Bildkavalkad

Nu blir det bildkavalkad från min friskvårdspromenad runt Vaxsjön

Vaxsjön är en liten, idyllisk sjö på 17 hektar. Den ligger mellan Frostavallen och Skånes Djurpark i Höörs kommun och ingår i Rönne ås huvudavrinningsområde. Sjön är omgiven av skog och hagmark. Det finns t ex abborre, gös och gädda att fiska i sjön.

Det finns gott om fiskeplatser med eller utan bryggor längs sjön samt en promenadslinga runt sjön så det är tillgänglighetsanpassat hela vägen runt sjön. Badplatser vid Vaxsjön ligger vackert och har mycket att erbjuda men även grillplatser, toaletter, soptunnor samt fiskebryggor. Hämtat från Vaxjöns FVOF

När jag var tonåring så badade vi jättemycket i Vaxsjön, Vaxsjön blommade inte som Ringsjön så man kunde alltid bada och det fanns ett hopptorn med tre olika nivåer. Då hade jag inte något problem med att bada i insjöar men det har jag nu, jag gillar verkligen inte att bada i insjöar. När man har badat i Vaxsjön så blir man väldigt “solbränd” man blir alltså dyngig men det bekom mig aldrig. Vaxsjön ligger på cykelavstånd från centrala Höör så det är många ungdomar som badar där. Båda mina syrror har gått i simskola i Vaxsjön men jag fick åka till Korsaröd och gå simskola i bassäng.

Det finns väldigt många olika bryggor i Vaxsjön och det är perfekt för alla fiskare. Jag som hatar att fiska har bara fiskat där en gång och då fick jag inget. Fast det kanske mer beror på det faktum att jag inte har tålamod till att meta.

På ena sidan av Vaxsjön ligger Frostavallen och på andra sidan ligger Skånes Djurpark. Både Frostavallen och Skånes Djurpark var i full drift när jag var lite. Skånedagarna hölls på Frostavallen varje år, där var julbord till jul så jag har gått Lucia där, det fanns en skidanläggning och jag tror att där även var dans. Sedan blev Frostavallen flyktingförläggning under 90-talet, hotelldelen av Frostavallen fanns kvar ett tag till men sen lades även det ner. Nu har faktiskt Frostavallen öppnats upp igen, man kan hyra stugor eller bara ta en fika i storstugan. Jag tycker det är härligt att Frostavallen är igång igen och jag hoppas att det kanske kan bli lika stort som det var när jag var liten.

Man kan vandra runt hela sjön, det är en runda på ca 3km och det var den jag gick. Sen finns det längre rundor som inte går bara runt Vaxsjön utan tar en vidare till andra spännande ställe som t.ex. gamla vulkaner. Dessutom så går Skåneleden förbi Vaxsjön. Ni kan läsa mer om det här.

Det är många som badar i Vaxsjön, man brukar kunna bada rätt så tidigt på säsongen och ganska långt efter säsongen för Vaxsjön är varm. När jag gick här i tisdags så var det 17 grader i vattnet. Jag passerade barn som badade, vuxna som badade med barnen, några som satt med benen i vattnet och en äldre man som nakenbadade. Nakenbad är fantastiskt skönt (jag har själv badat naken i Vaxsjön) och Vaxsjön har flera bra ställe att bada på där man kan vara lite i skymundan. Mannen som tog nakenbad när jag gick där var dock inte mycket för skymundan. Jag såg att någon stod med handduk kring sig precis där jag ville ta ett foto så jag gick inte dit utan höll mig en bit bort. Precis när jag ska trycka av så ser jag i ögonvrån hur något rör sig, jaha det var mannen som hade droppat handduken och traskade rakt ut i vattnet sprittsprångande naken och rakt in mot min bild. Nä jag tog inte något foto, vad tror ni egentligen om mig? Hahaha
Tänk att vara så bekväm med sig själv att man skiter högaktningsfullt i om någon ser en när man badar naken eller om man skulle råka hamna på ett foto medans man badar naken. Visst det kan ha rört sig om en exhibitionist men jag väljer att tro att det bara var en väldigt fri själ, en människa som är fri från alla samhällets norm-bojor och helt enkelt inte bryr sig om någon skulle titta.

Ja rundan runt Vaxsjön är helt fantastisk, jag tycker att du ska gå den!

12 kommentarer

  1. Ohh så många härliga bilder, så njutbart och så mycket känsla =D. Tack för du erbjuderdig att kika på Gina glömde skriva det igår =D

    • Ja det var det verkligen! Imorse hade vi precis över 0° men nu skiner solen och det är runt 20°. Det är ändå lite mysigt med hösten. Längtar efter tända ljus och varma drycker.

  2. oj, frostavallen, där har jag inte varit sedan vi gjorde utflykter dit med skolan. Skånes djurpark besökte vi vare år när barnen var yngre….men aldrig ens hört talas om vaxsjön….finns så mycket att upptäcka här i skåne.

    • De flesta i vår ålder boende i Skåne har väl minnen både från Frostavallen och Skånes Djurpark. När jag var liten fanns det en ingång från Frostavallen till djurparken. De pratade om att öppna upp den igen.
      Det finns verkligen mycket i Skåne att upptäcka!

  3. Vad fina bilder du har tagit ? Vi har några sjöar här också och jag älskar att gå runt dem. Det är så fint och något rogivande med att gå vid sjöar tycker jag och bara kolla ut ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.