gator tänker jag alltid på att någon rörde vid handtaget, suttit på bänken, rört sig i byggnaden eller gått på samma mark som jag nu rör. För mig är det så häftigt att känna koppling till historian.

Tänk att någon har gått, stått, precis där jag går och står men långt före min tid. Tänk att en mamma har stått precis här för 600 år sedan och oroat sig för sina barn och deras framtid, precis som jag oroar mig för mina barn och deras framtid.

I Stehag ligger släkt till Kärleken begravd. Människor som föddes för hundra år sedan, människor som varit med om världskrigen, människor som levde när häst och vagn var vanligare än bil. Tänk att de människorna förmodligen hade egenskaper som jag skulle känna igen i min man eller mina barn. Kanske rentav så att jag skulle se likheter i utseendet.

För mig är det bara som en tidsresa utan resan. Om jag lägger handen på, så är det nästan som att jag känner deras närhet, människorna som levt och andats här.

Känslan för vår historia har jag fått av farfar. Farfar som var historiekunnig lärde mig om Sveriges historia, vikten av att känna till sin historia. Farfar berättade också sin historia, hur hans barndom var och den fick mig att förstå hur otroligt lottad jag är som inte behövt gå och lägga mig hungrig eller vara rädd för att få tuberkulos och dö.

Svenska kyrkor förde anteckningar över byborna, svenska kyrkor målade fönster och snidade trä som idag berättar vår historia. Just därför betalar jag kyrkoskatt till Svenska kyrkan i hopp att mina skattepengar går till att fortsätta bevara vår historia så att någon kan stå och gå på samma mark som mig om flera hundra år och känna närheten av mig.

14 kommentarer

 1. Wow, vilka fina bilder du tar!
  Ofta när jag är på kyrkogården för att sätta blommor hos min mormor och morfar så kikar jag förbi på ett helt annat ställe på den skogskyrkogården. Det ligger nämligen en clown begravd där och jag har alltid funderat på den livshistorien.
  Trevlig helg!

  • Tack snälla! Dessa fotona är tagna med min mobil men jag är rätt nöjd med kameran i mobilen. ?
   Oh det lät ju intressant, blir alltid intresserade av människor som inte går den traditionella vägen.
   Du får berätta om du får höra livshistorien någon gång!
   Trevlig helg!

 2. Tack för fina bilder och historien bakom. Det finns så mycket historia bakom alla dessa fina byggnader och dess värde förr i tiden ❤

  • Precis! Känslan av kyrkan! Jag pratar inte om religionen, även om den är grunden till våra svenska lagar, utan byggnaden och vad den har betytt för människor under tidens gång.
   Tack så mycket Malin!

  • Vad glad jag blir att du gillar det! Funderade faktiskt på om någon skulle uppskatta inlägget eller om jag bara skulle framstå som en toka.

 3. Kan bara hålla med om att kyrkor är vackra och fascinerar mig. De bär precsi som du säger på vår historia. Jag har alltid sagt sedan jag var barn att när jag blir pensionär ska jag åka runt och fota alla våra kyrkor i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.