Värsta hemmafrun

Igår kände jag mig som värsta hemmafrun. Nä jag bakade inte kanelbullar, jag köpte men vi åt inte ens dom. Däremot så gjorde jag dansk fleskestej med kokt potatis, skysås, gelé och pressgurka och till efterrätt blev det äppelpaj med råröd vaniljsås.

Självklart började jag med att göra fel, man ska börja med att ha svålen neråt i 30 min. Vilket jag så klart glömde bort så jag hade den uppåt men jag gjorde helt sonika så att jag började om fast denna gången bara 10 minuter. Det gick bra det också för det blev galet gott när det väl var färdigt.

Eftersom jag aldrig har gjort dansk fleskestej förr så valde jag att följa ett recept och jag valde att följa Tinas recept.

Dansk fleskestej

  • ca 1 ½ kg fläskstek på ben med svål
  • 2–3 msk salt
  • 3–4 dl vatten
  • 2 skalade morötter, i grova bitar
  • 2 äpplen, i grova bitar
  • 1 gul lök, i grova bitar
  • 1 citron, tvättad och skuren i grova bitar

Sås:

  • 6 dl steksky från steken
  • 2 msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk vinbärsgelé
  • salt och vitpeppar ur kvarn
  • ev 3–4 msk vispgrädde

Så här gör du

Värm ugnen till 130 grader.

Skåra eller »rista« svålen en bit ner i fettkappan. Gnid in köttet och svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.

Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform. Häll på vatten så det täcker botten. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen är mjuk. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.

Ställ in steken i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader. Lägg morot, äpple, lök och citron i formen. Stick in en termometer i köttet och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt; det behövs till den goda stekskyn. När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.

Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Ställ in formen och låt svålen »puffa upp« och bli knaprig, det tar några minuter. Vrid på formen i ugnen under tiden så att köttet blir jämnt stekt, men var försiktig och passa noga så det inte blir bränt. Här krävs full koncentration för ett perfekt resultat!

Ta ut formen och mät upp stekskyn till cirka 6 dl, tillsätt vatten om skyn inte räcker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn redning och tillsätt stekskyn. Låt såsen sjuda i några minuter och smaka sedan av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar. Var försiktig med saltet – stekskyn är salt nog som den är. Såsen ska vara tunn och mer som en smaksättare, inte det minsta stabbig! Den som vill kan tillsätta 3–4 msk grädde i såsen.

Det smakade mormors mat, vilken barndomslycka!

Affe är så gullig, han sa att maten smakade så gott att jag skulle varit mer i mästerkockarna. Gullunge! Vicce var inte hemma, han åt hos sina gudföräldrar – pizza. Vem väljer pizza framför dansk fleskestej?
Affe åt tom middagen på samma sätt som morfar alltid åt, mosa potatisen med såsen och sen geggar man ihop det väl.
Kunde inte hitta mormors recept på pressgurka så jag fick faktiskt hämta från nätet – blev Icas recept som jag följde. Eller följde och följde, jag hade det mer som en riktlinje. haha

Pressgurka

  • 1 färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1/2 krm vitpeppar

Så här gör du:

Skiva gurkan tunt, rivjärn eller osthyvel men akta fingrarna!

Blanda ättika, vatten, socker, salt och vitpeppar och rör runt tills sockret och saltet har smält.

Lägg gurkan i en burk, häll lagen över gurkan, skruva på locket och ställ burken i kylen. Låt gurkan stå kallt i någon timme innan servering.

Jag vet som sagt inte riktigt vad som flög i mig igår, kanske är det den nya medicinen som gör att jag orkar mer eller så var det helt enkelt bara en bra dag. Som värsta hemmafrun slängde jag inte bara ihop en äppelpaj utan även egen rårörd vaniljsås. Kan förstås vara mormormaten som lockade fram barndomsminnen, mor gjorde ofta rårörd vaniljsås.
Receptet på pajdegen har jag fått min älskade NellisPellis för många år sedan, jag använder det till alla söta pajer jag gör.
Receptet på rårödvaniljsås hämtade jag från Fredrik mest för att jag inte kom ihåg exakta mått på allt.

Äppelpaj

  • 3-4 äpplen
  • ca 1/2 dl strösocker (mindre om äpplena är söta)
  • 1/2-1 msk kanel
  • 200 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl

Så här gör du:

Skala och skiva äpplena, blanda dom med strösocker och kanel. Låt stå medan du gör pajdegen.

Häll strösocker, vetemjöl och rumsvarmt smör i en bunke och knåda ihop det till en smulpajsdeg. Vill du inte göra det för hand så kan du också köra det i en matberedare.

Lägg äpplena i en pajform och fördela pajdegen över äpplena. Grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter.

Rårörd vaniljsås

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Så här göra du:

Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
Vispa grädden rätt fast.
Vänd ner äggvispet i grädden

Som om det inte vore nog att vara värsta hemmafrun igår med matlagningen så lyckades jag också tvätta upp all smutstvätt (ja alltså tills kvällen kom för då kom det så klart mer smutstvätt), klippa Alfred, handla skor med barnen och ta en fika på Espresso House. Alltså värsta verkligen värsta hemmafrun igår. haha

Man måste vara cool nu när man tar foto.

Vilken söndag det blev alltså! Tur att jag inte är värsta hemmafrun varje söndag, det hade jag aldrig orkat med!

6 kommentarer

  1. Så galet gott alltså, jag älskar rejäl gammeldags husmanskost och har en hel del danska vänner som lärt mig laga dansk flaeskesteg….och din såg helt perfekt ut….och rårörd vaniljsås så gott….härligt att vara husmor av och till.

    • Tack, så glad jag blir av ditt beröm!
      Det var magiskt gott, även idag som rester.
      Det är skönt att kunna vara en husmor men det är också jätteskönt att inte behöva vara det varje dag!

  2. Oj vilken middag! Så sugen jag blev på fläskestek nu! Får nog ta och prova att göra det någon dag. Och då kommer jag också att mosa potatisen och blanda med såsen! Självklart! Slurp!

  3. Åh vad du är produktiv både laga mat och bakat äppelpaj. Jag hade varit helt slut. Men det ser verkligen gott ut. Och äppelpaj är alltid gott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.