En samhällskris

I mellanskåne, där jag bor, är vi faktiskt i en samhällskris just nu. Jag vet inte om ni såg det på TV igår men brandstationen i Hörby brann ner igår. Vid 3-tiden igår natt kom larmet och Kärleken rusade. Jag hade så klart inte en aning om vad det var för larm men när jag steg upp vid 6-tiden så hade han inte kommit hem. Jag blev lite orolig för så lång tid brukar det inte ta. Jag kollade Trafikverkets hemsida för att se om det var en stor bilolycka, nope inget rapporterat. Jag kollade Skånetrafikens hemsida men nope de hade inte något att rapportera. Sen satte jag på tvn, en samhällskris var det.

Foto från Aftonbladet

Det var en chock. Brandstationen i grannkommunen stod i lågor. Brandstationen där Kärleken har haft utbildningar, övningar och hans kollegors hemstation. Det var lite konstigt att inse att jag satt och tittade på en insats där min man, min Kärlek var mitt i. Ja vi såg honom också, jag och barnen kan ju hans nummer och kunde se honom i vissa inslag.

Foto från Aftonbladet

Sen var det ju den stora saken också att en brandstation har brunnit ner. En viktig samhällsinstans har försvunnit. Vad händer nu? Vad händer om det blir brand på ett annat ställe? Jag vet att andra brandstationer täcker upp men det är ändå en hel kommuns brandstation som är borta. Ska man jämföra det med något mer “hemmavid” för att förstå det så kan man väl säga att det är som om en i familjen skulle bli av med sin månadsinkomst. Man vet att det går att överleva och det finns stöd att få men det är ändå väldigt osäkert hur det ska gå. Ja jag kanske tänker på det mer än andra gör eftersom Kärleken är brandman men samtidigt så har jag alltid varit mycket intresserad över hur samhället fungerar. Jag är uppväxt med att inte få ta något för givet utan att uppskatta vikten av samhällets olika funktioner. Det blir väl så när man växer upp med en sjuksköterska och en bonde som även är kommunalpolitiker.

Jag hoppas verkligen att Hörbys politiker kommer se till så att en ny brandstation byggs upp omgående. Jag läste i tidningen att Hörby kommun började leta efter tillfälliga lokaler omgående för att Hörby inte ska stå utan en fungerande brandkår och det är ju jättebra men jag hoppas att brandkåren inte ska behöva hålla till i tillfälliga lokaler allt för länge utan får nytt som de kan bo in sig i.

Foto från Skånskan

Så många brandmän som var där igår och förmodligen har de väl varit där under natten för eftersläckning också. Så många människor som faktiskt sätter sig i fara för att skydda oss. Ja jag vet att de inte sätter sig medvetet för fara och att de har riktlinjer att jobba efter så att de inte sätter sig i fara men det är ju inte ett ofarligt jobb.

Jag är tacksam för att jag lever i ett samhälle där vi har blåljuspersonal som finns där för oss, som tar hand om oss. Och vad ni än må tycka om t.ex. Polisens insatser i samhället så kom ihåg att de är styrda av lagar och får inte göra vad som helst. Ingen av blåljuspersonalen har några fantastiska löner utan de gör jobbet trots att de inte har högra lön än t.ex. en lärare. Missförstå mig rätt, en lärare är också ett otroligt viktigt yrke och jag vill inte ställa viktiga samhällsinstanser mot varandra men blåljuspersonal riskerar sina liv utan att tveka.

Jag tycker att vi alla ska försöka tänka lite längre än våra näsor räcker och faktiskt tänka till så vi inte sätter andra människor liv i fara bara för att vi har bråttom till jobbet eller är irriterad och slår någon på käften på en krog eller nåt. Förstår ni vad jag menar? Tänk till innan du gör något, alla dina handlingar får konsekvenser!

Jag är iaf glad att jag köpte kanelbullar och körde ner till brandstationen i Höör med. Det är inte mycket men kanske gjorde det någon brandman glad.

14 kommentarer

 1. Är ju inte bra alls att brandstation brunnit ner och det ska ju inte alls få ske kan man tycka. Vilka insatser de fick göra för det är ju stora byggnader brukar de ju vara.

  • Det är så korkat att det fanns inte ens ett automatiskt brandlarm och tydligen så är det rätt så vanligt att det inte finns på brandstationer. Superkonstigt, tycker jag.
   Ja det var stora byggnader och mycket som brann upp.

 2. Såg inslaget i TV…och kunde inte låta bli att fundera på vad det var som gjorde att det började brinna och att det kunde ta sådan fart. Håller med om att vi behöver värna ALL blåljuspersonal OCH respektera dem när de gör sitt jobb ör det känner jag att många inte gör, de utsätts för både det ena och det andra.

  • Vet faktiskt inte om de har kommit fram till vad det var som gjorde att det började brinna ännu. Kärleken är ju inte inblandad i det arbetet.
   Har så svårt att förstå varför man inte låter blåljuspersonal få jobba ifred, de gör ju det för samhällets skull.

 3. Jag förstår hur du tänker för jag tänker lite som du. Jag tycker inte att ett hus ska behöva brinnas ner. De behövs. Det är ett viktigt jobb och de gör en viktig insats. Tycker det är hemskt 🙂

 4. Så tragiskt när viktiga grundpelare i samhället förstörs men jag tror att kommunen kommer skapa en ny station snarast men så tråkigt. Fint av dig att åka med bullar

  • Tydligen kom de på en tillfällig lösning ganska snabbt. Mig veterligen så är Hörbys brandkår igång och åker på larm.
   Tack, Kärleken hade dock bullarna med sig hem igen. De hade väl inte tid att äta. 🙁

 5. Jag har alltid tyckt att bränder är så himla otäckt! De är modiga brandmännen. Hoppas att de fixar ny brandstation snart, det är såklart väldigt viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.