Varför och för vem?

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så var jag på digital föreläsning med Fotoakademien. Jag börjar fundera men framförallt prata mer om att fotografera igen, har jag märkt. Idag pratade jag t.ex. med min chef och berättade om när jag brukade fotografera bröllop. Jag visade även henne några foto från det allra första bröllopet jag fotograferade. Min chef kunde inte förstå varför jobbet hade stoppat mig från att ha fotografering som en hobby. Ett litet ljus väcktes inom mig, kan jag kanske ta upp fotograferingen igen. På hobbynivå alltså inget annat.

Tänk om jag skulle kunna börja ta lite bebisfoto, familjefoto och bröllopsfoto igen. Eller nja bröllopsfoto vet jag inte, det beror på vem som gifter sig. Jag fotograferar ju på mitt sätt och jag vägrar retuschera någon! Kanske ta lite foto till något företag igen, det var galet roligt!

Men för nu så får det bli blommor, barnen vill inte ställa upp på att bli fotograferade längre. Affe vill ju fotografera själv och Vicce vill bara inte vara med. Det är okej, de behöver inte vara med på foto men vem ska jag då fotografera? Tur att inte blommorna kan protestera iaf!

Att hålla kameran stilla när macro-objektivet är på är verkligen en utmaning för mig. Mina händer är ju inte alltid helt samarbetsvilliga. Men det går om jag bara är lite envis och inte ger upp.

Sen handlar det ju om att lära sig inställningarna och inte bara “wing it” som jag typ gör nu. Alltså jag vet hur jag ska ställa in kameran för att få den effekten jag vill ha men jag inte för mitt liv komma ihåg vad det heter det jag ändrar. Måste man (jag då alltså) egentligen veta det? Alltså vad det heter?

Det blir till att öva lite till och sen ska jag åka till Petra och fotografera henne. Kanske blir det i Bingan kanske kidnappar jag henne och åker någon helt annanstans. Ja en fotosession får det bli iaf, våra kroppar ska bara också vara med på det. Men men det tar vi den dagen.

Varför och för vem?

Det är frågorna som har hängt med mig sedan jag var på föreläsningen. Jag kan inte släppa de. Varför fotograferar jag? Ja så klart för att jag tycker det är kul men varför tycker jag att det är kul?
För vem fotograferar jag? Ja givetvis för min egen del. Men är det kanske inte för någon annan också?

Det krassa svaret på frågorna är ju att jag vill vara duktig på något, jag vill få beröm för mina fotografier. Men det är ju bara en del av svaret. Jag ser ju fotona i huvudet innan jag ens har platsen klart för mig så det måste ju vara det kreativa inom mig som gillar att fotografera.


Är det då bara för att få beröm? Visst är det kul med beröm men jag har ju foto på väggen här hemma som jag älskar, foto som jag har tagit. Jag njuter av de, jag! Alltså är det inte för att få beröm från andra. Kanske är det så att jag vill bevisa för mig själv att jag kan leverera, från den kreativa sidan till det faktiska resultatet. För jag vill inte ha kritik för mina foto, därför har jag aldrig ställt ut några foto trots att jag har fått frågan. Jag gillar det jag ser, jag gillar fotot som jag har tagit. Vad andra tycker ska inte få påverka hur jag ser på mitt foto.

Så nu är den stora frågan – när har jag nästa fotosession?

22 kommentarer

 1. Alltså, jag älskar dessa fotona du visat. Precis såna jag vill ta. De är jättefina. Att fotografera är riktigt roligt, fortsätt med det. Du är duktig.

 2. Du kan lätt fortsätta fotografera blommor ett tag till iaf, för bilderna är grymt bra! Den sista är supersuperfin! Den borde du göra en tavla av!
  Du kanske ska ha en fotoutmaning igen? 🙂 Jag är på!

  • Tack så mkt! Ja jag kanske skulle göra en tavla av den. Älskar ju färgen och Dahlior så det hade ju passat bra.
   Hmm ja jag kanske skulle ha en fotoutmaning igen. Får fundera lite på det.

