Kycklinggryta a la Komvux

Kycklinggryta a la Komvux eller Annas kyckling, ja jag kallar rätten lite olika men god är den iaf. Barnen åt med stor aptit trots att den innehåller både lök och bacon.Kycklinggryta a la Komvux

För 4 portioner behöver du
3 schalottenlökar
1 pkt bacon
6 st kycklingbröstfiléer
4-5 dl grädde
1 dl ketchup
sweet chili sås (ta i efter önskad styrka)
salt
peppar
oregano

Om du ska bjuda ett gäng tonåringar på maten så rekommenderar jag att du gör ungefär dubbelsats, iaf om de äter som min svåger och svägerska gjorde när de var sisådär 15-16 år. haha

Kycklinggryta a la Komvux

Klipp baconen i ca 2-3 cm breda bitar.
Kycklinggryta a la Komvux Kycklinggryta a la Komvux

Hacka löken. Här vill jag slå ett slag för Tupperwares fantastiska hackare (ja den heter väl kanske inte hackare men det borde den), den hackar så fint eller grovt som jag vill utifrån hur mycket jag skruvar fram och tillbaka på locket. Lysande idé! Nu har visst Tupperware ändrat designen och nu drar man i ett snöre istället vilket inte alls funkar lika bra för mina knäppa händer och handleder. Jag tackar min käre mor som sponsrat mig med denna hackare (läs hon ville ha den nya modellen så jag fick den gamla haha).
Kycklinggryta a la Komvux

Stek kycklingen, ta upp den och lägg den på ett fat medan du steker först baconet och sen löken. När allt är stekt så ska det tillbaka i stekpannan.
Under tiden som kyckling, bacon och löken gottar sig i värmen så blanda ihop såsen. I med grädden i skålen, häll i ketchup (ta inte hela dl på en gång för mängden kan behöva justeras), i med önskad mängd av sweet chili sås, rör om rejält så det verkligen blandar sig och smaka sedan av med salt och peppar. Tänk på att baconet är salt så oftast behövs inte särskilt mycket salt i såsen.

Kycklinggryta a la Komvux

Jag brukar servera hemmagjorda klyftpotatis till. Att göra hemmagjorda klyftpotatis har varit busenkelt enda sedan jag såg Rachel Ray’s underbara program för ca 1000 år sedan.
Det är bara att dela potatisar i klyftor, smaksätta med olivolja, salt, peppar och jag brukar lägga till önskade färska kryddor.
Kycklinggryta a la Komvux

Jag har en fantastisk olivolja som är smaksatt med tryffel, så galet god. Denna är en gåva från mor och far, förmodligen från när de var i Italien förra gången (nu senast fick jag en u n d e r b a r balsamvinäger).
Jag brukar alltid ha i fransk dragon, jag älskar färsk fransk dragon, och eftersom Vincent nu har fastnat för gräslök så öser jag i lite gräslök också.
När man har öst över olivolja och kryddorna över potatisen så ner med nävarna och rör runt så att alla potatisar får ta del av smakerna.
Potatisen ska vara i ugnen på ca 200 grader i 30-45 minuter, beror på vad för potatisar du använder. Ta ut och rör runt efter ca 15 minuter.
Kycklinggryta a la Komvux

När kycklingen och såsen har puttrat ihop sig ordentligt på spisen så sänk värmen rejält, svag värme så att det håller sig varmt men inte mycket mer. Nu ska oreganon smulas över, hiva inte i allt på en gång utan ta det pö om pö och smaka av innan du öser i mer oregano.
Kycklinggryta a la Komvux Kycklinggryta a la Komvux Kycklinggryta a la Komvux

Duka med finaste tallrikarna, ta fram ett gott vin, tänd ljus och plocka in lite blommor från trädgården. Fint porslin och gott vin är gjort för att användas och drickas! Vad är det för mening med att ha vackert porslin om man aldrig använder det? Gör en tråkig och regnig tisdag lite bättre genom att duka fint och dricka gott även om du bara serverar snabbmakaroner och korv. Livet är för kort för att vänta med det goda och det fina till en annan dag.
Kycklinggryta a la Komvux

Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.