Jullov eller julledighet

Många går nu på jullov eller julledighet. Barnen har gått på jullov idag och jag har många vänner som går på julledighet nu och inte kommer tillbaka till jobb förrän efter nyår.

Pilutta er säger jag bara! Ja jag vet att jag har det bättre än många inom bl.a. vården men kom igen, en dag under mellandagarna. Visst jag har ledigt på torsdag, julafton och alla röda dagar. Sen jobbar jag till den 30 december och efter nyårshelgen är jag tillbaka på jobbet och ledigheten är slut. Jag tycker att det är snålt tilltaget. Jag förstår inte varför vårt samhälle måste vara tillgängligt precis hela tiden.

24/7

Det är många många år sedan jag hörde att myndigheterna skulle vara tillgängliga 24/7 och redan då tyckte jag det lät galet. Nu är vi i det samhället som de pratade om då för många många år sedan. Allting finns tillgängligt 24/7. Vi behöver inte vänta på något. Behöver du handla? Ja men gör det på nätet eller i den där affären som har öppet så sent. Behöver du skicka in något till en myndighet? Ja men använd e-tjänsten. Behöver du boka en tid till vården? Ja men gör det digitalt? Behöver du besöka ett servicekontor? Ja men gör det för vi har öppet alla dagar förutom vardagar och röda dagar. Inget behövs längre planeras för allt finns tillgängligt. Jag tycker att det är helgalet. Jag tror faktiskt att det skapar mer stress än det frigör.

Men nu ska jag inte vara bitter! Jag fick ledigt den 23 och 30 december och helt ärligt så är den 23 december viktigare för mig än vilken mellandag som helst! Så imorgon jobbar jag min sista jobbdag innan julen! Pojkarna ska vara med mig på jobbet och busa med Marie. Det blir nog bra!

Men åhhh vad jag saknar julledigheten jag hade förr när jag var handläggare. För att inte prata om jullovet jag hade i skolan. Det var bättre förr! Eller?

20 kommentarer

  • Det finns så klart gott med tillgängligheten också men helt ärligt så stör den mig faktiskt mest.

   Nä det kan jag tänka mig att man inte är men kanske (?) är det lättare att acceptera att man inte är ledig när man arbetar åt/för sig själv?!

 1. Som egna företagare är vi inte heller helt lediga när vi är lediga 🙂 men jag behöver inte ställa någon klocka i mellandagarna och jag behöver inte gå till jobbet, det är stor skillnad!
  Hoppas att det går bra att ha med grabbarna imorgon 🙂

  • Det gick bra med grabbarna idag, tack.

   Jag får ändå känslan att det är lättare att acceptera att man inte är ledig när det är en själv som är chefen. Jag kanske har fel men det känns som att det hade varit lättare att acceptera om jag jobbade för/åt mig själv.
   Kram

 2. Som egna företagare är vi inte heller helt lediga när vi är lediga 🙂 men jag behöver inte ställa någon klocka i mellandagarna och jag behöver inte gå till jobbet, det är stor skillnad!
  Hoppas att det går bra att ha med grabbarna imorgon 🙂
  Hm, det blev felmeddelande så jag provar igen – kanske blir det dubbla kommentarer nu 😀

 3. Hm ledighet på röda dagar, Vad är det???? Jobbar ju inom omsorgerna så då kan man glömma allt sådant. Däremot kan jag vara ledig en vardag mitt på dagen och få gjort så mycket saker.

  • Jo jag vet, min mor och mina systrar har jobbat inom vården ja den ena systern jobbar fortfarande inom vården. Så jag vet hur det är med röda dagar inom vården. Det är ju likadant för de som jobbar inom djurvård, matvaruhus osv så jag vet att jag ska vara tacksam för att jag är ledig på röda dagar och det är jag också.

 4. Och sedan är vi alltid uppkopplade antingen via dator eller telefon. Det är inte som förut när man inte hade internet. Ibland känner jag att det kanske var bättre förr. Men skönt att du fick ledigt den 23 🙂

 5. Jag jobbar alla vardagar kring jul och nyår. Känner också att jag hade behövt vara ledig och stänga ner ett tag, men det går inte. Saknar studietiden då jag bestämde själv vilka dagar jag kunde vara ledig.

  • Jag tror ju att vi alla behöver varva ner innan julen. Minns hur stressigt det var när min väninnas föräldrar hade kursgård, det var julbord ända in i det sista och gäster hela julen men de fick fina jular ändå.

 6. va tur att du får lite lediga dagar ialf 🙂 finns de som får jobba trots julafton :/ men sebtill o njut nu av ledigheten.

  • Så är det ju så klart. Jag är tacksam för att jag fick några dagar ledigt men det stör mig ändå att vi måste hålla öppet hela tiden då mitt jobb inte egentligen måste vara tillgängligt/öppet.

 7. Jag är ledig lite ryckigt. Nästa vecka jobbar jag mån tis, sedan ledig ons, tors, veckan efter sammma. Sedan går vi på lite långledigt från 5 till 11:e. Det är svårt att pussla ibland för att alla kollegor också ska kunna vara lediga

  • Det är ju samma sak för er, om inte allt skulle vara så tillgängligt så hade ni haft färre barn och då hade ni inte behövt vara lika mkt personal på plats varje dag.
   Sen förstår jag att vissa instanser i samhället måste vara tillgängligt alltid t.ex. vården.

   Skönt att ni får lite ledighet tillsammans iaf.

  • FöräldaLEDIG vilket dåligt ord, jag kände dock inte att jag var ledig under den perioden. Men visst behövde inte sätta väckarklockan iaf. Vi har ju också haft två sjusovare till bebisar, de är fortfarande sjusovare faktiskt.

 8. Tilda gick också på jullov idag. Tyvärr så är hon lite småförkyld nu i eftermiddag som även hennes vänner. Vad härligt att du fick så många dagars ledigt. Ha det bäst

  • Så många dagar? Jag är ledig imorgon den 23:e och sedan den 30:e så jag fick två dagars ledigt, resterande är dagar som Servicekontoret inte är öppet t.ex. julafton och nyårsafton.

   Hoppas att Tilda kryar på sig till julafton!
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.