Gammelmormor Gerdas gröt

DSC_8134 DSC_8138

Varje jul lagar jag risgrynsgröt enligt receptet som min gammelmormor Gerda gjorde, jag gillar att jag använder ett recept som funnits i familjen sen 1800-talet. Det känns lite högtidligt när jag står där och rör och rör i grytan. I år kändes det lite extra bra för att jag har en fin grön gjutjärnsgryta, som gjord för gamla släktrecept.

Eftersom jag har en starkt tro på att dela med sig av gott för då blir det fler som gör gott och snart är hela världen fylld av gott så ska ni givetvis få receptet på Gammelmormor Gerdas gröt

4 dl grötris
1 msk smör
5 dl vatten
1,5 liter mjölk (ljummen)
3-4 kanelstänger
1 krm salt
1 dl socker

Smält smöret, tillsätt de avsköljda risgrynen och rör runt tills alla grynen har fått smör på sig, tillsätt vattnet. När det mesta av vattnet har kokat in, börja tillsätta mjölken 1-2 dl åt gången och häll inte i mer förrän mjölken har kokat in. Nu är det bara till att röra, röra, röra, röra och låta gröten puttra på på svag värme. När hälften av mjölken är inkokt så tillsätt kanelen, saltet och sockret. Fortsätt med mjölken och rör, rör, rör, rör. När all mjölk är i så låt gröten puttra lite till tills den där så där riktigt kräm och doftar jul och barndom. 

Servera gröten varm med kanel och mjölk till eller servera den kall med varm saftsås till eller gör som min morfar gjorde (nåja det var mormor som gjorde gröten men morfar njöt av den) och tillsätt mer mjölk och ät den som välling. 
DSC_8172-1 DSC_8163-1

Barnen jublar när de känner doften av gröten och de äter som om de inte har sett mat på flera dagar. Det gör mig glad att gammelmormor Gerdas gröt fortsätter glädja släkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.