Vad äter en miljövänlig vegan?

Vad äter en miljövänlig vegan? Ja sådana frågor kan poppa upp i huvudet på mig. Jag menar absolut inget nedlåtande med frågan utan det är en ärlig ställd fråga. Vad äter en miljövänlig vegan? Vad äter en miljövänlig vegan?

När jag lagade mat till ett gäng veganer för sisådär 10 år sedan fick jag instruktionen att en vegan äter inget som kommer från djurriket för människans räkning. Eftersom jag inte har någon vän som är vegan så har jag inte haft några direkta diskussioner eller kommit i kontakt med veganmat de sista 10 åren. Jag har flera vänner som är vegetarianer så det har jag bra mycket bättre koll på.
Funderingen dök upp efter att Sofia lovade blogga om mer vegetarisk mat och hur man gör vegetarisk mat godare och enklare än vad många icke-vegetarianer tror.
Jag började tänka på smör. Smör att baka med, smör att steka i, smör, smör, smör. Efter tusentals diskussioner om margarin och dess varande så har jag funderat på vad vegetarianer använder, smör blev mitt svar snabbt. Ja lakto-vegeterianer kan ju använda smör men veganer då? Om det nu är så att en vegan inte äter något som är från djuren skapat för människans räkning så går ju smör bort direkt. Så hur gör man om man vill baka då? Om man är miljövänlig vegan (för mig så går miljövänlighet och vegan hand i hand men det kan vara min fördom och okunskap som talar) vad använder man då för att baka? Margarin sägs ju innehålla palmolja och det är ju inget bra alls, inte ens den kontrollerade och miljövänligt odlade palmolja är riktigt bra tydligen. Så vad bakar man då med? Hur gör man kanelbullar om man är vegan? En högst viktig fråga för mig, man måste ju kunna njuta av bakverk även om man är vegan!
Vad äter en miljövänlig vegan?

Hur gör man en riktigt god Hollandaisesås utan smör? Hur bakar man utan smör? Mjölken förstår jag för den kan man byta ut mot vatten eller sojamjölk/havredryck/rismjölk/mandelmjölk.
För om man nu är miljövänlig så vill man inte använda sig av palmolja och om man är vegan så vill man använda margarin före smör. Ja jag fastnar verkligen i den här funderingen.
Vad äter en miljövänlig vegan?

Eftersom okunskap är det farligaste vapnet vi människor bär så har jag beslutat mig för att lära mig mer om livet som vegan. Är lite sugen på att hitta en vegan som vill bli intervjuad av mig eller kanske gästblogga hos mig för att dela med sig och hjälpa mig bli kvitt min okunskap. Vet du någon får du gärna hojta till eller dela inlägget för att hjälpa mig hitta någon som vill vara med på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.