Dagen D närmar sig

Nu är tiden här, tiden då vi laddar upp för Dagen D.

Dags att deklarerar, del 4

Jag pratar så klart om Deklarationsdagen! Den 4:e maj är sista dagen att lämna in din deklaration om du inte har beviljats anstånd. Men helt ärligt varför behöver du anstånd? Nu för tiden så kommer deklarationen i mars för alla de som har en digital brevlåda. Det innebär att om du har digital brevlåda har du alltså 1,5 månad på dig att ta tag i din deklaration och fixa vad än det nu är du behöver fixa.

Dags att deklarerar, del 4

Koka dig en kopp kaffe (eller vad du nu gillar att dricka) och sätt dig ner i god tid. Mitt första och största tips är att börja med att söka informationen kring det du ska redovisa. På Skatteverkets hemsida hittar du den mesta informationen du kan tänkas behöva för att klara av att lämna din deklaration. Och skulle du ändå ha frågor kvar så finns jag och mina kollegor till din hjälp runt om på Servicekontoren i Sverige. Har du mer djupgående frågor eller inte vill ge dig ut så kan du alltid ringa till Skatteupplysningen som har svaren.
Skatteupplysningen når du på 0771-567567.

Dags att deklarera, del 3

I april för fyra år sedan gjorde jag en serie med deklarationsinformation, bra information enligt mig men och detta är riktigt viktigt – lita aldrig på äldre information! Skatteregler förändras, nya belopp kommer och rättsfall har blivit praxis. Du ska därför alltid söka informationen från källan, i detta fallet Skatteverket. Fråga inte en kompis, fråga helst inte ens en förälder utan fråga Skatteverket. Det är där kompetensen finns, det är de som är uppdaterade och har rätt information.

17 mars är första datumet att komma ihåg

Imorgon den 17 mars öppnar e-tjänsten dvs alla ni som har bank-ID och förväntas lämna en deklaration kan då logga in och titta på er deklaration. Detta gäller oavsett om ni har en digital brevlåda eller ej. Nu kan det ju vara så att “alla” vill kolla sin deklaration imorgon så då kan det vara lite trögt att komma in. Jag kan dock berätta att jag redan har deklarerat och det har inget att göra med mitt jobb. Det är så att Skatteverket brukar alltid smygstarta e-tjänsten dagen innan för att de ska kunna se så att allt funkar som det ska. Så om du är nyfiken, prova logga in nu. Ibland fungerar det dagen innan och ibland fungerar det inte.

dags att deklarera

Glöm inte att anmäla ditt bankkonto till Skatteverket. Om du ska få skatteåterbäring så kommer den att hamna på ditt Skattekonto. Om du vill ha in pengarna på ditt bankkonto så kommer de inte in där med automatik om du inte har anmält ditt bankkonto. Är det samma konto som sist behöver du så klart inte anmäla det igen.

Är du redo för Dagen D? Jag har kavlat upp ärmarna och är redo för alla frågor som kommer fråga på jobbet!

8 kommentarer

  1. Så bra information du ger! Jag gör som du beskriver förutom att jag inte kan påstå att jag rivstartar med att komma igång? Jag vet inte varför, men det går sååå himla trögt att komma igång med deklarationen. I det här fallet begriper jag mig inte på mig själv, för jag har i vanliga fall nästan aldrig kontakt med känslan uttråkning??

    • Tack!
      Alla behöver ju inte göra det första dagen men nu är det ju så enkelt att göra det i god tid innan sista dagen. Sista dagen är det såååå många som kommer in till mitt jobb och ringer till Skatteverket och det går över mitt förstånd. En gång (när jag jobbade på Skatteupplysningen) hade jag en kund som ringde fem i tolv på natten för att gå igenom hur hen skulle redovisa alla sina aktieförsäljningar. Hen hade massa olika aktier som hade sålts och har alltså inte förberett sig alls förrän fem minuter innan midnatt på den allra sista dagen. Det beteendet kommer jag aldrig förstå.

    • Idag är ju inte dagen D (4/5 är sista dagen att lämna in deklarationen) men nu är det helt klart dags att ta tag i det och börja så man är klar med den innan den 4 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.