Trädgårdssöndag

Igår blev det en heldag i trädgården. Jag började direkt på morgonen, med kaffekoppen i handen givetvis. Det började med att jag behövde lite nervisset till fotoutmaningens bild. Det var ju tyvärr inte svårt att hitta något nervisset. Vad hände med syrénbusken liksom? Massa stora vackra klasar av knoppar men inte slog de ut inte. Så himla tråkigt. Blommorna som jag planterade i blomsterlådorna i början av maj mådde inte heller så bra. Det har sett så tråkigt ut, jag som vill ha prunkande trädgård.

Kärleken, som hade beredskap hela helgen, for iväg på ett larm så jag fortsatte gå runt i min lilla trädgård. Ni som följer mig på Instagram såg kanske att jag gick och klurade på mina stockrosor. De är väldigt vackra när de står i blom men tyvärr har de alla fått stockrosrost. Så vips så bestämde jag mig för att nä nu fick de bara åka. Jag vet att stockrosrost är väldigt vanligt, att det är ett svampangrepp och att det kan komma om plantorna står för tätt. Jag trodde att alla mina stockrosor var drabbade men jag lyckades rädda sex stycken plantor så förhoppningsvis blir det blommande stockrosor i trädgården i år också.

De stora vackra lila alliumlökarna är överblommade men nu tar en annan lila blomma över nämligen lavendeln. Jag har lavendel lite överallt i trädgården känns det som. Jag har en vit lavendel på framsidan som växer så det knakar. Jag har fem plantor på baksidan, i rabatterna. Jag älskar lavendel. Jag funderar på om jag inte behöver någon till. haha
Äppleträdets blommor är också överblommade men det är ju så det ska vara så nu får vi hoppas på att det kanske kan bli ett äpple i år iaf.

Aklejan växer och sprider sig så fint, är så glad för att jag köpte en planta. En av fyra pioner står och vajar med stolta knoppar, de andra är flyttade i år så jag är bara glad att de lever.
Älskade schersminen står i stora knoppar som slår ut när som helst. Om man kör näsan i busken så kan man känna doften. Doften av schersmin är Nåthult, mormors hemmagjorde jordgubbssaft och bullar. Ljuvligt!

Rosorna i trädgården tar sig bra. På framsidan är det fullt med knoppar i mina engelskarosor, kaprifolen står också i knopp. På baksidan har jag midsommarrosen, jag vet inte vad det är för ros men den brukar blomma till midsommar så därför kallas den för midsommarrosen. Doften av rosor är så underbar, jag förstår varför fina damer förr ville ha rosvatten att spruta på sig likt parfym. Tänk när humlor och bin surrar kring blommorna och man känner den mjuka doften. Då ska jag gå med en kopp kaffe i handen och dra handen över blommorna och tacka för deras skönhet.

Vinbärsbusken som överlevde i en spann under vintern verkar trivas bra. Jag tror att det var en svart buske jag köpte men det återstår att se. Jag hoppas att det är svarta för då ska jag så småningom kunna göra svartvinbärsgelé och svartvinbärssaft och det är ju så galet gott!

En av mina tre dahlior har iaf kommit upp, så vackra blommor. Jag gråter inte över att de andra inte kom upp, nu har jag ju en ursäkt att köpa nya dahlior. Tittade på Karl-Fredrik på Eklaholm och det var ju en dahliafrossa av rang. Den där ljuvliga kaktusdahlian som hette Café au Lait var ju helt underbar! En sån måste nog bo hemma hos mig, tror ni inte det?

Jag älskar trädgårdssöndag! Jag blir trött som attans av att vara ute och hålla på hela dagen, kroppen värker och friskluften gör sitt till. Men oj så gott jag mår i själen!

Vilken trädgårdsblomma är ett måste hos dig?

6 kommentarer

  1. Det fnulas och har sig vad jag ska fota, men får nog till en fin bild på dottern eller så på avslutningen på torsdag =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.