Älskade lilla tantblomma

Missa inte rabattkoden längst ner i inlägget

Min mor ler stort och skrattar gott åt mig när hon ser hur jag rår om min pelargoner. Jag som tyckte att pelargoner var en tantblomma som luktade illa när jag var liten och bodde hemma. Aldrig att jag skulle ha pelargoner som luktade så hemskt när man rörde de. Jag kallade de för pelargumper för jag tyckte det luktade skit. Nu är jag av en helt annan åsikt. Jag älskar pelargoner! Jag försöker rå om mina pelargoner så gott jag kan, jag har börjat läsa på om pelargoner för att lära mig mer om deras skötsel. Det var tack vare Lina på Blomsterverkstan här i Höör som jag fick upp mitt intresse för pelargoner. Jag minns fortfarande hur jag bad henne om hjälp med vad jag skulle ha i mina krukor på framsidan av huset vår andra sommar i huset, det blev massa pelargoner i rosa och cerise. Där och då föddes kärleken för de är vackra men framförallt så är de väldigt lättskötta vilket passar mig bra.

DSC_4279_red_co

Pelargonerna fördes till Sverige i slutet av 1600-talet och det var då en väldigt exklusiv blomma som alla inte hade råd att köpa. Blomman i sig kommer från Sydafrika och det är väl just därför den trivs så bra hos mig, den ska inte ha för mycket vatten. På 1700-talet började England, Tyskland och Frankrike korsa plantor till nya sorter och att sprida pelargonen mer till allmänheten men allmänheten saknade fina orangeri att odla pelargonerna i så det skulle dröja till 1800-talet innan pelargonen nådde sin glansperiod och börjades odla i fönsterbräde hos de mindre välbärgade. I och med att pelargonen flyttade ut från orangeriet och in i hemmen så blev det så att pelargonen sjönk i sin status då det blev en kvinnosyssla (hyfsad irritation på den infon!). Under första och andra världskrigen så var det straff på att odla blommor i växthus när det istället kunde odlas ätbart så då dog många sorters pelargoner ut. Idag finns det dock ca 25 000 olika sorters hybrider. 2 5 0 0 0!!! Tänk om man hade haft en av var där, då hade ju pelargonerna krävt ett orangeri igen. haha
De vanligaste facken man delar in i pelargoner i är Engelska pelargoner, doftpelargoner, hängpelargoner och tja vanliga pelargoner. Engelska pelargoner skiljer sig så att de är storblommiga och bladen är triangelformade och oftast sågtandade. Jag har själv en engelsk pelargon som jag är förtjust i. DSC_9129

Just nu blommar den förstås inte för jag var på väg att ha ihjäl den för jag vattnade den för mycket. 

DSC_1587

Doftpelargoner har ett helt annat utseende och de luktar tja mycket. Jag har fortfarande inte bestämt mig om jag tycker att de doftar gott eller ej. Däremot är jag löjligt förtjust i deras blad som kan se ut precis hur som helst. Vissa har spretiga blad som Dr Westerlund som ni ser här ovan och andra har småsmå blad. Även doftpelargoner blommar men de är svårare till att få att blommar och för att lyckas med det så ska man undvika beskärning efter oktober för det är därefter som blommorna bildas. 

DSCN0480Hur sköter man då om sina pelargoner? Ja det finns lika många knep som det finns pelargonsorter skulle jag tippa på men så som jag gör är att jag har de på fönsterbrädet året om. Det finns vissa pelargonsorter som måste ha vila men inte de vanligaste som vi köper i affären. Oftast är anledningen till att man ger pelargonerna vila att man inte har någon plats till de inomhus. Själv fyller jag ju huset mer och mer med pelargoner men jag lyckas alltid ha ihjäl någon så det finns plats för alla. Sen kan man även sätta ihop två eller fler plantor så får man en större planta. 
Tidigare i vår planterade jag 24 st pelargoner i mina blomsterlådor på altanen och sen kom frosten och regnet, flera nätter. Pelargonerna ser fruktansvärt tråkiga ut men där är liv i dem. Det jag gör nu för att få dem till att växa till sig och bli fina igen är att ta bort allt dött men också alla blommor. Är man riktigt hardcore så tar man även bort alla knoppar. Jag har bara tagit bort knopparna på de som varit i sämst skick. Detta gjorde jag nu i veckan och redan idag kan jag se att de tar sig lite, de som fick behålla knopparna där har knopparna slagit ut. Under hela sommaren går jag sedan och plockar bort hela blomstjälken när den börjar vissna. Så fort jag tar bort sådant som börjar vissna så lägger pelargonen kraften på nya blommor istället för att underhålla de som håller på att vissna. Desto mer du plockar desto finare och kraftigare pelargoner får du. Lilla mor berättade att hon hade hört en man (tror att han var chef på Plantagen i Växjö eller något sånt) som på våren tar bort alla knoppar som kommer till hans fru förtret men i augusti har paret de finaste pelargonerna i byn. Det har jag inte hjärta till att göra, jag vill att mina pelargoner ska blomma mycket och då får jag ta att de blir lite rangliga istället. 
Det jag har lärt mig är att pelargoner är en ökenblomma och gillar därför sol men inte så mycket regn. Vilket ju gör de till de perfekta blommorna för mig eftersom jag har en tendens att glömma vattna mina blommor.

Årets-pelargon

Varje år utser Mäster Grön årets pelargon. I år blev det Violino, en vackert lila pelargon som ni ser ovan.
Utmärkelsen Årets Pelargon gick i år till den fina sorten ‘Violino’. Sorten har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra. Förutom sitt utseende har sorten också andra mycket goda egenskaper; den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder!
Så är beskrivningen av Violino på blomsterfjämrandet.se. Jag håller dock inte alls med eftersom jag lyckades vattna ihjäl min. Så nu är jag utan årets pelargon men Lina ska försöka hjälpa mig få tag i en.
2013 blev det Velvet Red som nog är den mest tåliga och mest blommande pelargonen jag har. Den har man inte ihjäl med lite för mycket vatten kan jag berätta. 
Pelargonen ‘Velvet Red’ erövrade 2013 den hedersfyllda utmärkelsen Årets Pelargon. ‘Velvet Red’ är en helt ny pelargonsort som passar perfekt både till den Medelhavsinspirerade trädgården och som klassisk mormorsväxt.
Även om de flesta pelargonerna som jag har går i rosa nyanser så bara älskar jag denna djupa röda färg som Valvet Red har. Ljuvlig!

DSC_0969

En annan kär favorit som också finns i mitt hem är Apple Blossom. En väldigt vacker pelargon som ser ut som äppelblom precis som namnet berättar. Ju mer sol den får desto mer rosa blir blommorna. 

Nu har jag gett er den informationen jag kan dela med mig av (thank you Google for the information) och jag hoppas att jag har kunnat dela med mig lite av min kärlek för denna ljuva blomma.
När ni nu följer mitt råd att plocka bort alla blomstjälkar som börjar vissna så kom ihåg att ni ändå kan fortsätta njuta av blommorna. Sätt ihop en vacker pelargonbukett!
DSCN0484 DSCN0486

Eftersom Lina vet hur mycket jag älskar pelargoner så passar hon på att kasta in ett erbjudande till er. 
Just nu får ni 20% på alla pelargoner! Uppge bara Emschen i kassan. 
Erbjudandet gäller fram tom den 6 juni 2015. 
Ta chansen och handla vackra blommor till riktigt bra priser. Varför inte köpa några pelargoner att glädja mor med på söndag!

Detta inlägg är i stolt samarbete med Blomsterverkstan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.