 3. Wow, du är verkligen duktig på att fotografera, de där blomsterbilderna är helt fantastiska. Fortsätt så! Man vet aldrig vart det leder.Jag har också gått en och annan digital fotokurs för att jag tycker det är kul men har inte tillräckligt bra öga för det hela.

  • Jag kanske bara är feg, jag kanske skulle våga säga ja nästa gång någon frågar om en utställning.
   Ni verkar ju tycka om mina bilder, precis som jag gör. Fast å andra sidan ser jag inte något speciellt med de så att de är värda att ställas ut.
   Tack för dina ord! <3

 4. Jag älskar också att fota och ser det som en utmaning att förbättra tekniken och kompositionen. Jag har en bucketlist med bilder jag vill ta, nu senast fick jag mitt perfekta rapsfält, innan det den perfekta valfenan. Drömmer om det perfekta vallmofältet och varför inte ett fält med solrosor eller lavendel. Så för mej är det utmaningen som lockar 🙂

  • Ah, så ser jag inte alls det. Kul tanke att se det som en utmaning.
   Ett perfekt lavendel fält hade jag velat fotografera.

 5. Jag tycker du ska fotografera mera jag tycker du tar så fina bilder och det är kul att vara kreativ. För mig kommer min kreativitet ut i att jag skriver och håller på med youtube 🙂

  • Tack så mkt. Jag tycker också att jag ska fotografera mer, hoppas att jag verkligen kommer göra det också.
   Jag tror det är viktigt för ens välmående att vara kreativ, själen mår väl då.

 6. För det första låter det helt galet att en arbetsgivare inte låter en anställd ha vilken hobby hen vill. Självklart ska du börja fota igen. Tror att grunden i alla bilder och verk måste vara från dig själv annars blir de inte personligt

  • Så är det att vara statstjänsteman, vi är det dygnet runt och alla dagar om året.
   Där har du verkligen en poäng, fotona måste komma från mig annars blir jag inte nöjd. Tack, ska börja lägga ännu mer av mig själv i fotona.

 7. Du fångar bilden både bra och intressant. Det är en gåva inte alla kan. Låter som en rolig och intressant föreläsning.
  Jag vill också komma tillbaks till fotograferandet lite mer seriöst. Undrar varför jag bara lade det på hyllan.
  Hittade en fotoutmaning med en 25 utmaningar som jag tänker starta med en dag. För att väcka lusten och intresset igen.
  Kram Kajsa

  • Tack så mycket!
   Det var en rolig föreläsning och jag hade lätt blivit medlem hos Fotoakademien om det inte hade rört sig om så mkt pengar. Har svårt för att lägga den summan på mig själv bara för att bli bättre.
   Du får damma av kameran så kör vi en utmaning tillsammans!
   Kram

 8. Som jag känner igen mig. Har helt slutat fotografera känner jag och saknar det otroligt mycket. Vill verkligen komma igång igen för fotograferandet gör mig glad. Kanske ska peppa varandra så vi kommer igång igen ❤

 9. Du tar väldigt fina bilder 😊 du är duktig. Dina kompisar som har barn kanske vill ha familjefoto 😊 som du kan ta på dom. Du ska inte sluta med det du tycker är kul att göra 😊

  • Tack så mycket.
   Får nog ”utnyttja” mina syskonbarnbarn, har ju tre pojkar att fota då.
   Nä jag ska nog inte sluta fotografera.

 10. Jag känner igen mig och jag saknar också att fotografera, det blir liksom inte av. Jag känner som du, jag är ite ute efter att få massa beröm, men man vill heller inte få kritik för det man själv tycker man lyckas med. Jag vill bara visa upp de foton jag tycker jag lyckas med, men hur vill jag att folk ska kommentera? Inte så roligt när man varit ute i flera timmar och så lägger man ut fotona sedan så får man bara kommentarer härliga bilder. Såklart är det en kommentar som inte är negativ, men tycker ändå den känns slarvig förstår du? Men ändå så är man inte beroende av att få bara massa beröm. Ah svårt att peka på exakt vad jag menar, kanske blir ett virrvarr allt detta nu. Jag tycker i alla fall att du tar fina genomtänka bilder och det finns en tanke me dem. I dessa så ser man knopp blir en blomma osv, sådant är mer roligt att få höra då man ser att någon förstått tanken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.