Tomtebloss eller nyårsbloss

Varför heter det tomtebloss och inte nyårsbloss? Vi använder dom inte till jul utan till nyår.

Farmor hade alltid tomtebloss hemma och hon älskade dom. Vi fick lov att tända dom men bara över vasken.

Visst är dom fina! Som små fyrverkeri på en pinne. Ljuvliga!

Har ni fyrverkeri på nyårsafton eller väljer ni bort fyrverkeri? Jag älskar fyrverkeri, det är så himla vackert. Men det är ren och skär idioti med fyrverkeri. Man sätter ju bokstavligen fyr på pengar och dessutom så skrämmer det både vilda och tama djur. Våra hundar bryr sig inte det minsta om fyrverkerierna men alla djur har inte det lätt. Jag läste på Facebook om en hund som hade blivit så rädd att den föll ihop och dog. Visst jag har inte kollat källan på det inlägget men jag vet ju hur rädda hundar kan vara för smällar. En av syrrans hundar var jätteskotträdd och varje gång det var övning på skjutfältet en bit bort från dem så gömde sig Ludde (hunden) i duschen, det var likadant om det åskade. Vilda djur blir skrämda bort från sin trygga plats och vågar kanske inte återvända dit. Sen tänker jag även på alla de som har rymt från krig, framförallt barn som hört och sett mer smällar och bomber än någon människa borde höra eller se. Hur är nyårsafton för dem?

Men visst är det vackert! Och jag älskar ljudet av de fyrverkeri som knastrar. Men jag köper inga och jag tänder inga. Kärleken köpte till nyår, det har han inte gjort på många år men så blev det detta nyåret.

Jag eldade upp tre paket med tomtebloss istället tillsammans med barnen. Det var mysigt!

12 kommentarer

  1. Hos oss blir det inga fyrverkerier. Vi går inte ens ut och tittar då vi har en hund som är extremt rädd. Det är madrasser för fönsterna i källaren och hög musik som gäller. Men tomtebloss är fint tycker jag 🙂

  2. Vi sköt varken raketer eller hållde på med tomte blogg barnen är för små gör de än tycker jag & jag har aldrig vart någon höjdare för de alls.

  3. Jag tycker personligen att det räcker gott och väl med tomtebloss på nyårsafton. Visst fyrverkeri är vackert men skrämmer så många oskyldiga djur i flera veckor. Min förra tik var livrädd efter att några ungdomar kastade ut en precis bakom hennes rumpa när hon satt och sket. Som tur är smittade hon inte av sig sin rädsla till våran hane

  4. Jag tycker också att fyrverkerier är fina att titta på och så fina färger. Dock tycker jag synd om alla djur som är rädda. Det jag stör mig på är ju att många skjuter både före och efter nyår…. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.