Dags att deklarera, del 3

Dags att deklarera, del 3

Dags att deklarera, del 3, kommer handla om hobbyverksamhet. Hobby är ett omdiskuterat område så det råder otroligt mycket uppfattningar som är helt felaktiga. Själv tycker jag att reglerna kring hobby är korkade och borde omarbetas.

Dags att deklarera, del 3

Vad är då hobbyverksamhet? Jo det är en inkomstgivande självständig verksamhet som inte är näringsverksamhet. Klart som korvspad alltså.
För att reda ut detta måste vi alltså börja med att få klart för oss vad näringsverksamhet är. Näringsverksamhet är en verksamhet som är uppfyller VVS, Varaktighet, Vinstsyfte och Självständighet. Så En hobby är då alltså en verksamhet som är självständig och inkomstgivande men inte näringsverksamhet. Börjar ni förstå varför jag tycker att reglerna är väldigt dåliga kring hobby? Vad kan vi se som är skillnaden då? Ja jo det ska ju vara att du gör det för att det är en hobby som du råkar tjäna lite pengar på, inte något som du gör för att leva på eller tjäna stora pengar på. Ett jobb som ger dig glädje men är taskigt betalt, kan man säga. Skillnaden är alltså vinstsyfte. Har du vinstsyfte med din verksamhet så är den inte någon hobby utan då är den en näringsverksamhet.

Det folk tror om hobbyverksamhet
1, Man kan tjäna till en viss gräns innan det går över till näringsverksamhet (gränsen brukar variera men allt från 10 000 kr till 30 000 kr brukar vara det vanligaste).
2, Man behöver inte betala moms. Alltså nu blandar vi ihop morötter och potatis.
3, Hobbyinkomster behöver man inte betala skatt på.

Så här är det
1, Det hade varit lysande om det fanns en regel som sa att om du tjänar 30 000 kr eller mer så är det inte längre hobby utan då är det näringsverksamhet men det finns det inte.
2, MOMS är en skatt som betalas av slutkunden till staten men företagare tar hand om administrationen. Det är alltså ingen företagare som betalar MOMS för det är alltid slutkunden som får betala momsen (enda som har inkl. moms på sitt kvitto). Att företagare betalar in MOMS till Skatteverket handlar alltså bara om administration. En snabbkurs i MOMS är också att om du ska betala in MOMS till Skatteverket så har du sålt mer (dvs kunder har betalt ditt pris och MOMS) än vad du har köpt in för dvs. ditt företagande går bra. Om du däremot ska få tillbaka MOMS så har du alltså handlat för mer pengar än vad du har sålt för, inget bra alltså.
Vem är då MOMSpliktig enligt MOMSlagen? Ja det är ju det som är lite kruxigt för MOMSlagen har en definition av vad som anses vara en MOMSpliktig verksamhet och det är inte alltid samma som någon som bedriver företag. En verksamhet kan vara MOMSpliktig utan att man måste registrera sig som näringsidkare. Du driver en MOMSpliktig verksamhet om du säljer tjänster (som inte är MOMSbefriade) inom Sverige och bedriver en ekonomisk verksamhet. Här pratar man alltså om verksamhet, inte näringsverksamhet utan bara verksamhet. En hobbyverksamhet kan därför bli MOMSpliktig även om den inte drivs som näringsverksamhet. Enligt MOMSlagen (inte Inkomstskattelagen nu utan alltså MOMSlagen) är en ekonomisk verksamhet en verksamhet där man fortlöpande tillhandahåller varor eller tjänster mot betalning. Detta gör att oftast så blir inte en enkel hobbyverksamhet MOMSpliktig för en hobbyverksamhet brukar inte vara att man ständigt har tjänster eller varor man säljer, då är man ändå inne och trampar på VVS som jag nämnde i början.
Ja jag tänker inte gå in mer på detta då MOMS inte är MUMS (hade en lärare på Skatteverket som alltid sa MOMS är MUMS, jag håller inte helt med henne). Har ni MOMSfrågor får ni maila mig för då får jag ta hjälp av min MOMSglade fd kollega Andreas, han kan allt! Ja eller så ringer ni bara Skatteupplysningen för där finns grymt bra folk att få svar av.
3, Om du har ett överskott av din hobby dvs. om där finns pengar kvar när du har gjort avdrag för kostnader som du har haft för att kunna bedriva din hobby så ska du betala skatt på det. Finns ingen beloppsgräns här heller. Ja givetvis finns det ett undantag här också, Skatteverket älskar sina undantag. Om du går ut i skogen och plockar bär och sen säljer det så kan du tjäna upp till 12 500 kr innan du behöver betala skatt för det. Det gäller alltså om du på eget bevåg lallar ut i skogen med din hink och sitter där och plockar för att du vill, inte om du blir anställd som en bärplockare eller om du sitter vid vägkanten och säljer bär som någon annan har plockat.

Dags att deklarera, del 3

Jag tänkte göra ett exempel på hur man redovisar sin hobbyinkomst. Prissättningen i exemplet är gjord för att det ska vara enkelt att räkna och är tagen ur luften. Allt är hitte-på med namn, orter och personnummer.
Inga människor eller djur har behövt komma till skada för detta exemplet skulle kunna genomföras. hahaha

Stina Larsson, född -88, har en blogg och har hobbyn att fotografera. Stina har inte något företag då Stina ser bloggen och fotograferandet som sin hobby.
2015 var första året som Stina tjänade lite pengar på sin hobby.
Stinas kompismammassysterskollegasstorebror ville ha lite snygga familjefoto och Stina sa att hon kunde göra det. Stina tar 2 500 kr för fotograferingen.
Stina fick också frågan om att göra ett sponsrat inlägg på sin blogg, vilken lycka. Stina får 900 kr för inlägget.
Stinas kusin ska gifta sig och Stina ska fotografera. Stina tar 15 000 kr för att vara med hela dagen.
Stina lyckas få in två sponsrade inlägg till och för detta får Stina totalt 1 600 kr.

