Emschen har åsikter om vårt språk

Emschen har åsikter om vårt språk

Är det något jag har svårt för så är det när man är elak, när man är beräknat elak och listar ut vilken kommentar som sårar mest. Det är väldigt ofta som jag ser kommentarer på Facebook, i grupper och andra inlägg, där man hackar på hur någon skriver när man inte kan diskutera vad personen skriver. 

Lär dig språket! Kan det vara någon som skriver för att någon annan har råkat stava fel eller fått en konstig meningsbyggnad. Det är såklart inte sällan som det är riktat mot någon med ett namn som berättar om en annan släkthistoria än svenskt dvs det är sällan en med son-namn som får höra att hen ska lära sig språket. Tänk dig själv om du skulle bli synad i sömmarna varje gång du uttalade dig på engelska, hade du blivit mer pepp på att använda engelskan då? Tänk då om du hade behövt flytta till Kina, leva i ett land där inte ens bokstäverna är desamma. Hade du då lärt dig språket, perfekt inte minsta lilla fel, så du hade kunnat fylla i blanketter och delta i diskussioner på mindre än 1 år? Det hade inte jag! Jag hade garanterat gjort fel såsom att ibland råka skriva tillbacka istället för tillbaka. Jag hade blivit ledsen om någon påpekade det i en diskussion istället för att möta det jag sa. Vi måste ha förståelse för varandra och ha insikten att språk är svårt. 

Sen kan man lite snabbt notera att många av de som klagar på andras språk ofta själv gör fel i svenska språket. De och dem är oftast skrivit som dom i deras kommentarer och särskrivningar är ofta förekommande. Så ett ordspråk är passande nu – kasta inte glas i stenhus! Fokusera på ditt eget språkbruk och inte på andras eller ja du kan fokusera bäst du vill men tänk dig för innan du kommenterar. 

Och nej, jag är inte felfri men det har jag aldrig heller påstått. Dessutom har jag inte för vana att säga till någon att de ska lära sig språket. Jag står istället helt imponerad och ser hur kunderna på jobb fyller i blanketter på svenska efter bara ett år i Sverige. Jag hade behövt bra mkt längre tid för att lära mig skriva på ett annat skriftspråk som tex ryska, kinesiska eller arabiska. 

Så ja idag har Emschen åsikter om språk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.