Sveriges yngsta mästerkock

Sveriges yngsta mästerkock började i onsdags och Vincent hade redan innan uttalat att det var ett program han skulle titta på. Så i onsdags så satt vi här bänkade för att titta på Sverige yngsta mästerkock. Jag tycker det är fantastiskt hur dessa barn fixar och donar och lagar massa god mat. Fantastiskt!
Vincent, som sedan länge sagt att han ska bli kock när han blir stor, fullständigt älskade programmet. Han började prata om att han skulle laga mat och vad han skulle göra. Visst sa vi, klart du får laga mat. Grillspett och hemmagjorda pommes skulle han göra. Grilla skulle han också göra, fast han kanske behövde lite hjälp från oss. Eftersom han pratat många gånger förr om att han vill laga mat men sedan tappat intresset efter typ en halv minut så trodde jag väl inte helt på att han skulle laga maten idag.
sveriges yngsta mästerkock

Men jo då, han lagade mat. Han började med att lägga köttbitarna i marinad. Marinaden gjorde han på olja, soya, sweet chili sås, crème balsamico, grillkrydda, svartpeppar, färsk koriander och färsk fransk dragon. Sen skar han både lök och paprika med den vassa kniven, jag vet inte vems om var mest nervös – jag eller Vincent. Med alla fingrarna i behåll började han sedan sätt allt på spett, det gick så där då han slant och satte spettet i handen så då fick jag rycka in och trä de andra. Humöret och intresset höll han upp genom allt men att grilla var nog lite tråkigt för då började han sparka boll istället.
DSC_1437

Själv insåg jag att jag hade gjort samma miss som alltid, jag hade glömt köpa såser. Fattar inte varför jag alltid glömmer det. Nåja lite “svart mormor”-sås kunde jag svänga ihop för det har jag alltid ingredienser hemma till. Jättegod sås till tja det mesta och dessutom är det barnsligt enkel. Någon form av vitsås (Gräddfil, yoghurt, crème fraîche eller liknande) och sweet chili sås.
DSC_1430

Allt som krävs! Hur enkelt som helst!
Fast jag kunde ju inte nöja mig med svart mormor bara för jag hade ju sett en sak på FB och jag var ju bara tvungen att testa. Fast receptet var ju omständigt och jag hade inte alla ingredienser hemma så jag gjorde som vanligt och körde lite Kajsa Varg stuk – man tager vad man haver. Det blev hur bra som helst! Vincent gav mig två tummar upp och just nu är jag rankad som den bästa på att laga mat för jag gjorde egen bea. Stolt mamma!
sveriges yngsta mästerkock

Jag tog två äggulor som jag visade ner olja i (en liten fin tunn stråle, har jag lärt mig att det ska vara genom alla matprogram som jag sett) tills det blev en jämn sås. Sen vispade jag ner smält smör, ungefär en halv deciliter. Vispa vispa vispa, tack syrran för att jag fått låna din elektriska ballongvisp på obestämd framtid. När såsen höll ihop och ville separera oljan från såsen så ansåg jag att den var klar för kryddning. Jag hade visserligen färsk fransk dragon hemma men jag orkade inte hacka och dela och få ut maxad smak från den så jag tog fram den torkade dragonen och gnuggade den i handflatan innan jag rörde ner den. En nypa havssalt slängde jag också ner men ändå fattades det något. Ja det var ju inte så konstigt för tydligen ska det vara både rödvinsvinäger och något konstigt som heter Sriracha. Improvisera var det ja, ja jag slängde i lite balsamvinäger och det gjorde väldigt stor skillnad. Det blev inte exakt bea-smak men tillräckligt nära för att få godkänt av Vincent och det är allt som räknas. Jag ska absolut testa göra det här igen men då ska jag ha listat ut vad det där Sriracha är för något och jag ska se till att ha orken att använda färsk fransk dragon för det är bra mycket godare än torkad dragon på burk. Kul var det iaf att ha testat, trodde det skulle vara svårare.
Sveriges yngsta mästerkock

Vincent var så kär under middagen, frågade om maten smakade bra, om det var något han skulle gjort annorlunda osv. Så himla gulligt! Nästa gång han ska laga middag blir på tisdag och då blir det köttbullar med potatis och brunsås. Underbara påg, vad jag är stolt över dig och din vilja att lära dig!
Sveriges yngsta mästerkock

Nu är kvällen här, pojkarna sover, Kärleken snarkar i soffan och jag tittar på slutet av HP och Fenixordern.
Det har varit en bra lördag!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.