Stina har då alltså haft en inkomst på 20 000 kr på sin hobby under 2015.

Nu ska Stina räkna fram om hon gjort ett överskott eller ett underskott i sin hobbyverksamhet.
Eftersom Stina har en skyldighet att spara alla kvitto och föra anteckningar över de utgifter och inkomster som hon har haft så är det lätt att räkna fram hur stora kostnader Stina har haft.

Stina har även köpt visitkort, det behövs ju när någon frågar efter en fotograf. Stina köpte 250 st för 500 kr.

Stina har kört 54 mil för fotograferingarna och för att prata med ett företag om ett eventuellt samarbete. Stina räknar ut att hon har haft resekostnad för 1 000 kr (18.50*54).
Stina var lite osäker på om hon fick göra avdrag för resan till företaget för det blev ju inget samarbete trots ett bra möte så Stina läste i broschyren och där stod att man fick göra avdrag även för kostnader som inte har lett till någon inkomst.

För att kunna redigera sina foto har Stina prenumererat på Creative Cloud hela året och det kostade 1 290 kr.

Stina räknar ihop sina kostnader till 2 790 kr.

Stina köpte en ny kamera för 13 000 kr inför familjefotograferingen. Eftersom en kamera har många års livslängd så räknas det som en större investering så ska Stina göra ett förslitningsavdrag. Det innebär att man räknar med att värdet minskas under åren. Eftersom Stina kommer använda kameran även för annat än hobbyn (foto på barnen, julfirandet, sin hund osv) så räknar Stina att 80% av kostnaden är hobbyverksamhetens. 13 000-20%=10 400 kr är alltså hobbyverksamhetens kostnad av kamerainköpet. Eftersom Stina ska göra ett förslitningsavdrag och räknar att kameran har en livslängd på 5 år får hon i år dra av 20% av 10 400 kr = 2 080 kr

Nu ser Stina att hon har gjort ett överskott på 15 130 kr (20 000-2 790-2 080). Jättekul!
Eftersom Stina gjorde ett överskott ska hon nu räkna ut vilket som blir överskottet efter avsättning till egenavgifter. Stina som inte vet vad egenavgifter är läser på om det och ser att hon ska göra en avsättning på 25% av överskottet.
Egenavgifterna kommer synas på Stinas slutskattsedel där själva avsättningen sker med exakt belopp då de 25% endast är ett schablonbelopp då det exakta beloppet inte kan räknas fram förrän deklarationen är färdig. 
Stina ska alltså räkna bort 3 782 kr från överskottet vilket gör att resultatet för Stinas hobbyverksamhet är 11 347 kr, detta för Stina in i sin deklaration vid punkt 2.3.

Stina kommer alltså få betala skatt på 11 347 kr.

Frågar ni mig så ska ni INTE bedriva hobbyverksamhet utan om ni ska sälja något så som Stina börjar göra så ska ni ansökan om att bli godkänd för F-skatt.
Dels är det betydligt enklare att få till samarbete om ni kan säga – jag har F-skatt – för då befriar ni den ni vill samarbeta med från att behöva ta ansvar för socialavgifter och skatteinbetalning. Det är ju nämligen så att om ett företag anlitar någon för att göra ett uppdrag t.ex. ett bloggsamarbete så är det en tjänst som ni säljer och då ska det betalas in sociala avgifter på den ersättningen och det ska göras skatteavdrag innan ersättningen betalas ut. (finns beloppsgränser om när man kan låta bli som företag att betala socialavgifter och göra skatteavdrag men det får ni fråga om när ni känner att ni behöver veta det)
Dels kommer ni också ha större möjlighet att göra investeringar, spara underskott till kommande år (många företag går inte med överskott de första åren) och massa andra ekonomiska fördelar. Var inte rädd för att starta företag! Jag hjälpte Emma när hon skulle skicka in blanketten för att starta företag (försökte övertala henne att skattehandläggare inte var hemska människor som var ute för att motarbeta henne, det gick så där eftersom hon inte fick världens bästa handläggare direkt tyvärr) och jag fick min vän Nina till att inse att bokföring är lysande för en som har kontrollbehov. Var inte rädda för att testa vara företagare om ni har den drömmen! Börja med enskild firma då det är lite enklare att förstå och helt klart den bästa företagsformen när man drar igång ett litet företag.

Ja det var allt från Dags att deklarerar, del 3.

12 kommentarer

    • Tack!
      Kul att höra att du gillade det. Allt, även skatter, blir lite lättare om man gör det med en glimt i ögat och ett leende. 🙂

  1. Ett riktigt bra inlägg! Skulle dock vilja tillägga att man även kan rulla ett underskott (i fem år) även om man bara har en hobbyverksamhet. Har man försäljning håller jag absolut med om att man bör starta företag men om man vet att man kanske bara vill testa så ser jag ingen nackdel att börja som hobby.

    • Ja jag tänkte på det med underskottet också men eftersom man inte behöver deklarera underskott av hobbyverksamhet så tog jag inte med det för det blir lite för djupt då. 🙂 Tanken är att mina inlägg ska vara på “DAD:en”-nivå. 😉

  2. Vilket bra inlägg! Jag har länge funderat på att starta eget men inte vågat ta steget än. Svårt när man sitter på en fast tjänst. Man behöver ju mat och tak över huvudet 😉 Men någon gång så 🙂

    • Tack!
      Kan du inte starta smått och bygga upp företaget medan du har tjänsten kvar? Det är ju inget krav på att det ska vara antingen eller. ?
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.