Here we go again

Here we go again, it’s that time of the year osv. Det är kallt ute, det blir varmare igen, det regnar ut, det blir sol ute och sen börjar det om igen. Min kropp skriker av värk.

Jag älskar hösten, den kan vara så vacker och frisk. Men varje höst kommer värken, nästa så jag kan ställa klockan efter den.

Jag vet att ni tycker att jag är knäpp som börjar med jul tidigt men julen gör mig glad. Är jag glad kan jag handskas med värken bättre.

Jag vill inte gnälla, jag vill faktiskt inte ens berätta hur jag mår. Det beror lite på att jag inte tror att någon som inte har kronisk värk kan förstå hur det känns. Dels för att jag inte ens kan förklara exakt hur det känns. Och dels för att jag inte vill framstå som svag och vek. När man lever med fibromyalgi (eller all kronisk värk) så är man allt annat än svag och vek.

Att träna hjälper men det är svårt när all rörelse gör ont.

Att läsa hjälper men det är svårt när hjärnan är fylld av fibrodimman.

Att fotografera hjälper men det är svårt när händerna är orkeslösa och skakar.

Även en omtänksam beröring från en älskad kan få en att gråta av smärta.

Förstår ni hur arg man blir när man har värk hela tiden? Förstår ni hur man blir helt tömd på tålamod när man har värk hela tiden?

Visste du om att många med fibromyalgi inte alls är lata och bekväma utan precis tvärtom? Många gånger är det kvinnor som pushar sig själv för hårt som får fibromyalgi, som om kroppen slår bakut.

Ett vanligt fel som många av oss med fibromyalgi har gjort är att vi försöker vara tidseffektiva. Att vara tidseffektiv betyder att man försöker få ut så mycket som möjligt av tiden. Tex du ska sätta en diskmaskin men kommer på att om du är tidseffektiv så sätter du en maskin tvätt först för då kan den tvätta medan du plockar in i diskmaskinen. När du laddar tvättmaskinen kommer du på att du måste baka bröd tills imorgon så om du sätter brödet först så kan det jäsa medan tvättmaskinen tvättar och du plockar in i diskmaskinen. När du ska börja baka brödet kommer du på att köksbänken måste röjas så att brödet kan jäsa medan tvättmaskinen tvättar och du plockar in i diskmaskinen. Poff så har det gått en timme och plötsligt inser du att du inte har fått gjort något. Energin är slut och du är i tårar för nu blev det ju inte gjort något denna gången heller.

Detta är en klassisk reaktion på en som dragits med “duktiga flickan syndromet” i många år och lyckats rodda runt en miljon projekt samtidigt.

Till slut tar det slut och då har värken redan kommit och du är fast i fibroträsket. “Duktiga flickan syndromet” är inte anledning till varför man får fibromyalgi (det är en neurologisk rubbning) men det är en gemensam nämnare för oss.

Kombinera man sen det med jobb (särskilt serviceyrken) och familj så är det otroligt svårt att orka med. Sociala aktiviteter som man vill och faktiskt behöver vara delaktig i är ofta det man säger nej till. Därför är det otroligt viktigt att man har nära och kära runt sig. Människor som känner en och förstår så gott de kan.

Det som är svårast för mig att acceptera är att min värk påverkar mina älskade barn. Det får mig att gråta av frustration.

Fibromyalgi, vilket skit att ha!

16 kommentarer

 1. Usch, ja… du har rätt, jag som inte har sån värk har svårt att förstå. Jag menar, jag vet ju hur det är att ha ont i nacken, eller ryggen, eller foten en period, men inte hela tiden! Sedan förstår jag ju att det är bättre och sämre dagar. Gör kylan det värre, eller är det väderomslagen som påverkar?
  Jag lider med dig..

 2. Fina du ❤
  Så jobbigt när vädret ställer till drt och värken blir värre. Lider med dig och hoppas du hittat saker som lindrar din smärta ❤

 3. Jag tycker inte heller om hösten och vintern för min kropp tycker inte om kyla den blir spänd och jag får ont. Så även jag förstår lite grann 🙂 <3

 4. Värk är aldrig roligt, den får en på kant. Själv har jag diskbråck i nacken och enligtläkarna ospecificerad värk i lederna. Man kämpar på
  Min syster har fibermylargi och kan inte vara utan sin värmefilt, den hjälper hennes värk.
  Kram Kajsa

 5. Usch det verkar till att vara en fruktansvärt VIDRIG sjukdom. Nä, jag kan inte ana hur det är och är tacksam för det. Jag gick med tandvärk i ett par veckor och då tänkte jag på de som alltid går med smärta. Så hemskt…
  Hjälper det att sluta med rött kött? Det har min man gjort och har så mycket mindre smärta i kroppen. Skriv till mig på fejjan om du vill veta mer. KRAM

  • Ja det är en hemsk sjukdom! Jag har lagt om mycket i mitt liv, bla kosten, och tack vare det har jag inte lika mycket och starka mediciner längre. Ett år var jag helt värkfri och utan medicinering. Det var 2016, året då jag gick arbetslös efter att ha sagt upp mig efter 14 år på Skatteverket. Tyvärr är det inte hållbart att vara arbetslös även om jag jobbade timmar inom barnomsorgen.
   Det året mådde jag rent fysiskt bäst men det var tufft att gå ner ca 10000 kr netto i lön.
   Tack Malin, det kanske kommer ett PM.
   Kram

 6. Fick i min utmattning (som aktiverade Mr RA) en supersvår läxa. En läxa som jag har svårt att utföra men måste påminnas om väldigt ofta. Att utföra EN sak och inte försöka med tidseffektiva kedjor. Den duktiga flickan protesterar och kryper i hela kroppen.
  Att verkligen hantera diskmaskinen. Punkt. Att klippa 1 kvm gräs är bättre än att inte klippa alls för att man blivit urlakad bara av att försöka vara tidseffektiv och göra flera saker samtidigt.

  Jag funderar ofta på hur andra, friska, skulle förvalta sina “skedar” när det är knappt jag själv kan det? När dygnets skedar är slut efter morgonrutiner och matinköp – vem tar resten av dagen? Att spara från igår eller låna av i morgon går inte.

  Jag älskar hösten även om lederna knirkar och bråkar. Jag kan andas vilket jag inte kan när det är 30 grader varmt.
  De stackarna som lever med både fibro och RA har aldrig en paus, jag lider med dem och duktiga flickan muttrar att jag kan mer.

  Värk kan aldrig jämföras då vi alla har olika förutsättningar. Det gemensamma är att vi har ont och försöker få en fungerande vardag.

  Kram ?

  • Jag fick också lära mig det men det är svårt att handskas med när vardagen går 110 med jobb, aktiviteter och barnens läxor.

   Värk kan inte jämföras och det gör jag inte heller men för en som är värkfri försöker jag förklara.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.