Hat

Hat är ett gift som äter en inifrån och som smular sönder allt som man rör vid. Hat gör hela världen grå, mörk och hård. Hat är inte bara att man tar till fysiskt våld utan också att man sprider missnöje.

Emschen har åsikter

Att sitta bakom en skärm och skriva elakheter är kul för vissa människor, nättroll brukar de kallas. Ta inte illa vid dig det är bara ett nättroll, kan man läsa många gånger hos dem stackare som råkat illa ut på sociala medier men är det tillräckligt för att man inte ska ta till sig – att det bara är ett nättroll? Nä det tycker inte jag! Jag tycker det är dags att stå upp och sätta ner foten. Vi accepterar inte sådant här beteende! Mobbning och kränkning är alltid fel och det är aldrig offret som ska anpassa sig utan det är den som utför handlingen som måste ta konsekvenserna av sitt beteende! Vi måste våga anmäla när vi ser något som är fel. Om det är en kommentar på någons instagram eller om det är mobbning på stan. Vi måste anmäla det!

Bilden tillhör Stina Wollter!

Sedan några år tillbaka så följer jag Stina Wollter på Instagram och hon delar så många klokheter att jag blir helt förstummad. Just denna bilden som hon la upp på sin Insta idag är nog min favorit för den är så sann!

Acceptans

Vi måste jobba med acceptans i samhället, vi är alla olika och det kommer vi för alltid vara. Om du vill vara smal och vältränad, var det! Om du inte vill vara vältränad och smal så skit i att vara det! Om du vill ha blont hår så blondera dig! Om du vill ha silikonbröst så gör en bröstförstoring då. Vi kan och får göra precis vad vi vill med våra egna kroppar! Men det är just där det stoppar – våra egna kroppar. Om jag tycker att det är snyggt med tatueringar så är det helt okej men det betyder ju inte att jag kan gå runt och säga att alla utan tatueringar är fula. Detsamma gäller vikten!

Om man går igenom helt sitt liv med att kritisera andra för hur de lever sitt liv så kommer man bli en väldigt bitter människa och förmodligen blir man också helt själv man har ingen att anförtro sig åt. Den vägen vill man väl ändå inte utstaka för sig själv?

Det finns så många som gnäller och klagar i samhället
Grannen har större tomt eller finare bil,
någon från Eritrea fick sjukpenning men inte min moster och hon är banne mig svensk och har jobbat hela sitt liv.
kollegan får alltid högre löneförhöjning än mig

Men var ligger egenansvaret? Om grannen har större tomt eller finare bil är det egentligen ett problem? Om man vill ha större tomt eller en finare bil så finns det ju en lösning men lösningen är inte att klaga eller gnälla. Ta ditt egenansvar och köp dig en större tomt och en finare bil!

Om man tycker att Försäkringskassan gör helt fel i sina ärende så hjälper det inte heller att klaga. Man få ta sitt egenansvar och börja med att sätta sig in i lagarna som Försäkringskassan jobbar med. Ska det bli någon förändring så måste man engagera sig för att förändringen ska ske. Det är inte TikTok så det hjälper inte att knäppa med fingarna!

Nästa gång kollegan får högre löneförhöjning så börja med att gratulera kollegan och sen kan du börja fundera på varför kollegan får högre löneförhöjning än dig. Är det så att kollegan kanske är mer drivande än dig? Kanske så att kollegan har tagit något extra ansvarsområde? Kan det kanske vara så att kollegan har mycket längre lön än dig så att arbetsgivaren försöker få kollegans lön att komma upp i samma nivå? Rannsaka dig själv istället för att bli sur.

Hat

Det här är hat, inte avundsjuka eller missunnsamhet utan hat. Hat kommer i så många former, ibland kommer det i form av en fnysning, ibland kommer det i form av ett slag och ibland kommer det i form av ord. Vi kan inte fortsätta låta hatet styra oss. Försök sprida ljus för med ljus kommer kärleken och med kärleken kommer acceptansen. Så vad menar jag att ni ska göra då, gå runt med en ficklampa i handen? Nej så klart inte. Jag menar att ni ska titta inåt riktigt skåda er själva. Var ärlig mot dig själv. Hatar du verkligen dina lår eller är det för att samhället säger att man ska ha smala lår? Om det nu är så att du faktiskt hatar dina lår så får du fundera ut vad det är som du hatar med dina lår. Är det något som kan ändras? Ja men så gör det då! Om det inte är något som går att förändra är det då värt din energi (att hata tar mycket energi)? Du behöver inte älska din kropp men du måste acceptera den för det är den enda kroppen du har och misshandlar du din kropp så gräver du bokstavligen din egna grav. När acceptansen väl kommer så försvinner hatet. När hatet är borta så känner man frid i själ och hjärta.

Att känna frid i själ och hjärta är en sådan lättnad. Tyvärr så kan man inte luta sig tillbaka och tänka så ja då var jag klar med hatet för hatet har en obehaglig förmåga att kunna krypa tillbaka till en när man som minst anar det. Men när man väl lärt sig att släppa in ljuset så går det lätt att öppna till ljuset igen så det kan fördriva hatet och mörkret.

6 kommentarer

 1. Vilken jättebra text, den gillade jag verkligen. Jag har tack och lov inte blivit utsatt för något direkt hat på nätet och försöker alltid bara ge positiva kommentarer. Ska dock erkänna att det finns speciellt en vän vars uttalanden alltid provocerar mig (och många fler än mig) och jag ville alltid ge svar på tal, speciellt i en grupp vi båda tillhörde på FB. Jag valde att gå ur gruppen för att inte riskera att skapa dålig stämning i gruppen (det var det många andra som gjorde)
  Jag håller med dig om att man inte kommer så långt med att klaga eller vara avundsjuk/hata någon annan. Vi har egenansvar för vad vi gör

  • Tack!
   Jag har inte heller drabbats av hat på nätet, tack och lov. Däremot har jag sett hatet i kommentarsfält hos andra.
   Att inte försätta sig i situationer där man vet att man blir provocerad är att ta ansvar för sina handlingar! Bra gjort!

 2. Jag har aldrig förstått mig på människor som orkar lägga energi på att skriva negativa kommentarer hos andra – ofta människor som de inte ens känner. De måste ha otroligt mycket tid över & ett mycket innehållsfattigt liv. Försöker alltid tänka att har man inget snällt att säga behöver man inte säga något alls.

  • Eller hur! Hur orkar de irritera sig så mycket på människor som de inte ens känner? Det får mig alltid att fundera på hur de är mot människor som de inte känner, kanske är de raka motsatsen och är tystlåtna utan att lyfta sina åsikter och sen kokar det över?
   Farmor sa alltid, det är lättare att fånga flugor med socker än med ättika. Det tycker jag är ett bra ordspråk och jag försöker leva efter det.

 3. Jag har inte blivit utsatt på nätet och det är jag tacksam för men vet ju att de finns. Tycker det var en jättebra text och sant. Men negativa människor finns tyvärr och de försöker jag ta avstånd från för de tar min energi. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.